Gyász! Meghalt a sikermárka legendás alapítója

2014.szeptember.29.

93 éves korában meghalt az ikonikus francia divatház, a Chloé alapítója, Gaby Aghion. Utolsó kívánságát szem előtt tartva, a márka vasárnapi, Párizsban megrendezett divatbemutatóját nem halasztották el, bár a show természetesen az ő szabadszelleműségének és végtelen kreativitásának állított emléket.

Gaby Aghion
Fotó: ChloéArchive

Az ötvenes években szigorúan meghatározott, formális divattal szembefordulva hozta létre saját, bohém márkáját az egyiptomi származású tervezőnő. Miután Párizsba költözött, Jacques Lenoirral karöltve 1956-ban alkotta meg első kollekcióját, amely lenyűgözően tükrözte a francia életérzést: modern vonalak, merész megoldások és kifinomultság jellemezte.

Akkoriban a a luxusmárkák csak haute couture vonallal rendelkeztek, amit természetesen csak kevesen engedhettek meg maguknak. Gaby a piaci rést meglátva létrehozta az általa "luxury prêt-à-porter"-nek nevezett irányzatot, ami végül a mai ready-to-wear kollekciók elődje volt, így szélesebb körben elérhetővé tette a márka ruhadarabjait.

A szokásoktól eltérő stílussal az Yves Saint Laurent és a Dior mellett robbant be a piacra, ám az igazi felvirágozás akkor kezdődött, mikor 1966-ban Karl Lagerfeld is csatlakozott a céghez. A tervező keze alatt készült kreációk olyan törzsvásárlókat vonzottak, mint Grace Kelly, Jackie Kennedy, vagy Bridget Bardot.

A nyolcvanas évek elejéig töretlen volt a siker, ám amikor Lagerfeld a Chanelhez igazolt, jelentősen megcsappant a márka iránti érdeklődés. Az akkori tervezők próbálkozásai sem tudták fellendíteni a zuhanófélben lévő céget, a várt sikerek végül elmaradtak.

A divatház már szinte feledésbe merült, ám 1997-ben Stella McCartney csatlakozásával ismét útjára indult a siker felé vezető úton. Kate Moss és Madonna is előszeretettel viselte az újragondolt stílusjegyekkel rendelkező darabokat.

2001-ben Phoebe Philo vette át az irányítást, aki saját stílusával és személyiségével színesítette a márka hagyományaihoz hű alkotásokat. 2007-ben Paulo Melim Andersson egy hatalmas csavarral forgatta fel a márka életét. A klasszikus és modern vonalak szerelméből megszülettek a minimalista stílusra hajazó kreációk.

2011 óta Hannah MacGibbon és Clare Waight Keller foglalják el a kreatív igazgató posztot, és a Gaby Aghion által megálmodott stílust egy elegáns és nőies vonallal fűszerezték meg, ami így a vidám, szellemes és kortalan nő stílusát képviseli.

Gaby megromlott egészségügyi állapota ellenére is igyekezett a márka összes divatbemutatóján részt venni, a 2015-ös tavaszi-nyári kollekció bemutatóján azonban már nem lehetett jelen. Nyugodjon békében!

Ez is érdekelhet

5 jel, hogy ez a férfi aranyat ér

5 jel, hogy ez a férfi aranyat ér

GLAMOUR Mami

Belső hangjaink: Gondolatok szülésről, traumáról

Belső hangjaink: Gondolatok szülésről, traumáról

G-Szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex

7 dolog, amitől sokkal intimebb lesz a szex