Gyász! Pár órával férje halála után elhunyt a magyar származású sztártervező Judith Leiber

2018.május.1.

Az egész divatvilág gyászolja az egyik legeredetibb kiegészítőtervezőt, akit extravagáns, páratlan szakmai tudással készített táskái tettek világhírűvé.

Judith Leiber és Gerson Leiber
Fotó: Instagram

Judith Lieber egészen kivételes karriert futott, és már azelőtt különleges pályafutás volt az övé, hogy sikertervező lett belőle, és First Ladyk, A-listás sztárok hordták a kreációit. A tervezőnő Budapesten született Pethő Judit néven, a szülei az egyre fokozódó fenyegetettség miatt Londonba küldték tanulni, ahol első sorban kémiát tanult, és arra készült, hogy a kozmetikai iparban épít majd karriert. Szinte a második világháború előestéjén érkezett vissza Magyarország, családi kapcsolatai révén táskakészítést tanult, és ő lett az első nő, aki felvételt nyert a táskakészítők iparkamarájába. A második világháború idején családja svájci védlevelet kapott, így élte túl a vészkorszakot a budapesti gettóban.

Férjével az amerikai expresszionista festő Gerson (Gus) Lieberrel a háború után ismerkedett meg. A férfi az amerikai hadsereg katonájaként állomásozott Budapesten. A pár 1947-ben New Yorkba költözött, ezt követően Judith Lieber 16 évig különböző műhelyeknek dolgozott, de már ekkoriban is elismert táskakészítőnek számított, Nettie Rosenstein műhelyében már 1953-ban ő készítette az elnöki beavatásra, a First Lady Mamie Eisenhower táskáját. Később több elnökfeleség hordta a darabjait, ezért is szokták a First Ladyk táskakészítőjének is nevezni.

Gyász! A divat utolsó óriása halott - Hubert de Givenchy 1927-2018

Gyász! A divat utolsó óriása halott - Hubert de Givenchy 1927-2018

Judith Lieber 1963-ban alapította a saját márkáját, ami azonnal sikeres lett. Az elsők egyike volt, aki nagyon innovatív volt az anyaghasználat terén. Táskáinak formavilága pedig gyakran meglepő volt, gyakran díszítette a táskáit Swarovski-kristályokkal, korát megelőzve popkulturális hősökkel, rajzfilmfigurákkal díszítette a kiegészítőit. Nemcsak precíz, és kivételes szakmai ismerete, hanem páratlan fantáziája is hozzájárult ahhoz, hogy a világ egyik legnagyobb kiegészítőtervezőjeként emlegették a divatszakmában.

„Őrült dolgokat készítek, de sosem felejtem el, hogy praktikusnak kell lennie a táskáimnak. Az a mániám, hogy a táska üresen is nézzen ki ugyanolyan jól, mint teletömve” - Judith Lieber

Már 1993-ban életműdíjat kapott az amerikai divattervezők szövetségétől, de ezen felül is rengeteg szakmai elismerés birtokosa. A férje festményeire és az ő táskáira alapozva 2005-ben nyitották meg a Lieber múzeumot Springsben, ahol a pár 1973 óta élt. Táskái műalkotásszámba mentek, nem csoda, hogy sokan, mint műtárgyakat gyűjtik kreációt.

Jennifer Lopez, Drew Barrymore, Blake Lively, Emily Blunt és szinte felsorolhatatlanul sok híresség rajongott a Judith által tervezett darabokért. Mindemellett pedig Erzsébet királynő, Barbara Bush és Hilary Clinton ruhatárából sem hiányozhattak a népszerű tervező táskái.

Emlékkoncertet szerveznek a legnagyobb hazai zenészek Fábián Juli tiszteletére

Emlékkoncertet szerveznek a legnagyobb hazai zenészek Fábián Juli tiszteletére

data-instgrm-permalink="https://www.instagram.com/p/BiOnH7xFeC4/" data-instgrm-version="8" style=" background:#FFF; border:0; border-radius:3px; box-shadow:0 0 1px 0 rgba(0,0,0,0.5),0 1px 10px 0 rgba(0,0,0,0.15); margin: 1px; max-width:658px; padding:0; width:99.375%; width:-webkit-calc(100% - 2px); width:calc(100% - 2px);"> We are devastated to hear of the passing of Judith Leiber, the legendary handbag designer who is known for her whimsical designs. The designer passed away at 97, just hours after the death of her husband, Gerson Leiber. Rest in peace. . Photo courtesy of The Leiber Collection. . #PlazaIndonesia #JudithLeiber Plaza Indonesia (@plaza_indonesia) által megosztott bejegyzés, Máj 1., 2018, időpont: 1:34 (PDT időzóna szerint)

Szombaton Judith 97 éves festőművész férje, akivel 72 éve voltak házasok elhunyt, utána pár órával pedig ő maga is követte a férfit. Ha létezik igaz szerelem és valódi lelki társak, akkor ők biztosan azok voltak, hiszen még a halál sem tudta őket elválasztani. Most pedig már örökké együtt lesznek boldogságban, békességben!

Ez is érdekelhet

Meglepetés! Nick Jonas apa lett!

Meglepetés! Nick Jonas apa lett!

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: ma az érzelmi életed hullámzó lehet - január 22. szombat

Napi horoszkóp: ma az érzelmi életed hullámzó lehet - január 22. szombat

GLAMOUR Horoszkóp

Ezt hozza 2022-ben a Tigris éve a pénzzel, szerelemmel kapcsolatban

Ezt hozza 2022-ben a Tigris éve a pénzzel, szerelemmel kapcsolatban