Felejthetetlen Chanel bemutatók, amit Karl Lagerfeld zsenialitásának köszönhettünk

2019.február.20.

Nagyon sokat változott a divat és a színtér, ahol az új kollekciókat bemutatják a legnagyobb divatházak az elmúlt egy évtizedben. Míg korábban az volt a módi, hogy évi kétszer, tavasszal és ősszel a világ négy legfontosabb divatvárosában, New Yorkban, Londonban, Milánóban és Párizsban bemutatják az ott tevékenykedő dizájnerek egy erre a célra kialakított hatalmas térben, sátorban a következő szezonra elképzelt kollekcióikat, most már ezt a két szezonos bemutatót megelőzi a haute couture divathét, és azt pedig a férfi divathét, és emellett minden köztes szezonban újabb és újabb bemutatókra, show-kra kerül sor.

Felejthetetlen Chanel bemutatók, amit Karl Lagerfeld zsenialitásának köszönhettünk
Fotó: Rexfeatures

Ezen felül az is igencsak nagyot dobott egy-egy bemutató megítélésén, hogy milyen helyszínen kerül megrendezésre. Most már egymással versenyeznek a különböző, exkluzív és minél különlegesebb helyszínekért a tervezők, és aki izgalmasabbat, meghökkentőbbet, kreatívabbat talál, az jön ki győztesként a végén, persze metaforikusan.

Gyász! Meghalt a divat császára: Karl Lagerfeld

Gyász! Meghalt a divat császára: Karl Lagerfeld

Egy divatház és annak is a vezetője azonban mindenki fölött állt kreativitásban. A Chanel show-k tematikája és az ezekhez választott helyszínek, melyekért sokszor akár egy másik kontinensre is kellett utazni a vendégeknek messze minden elvárásunkat felülmúlta, és maga mögé is utasította az összes másik tervező bemutatóját. A Chanel nemcsak a prét-a-porter és a haute couture kollekcióját mutatta be mindig eszméleten dekorban, hanem a cruise és főként a Métiers d`Art kollekciók is felejthetetlen helyszíneket, hangulatot kaptak az utóbbi években.

Ezt kell tudnod Karl Lagerfeld utódjáról

Ezt kell tudnod Karl Lagerfeld utódjáról

Karl Lagerfeld halála hatalmas űrt hagy maga után a divatvilágban, elképzelni sem tudjuk, hova és hogyan tovább most, hogy a legnagyobb látót elveszítettük. Humora, stílusa pótolhatatlan marad, ha munkája még nem is. A Chanel márka biztosan jó kezekbe kerül Virginie Viard személyében, hiszen a tervező Lagerfeld jobbkeze volt az elmúlt 30 évben, és ha valaki, akkor ő biztosan tovább tudja vinni Lagerfeld vízióját, amit Coco Chanel indított még útjára a 20. század elején.

Karl Lagerfeld és Virginie Viard:

Karl Lagerfeld
Karl Lagerfeld
Fotó: Rexfeatures

Karl Lagerfeld 6 legjobb beszólása

Karl Lagerfeld 6 legjobb beszólása

De tekintsünk csak vissza az utóbbi évek legpazarabb Chanel show-ira, amit a legendás Karl Lagerfeldnek köszönhetünk:

2010/11 ősz-tél

Karl Lagerfeld Skandináviából szállíttatott jégtömböket a Grand Palais-ba, hogy a sarkikör-ihlette kollekcióját autentikus környezetben mutassa be.

2012 tavasz-nyár Ready-to-Wear

Ezt a bemutatót egy hófehér tengeralatti dekorban rendezte meg, az élőzenét pedig Florence + the Machine szolgáltatta egy hatalmas kagylószínpadról.

2014/15 ősz-tél Ready-to-Wear

Ezt a Chanel szupermarketbe megálmodott show-t soha nem fogjuk elfelejteni.

2015 tavasz-nyár Ready-to-Wear

A modellek egy tüntetés hangulatát elevenítették meg a Grand Palais-ben, amit ezúttal úgy rendezett be Karl, mintha Párizs utcáján ülnének a nézők. A show végén a modellek feminista üzenetekkel, transzparensekkel vonult fel Lagerfeld oldalán.

2015/16 Métiers d'Art

Lagerfeld ehhez a show-hoz a párizsi Róma metrómegálló környékét álmodta újra a római Cinecittá Stúdióban.

2017 tavasz-nyár Haute Couture

Egy hatalmas tükörterem szolgál háttérként a kollekció bemutatójához, amit magas üvegvázák díszítettek, amiben csokorban álltak a kálák.

2017 tavasz-nyár Ready-to-Wear

Egy futurisztikus, számítógépekkel körülvett kifutón robotoknak öltözött modellek mutatták be a kollekció darabjait a párizsi Grand Palais-ban.

´Melletted hercegnőnek éreztem magam´ - Karl Lagerfeldre emlékeznek a sztárok

´Melletted hercegnőnek éreztem magam´ - Karl Lagerfeldre emlékeznek a sztárok

2017/18 ősz-tél Haute Couture

Egy újabb mesterműje volt Lagerfeldnek ez a Grand Palais-ban megrendezett show, ahova felhúzta Párizs ikonikus Eiffel-tornyát díszlet gyanánt, a vendégek pedig úgy ültek a nézőtéren, mintha egy parkban foglalnának helyet, a székek is ezt a hatást keltették.

2017/18 ősz-tél Ready-to-Wear

Lagerfeld konkrétan egy rakétát lőtt fel ebben az űr-ihlette show-ban, amihez remekül illett Elton John Rocket Man című dala, amire a modellek felvonultak.

2018/19 Métiers d`Art

A 2018-2019-es Métiers d`Art kollekció bemutatóján a modelleket a New York-i Metropolitan Múzeum egyiptomi szárnyában felépített kifutóra küldte ki.

2018/19 ősz-tél Ready-to-Wear

Ezt a kollekciót egy őszi, falevelekkel borított erdei tájban szervezte meg Karl Lagerfeld a Grand Palais-ban.

30 ikonikus ruha, amit Karl Lagerfeld-nek köszönhetünk

30 ikonikus ruha, amit Karl Lagerfeld-nek köszönhetünk

2019 tavasz-nyár Haute Couture

Legutolsó bemutatójához a párizsi Grand Palais-ben a híres Villa Chanel kertjét álmodta meg a kifutóra, amit zöld gyep, márványoszlopok és grandiózus tavak díszítettek.

Ez is érdekelhet

Az okos az új szexi! Minden, amit a szapioszexualitásról tudnunk kell

Az okos az új szexi! Minden, amit a szapioszexualitásról tudnunk kell

Szépséghírek

Ezek az alkoholos italok a legrosszabbak a bőrnek

Ezek az alkoholos italok a legrosszabbak a bőrnek

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján