Ezt kell tudnod Karl Lagerfeld utódjáról

2019.február.20.

Az szinte biztosra vehető, hogy 2019 február 19-e után a divatvilág már nem lesz ugyanolyan, mint volt. Az utóbbi jó pár évben nagyon komoly változások zajlottak a divatban, már-már követhetetlen keringő alakult ki a divattervezők között.

Ezt kell tudnod Karl Lagerfeld utódjáról
Fotó: Rexfeatures

Marc Jacobs, Riccardo Tisci, Alber Elbaz, Christopher Bailey, önhibájából John Galliano és még sorolhatnánk hosszan, ki mindenki köszönt el a nevével csaknem eggyé forrt divatmárkától. A nyolcvanas évektől indult aranykorszak első és második hullámának is szép lassan kezd végleg lecsengeni. Ahogy a dolgok most állnak, nem lenne meglepő, ha Karl Lagerfeld halálát egy korszak végeként emlegetnénk majd évtizedekkel később. Ő jelentette ugyanis a folytonosságot a nyolcvanas évek első igazi aranykorától egészen mostanáig. Biztosan pótolhatatlan lesz, de egy 20 ezer alkalmazottat foglalkoztató, éves szinten 2,7 milliárd dollár profitot termelő vállalatnál nem állhat meg az élet.

30 ikonikus ruha, amit Karl Lagerfeld-nek köszönhetünk

30 ikonikus ruha, amit Karl Lagerfeld-nek köszönhetünk

A Chanel tulajdonosai, a hetvenes éveik járó Wertheimer fivérek az egyik utolsó teljesen független divatház tulajdonosai, akik az érdeklődők ellenére sem akarják eladni a családi vállalkozást (a család a megalapítása óta résztulajdonosa volt a Chanel márkának), így megoldást kell találniuk az utódlásra. És, talán kissé szokatlan módon, már Karl Lagerfeld halálának napján bejelentették, hogy a legendás tervező helyét Virginie Viard veszi majd át.

A divatház láthatóan fel volt készülve a pillanatra, és bármennyire furcsán is hangzik, nagyon is tudatosan készítettek fel a közvéleményt, a piacot, hogy Lagerfeld után Viard lesz az örökös.

30 éve árnyékban

Virginie Viard 1987 óta dolgozik a Chanelnél, és mégis a leginkább bennfenteseket leszámítva szinte senki nem ismerte a nevét. Egészen addig nem nagyon tudott róla senki, amíg tavaly októberben a 2019-es tavasz-nyári kollekció bemutatója után Karl Lagerfelddel együtt jelent meg megköszönni az elismerő tapsot. Az idei haute couture show-n már csak ő jelent, a mint most már tudjuk, súlyos beteg tervező helyett.

Vittoria Ceretti modell és Virginie Viard az első olyan Chanel show-n, ahol Karl Lagerfeld nem jelent meg:

Virginie Viard és Vittoria Ceretti a Chanel show-ján
Virginie Viard és Vittoria Ceretti a Chanel show-ján
Fotó: Rexfeatures

A selyemmanufaktúrát üzemeltető családja révén gyerekkorától a divat bűvöletében élő Virginie Viard Karl Lagerfeld legközelebbi és egyik legrégebbi munkatársa volt. Eredetileg színházi, filmes jelmeztervezőnek készült, és több neves dizájner mellett is dolgozott gyakornokként, majd összeismerkedett Lagerfelddel, aki 1987-ben felvette gyakornokának. Ettől a pillanattól árnyékként követte mesterét. Amikor 1992-ben Karl Lagerfeld visszatért a Chloé márka élére is, akkor Virginie Viard lett a márkánál a Császár helytartója. Később visszatért a Chanelhez, és először a haute couture részleg irányítója lett, ő tartotta a kapcsolatot a szabászok, varrónők között, illetve a különlegesebb részfeladatokat végző, házon kívülről bedolgozó műhelyek között. Ezt követően 2000-től a ready to wear kollekciók koordinátoraként dolgozott Karl Lagerfeld mellett. Az utolsó években azonban már gyakorlatilag ő volt az első számú összekötő a márkán belül az idős mester, és a többiek között. A legendás dizájner skicceinek megvalósítása első sorban rá volt bízva, Viard ellenőrizte a folyamatokat, beszélte meg a részleteket a tervezőkkel, szabászokkal. Egyetlen teljesen önálló munkája, amiről tudunk, az a Három szín című Kieslowski rendezte trilógia Kék és Fehér részének jelmeztervezői munkája a kilencvenes évek elejéről.

Elő kell lépnie

Bensőséges viszonyban volt Karl Lagerfelddel, aki a Netflix dokumentumfilmjében is a legfontosabb embereként beszélt Viard-ról, akivel állandóan telefonos kapcsolatban volt. Jellemző a barátságukra, hogy Lagerfeld gyakran a macskája, Choupette nevében írt neki sms-eket. Nem tudjuk, hiszen nem láthatunk bele, hogy mennyire volt beleszólása a kollekciók kialakításába, hogy mennyire engedte Lagerfeld, hogy önálló ötletekkel hozakodjon elő, de az biztos, hogy Karl is az örökösének tekintette. Erre utal, hogy utoljára együtt mutatkoztak a nyilvánosság előtt. Az nem kérdés, hogy Viard pontosan ismeri a divatházat, a szervezés, a határidők tartása nem jelent majd problémát neki. Nem kell bemutatni senkinek, mindenki ismeri, és pontosan tudja, hogy milyen elvárásnak kell megfelelnie, tudja, hogy évente nagyjából nyolc kollekciót kell bemutatnia.

´Melletted hercegnőnek éreztem magam´ - Karl Lagerfeldre emlékeznek a sztárok

´Melletted hercegnőnek éreztem magam´ - Karl Lagerfeldre emlékeznek a sztárok

A kérdés nem ez, hanem az, hogy Virginie Viard kreatív energiái bírják-e majd hosszú távon ezt a terhelést, hogy vajon elbírja-e, hogy az első sorba kell lépnie. És rendelkezik-e olyan csalhatatlan megérzésekkel, marketingérzékkel, mint a mestere. Hogy tudatosan építették fel az utódlás kérdését, azt jól mutatja, hogy 30 év után, tavaly decemberben egy divatlapban először jelent meg róla önálló anyag, a cikkben róla szereplő fotót amúgy Karl Lagerfeld készítette. Azonban éppen ebben az interjúban mondja el, hogy utál a reflektorfényben lenni, márpedig most akkor is ott lesz, ha nem akar. És biztosan meg kell küzdenie azzal is, hogy állandóan Lagerfeldhez hasonlítgatják majd. Ha valaki tényleg elleshetett minden trükköt a Császártól, akkor az biztosan Virginie Viard, immár ő vezeti tovább a világ egyik legpatinásabb divatházát, minden bizonnyal az egyik legszebb, és egyben a legnehezebb feladat lehet ebben a szakmában.

Ez is érdekelhet

Az okos az új szexi! Minden, amit a szapioszexualitásról tudnunk kell

Az okos az új szexi! Minden, amit a szapioszexualitásról tudnunk kell

Szépséghírek

Ezek az alkoholos italok a legrosszabbak a bőrnek

Ezek az alkoholos italok a legrosszabbak a bőrnek

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján