Exkluzív interjú - Franciás könnyedség, magyar dizájn

2015.február.17.

A Lilla Papai egy nagyon fiatal magyar brand, ami máris felkeltette a hazai szakma érdeklődését. A márja kötött mintavilága egyszerre különleges, és időtállóan klasszikus. A debütáló kollekció után a tavasz-nyári kollekcióval a tervezőnő ott folyatatja, ahol abbahagyta. Pápai Lilla márkájára érdemes lesz figyelni, most a dizájner segítségével ismerkedünk meg közelebbről is a legújabb darabokkal.

Azt hallottuk éppen Dániában vagy, hogy kerültél oda, mivel foglalkozol odakinn?

Igen, mindig is nagy álmom volt, hogy közelebbről is megismerkedhessek a skandináv designnal, hisz nem csak a divat- és tárgykultúra, de a film- és zeneművészet is központi helyen van a szívemben. Többek között ezért is döntöttem úgy, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem után Dániában szeretném továbbfolytatni a tanulmányaimat a TEKO Design & Business divatszakán.

Pápai Lilla

Beszéljünk az új tavasz-nyári kollekcióról! Ha aláfestő zenét kellene választani ehhez a kollekcióhoz, mi lenne az?

A tavasz-nyári kollekció a korábbi ''Közelebb'' kötött ruhadarabjaiból inspirálódott, a hasonló struktúrájú kötésmintát azonban teljesen más megközelítésből mutatja be. A dinamikus sötét-világos kontraszt markáns vonalait lágy pasztell, valamint élénk színek oldják fel. A tavasz könnyed napsugarainak melegsége és a nyár erős fényhatásai alkotta színvilággal fogalmazódik újra a határozott, de mégis gyengéd nő ideája. A finom, világos színekből és a kampányfotók könnyed hangulatához kapcsolódóan mindenképpen egy lágy, visszafogott, dallamos aláfestő zenét ajánlok, például a Nouvelle Vague-t.

Melyik filmben tudnád elképzelni a ruháidat?

Francois Truffaut, sokak szerint legjobbnak tartott klasszikusa, a bár drámai, de olykor könnyed, Jules és Jim nekem is egy nagy kedvencem. A szerelmi háromszög női szereplője Catherine, aki egy komoly, de mégis könnyed, természetes, játékos és nem utolsó sorban szabad nő. Az ő karakteréhez, úgy gondolom a 2015 tavasz-nyári kollekció tökéletesen illik.

A ruháid legjellemzőbbje a kötött mintavilág, te mikor tanultál meg kötni? Mit kötöttél magadnak először?

Számomra a kötés nem csak a szakmám része, hanem kikapcsolódás, szórakozás, mivel imádok kísérletezni, feszegetni a határokat vagy éppen javítgatni a gépemet. A kötéssel igazán komolyan a MOME-n kezdtem el foglalkozni, ahol nagyon sokat köszönhetek a tanáraimnak hisz óriási szakmai tudást adtak át. Az első, amit kötöttem egy egyszerű sál volt, amire akkor iszonyatosan büszke voltam és a mai napig hordom, igazi kabala.

Az hogy jelenleg külföldön élsz nem nehezíti a márka építését? Tudsz már foglalkozni a következő kollekcióval?

Természetesen valamennyire megnehezíti, hisz az időm nagy részét az egyetem teszi ki, de úgy gondolom, hogy az itt eltöltött idő olyan fontos szakasza az életemnek, ami minden áldozatot megér. Mindemellett már elkezdtem dolgozni a következő kollekciómon, ami egy itt megvalósított projectből inspirálódik, egy kis ízelítőt adva abból, hogy milyen hatással van rám az itteni szemlélet és ez hogyan befolyásolja az általam képviselt stílust.

fotó / Ajkai Dávid
modell / : Nikolett / Attractive, Vanda / Avantage
smink / Pápai Lilla
táska / LAONI
Megvásárolható:
LAONI la STORE 1072, Budapest, Klauzál tér 1.
MONO art & design
Treasure
Maronski design shop, BécsEz is érdekelhet

Napi horoszkóp: Felpörög a szerelmi és társasági életed - december 1.

Napi horoszkóp: Felpörög a szerelmi és társasági életed - december 1.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói