Halottál már a smart clothes-ról? Ismerd meg az intelligens ruhadarabokat!

2021.február.19.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A technológia az elmúlt évtizedekben, években jelentős fejlődést mutatott, amit a különböző iparágak ki is használtak. Így történt ez a divatiparral is. Lássuk, milyen intelligens ruházati cikkeket hoztak létre a különböző márkák!

Halottál már a smart clothes-ról? Ismerd meg az intelligens ruhadarabokat!
Fotó: GettyImages, Montázs: Glamour

Elsőnek is lássuk tisztán a fogalom jelentését: smart clothes
Mit is jelent ez?
A smart clothes, azaz az intelligens ruhák, - amelyeket gyakran neveznek csúcstechnológiájú ruháknak, - magában foglalja az "okos" ruhadarabokat, elektronikai - és intelligens textileket és szöveteket, e-textileket, monitorral összekapcsolt ruhákat; azaz a smart clothes olyan hétköznapi ruházati cikkek sokasága, amelyeket technológiával tovább fejlesztettek a funkcionalitás növelése érdekében.

Egyes ruhadarabok továbbfejlesztett textíliákba szőtt áramköröket tartalmaznak, míg mások érzékelőket és olyan hardver(eke)t tartalmaznak, amely Bluetooth vagy Wi-Fi használatán keresztül képes csatlakozni egy iPhone vagy Android okostelefonhoz. Ez a vezeték nélküli kapcsolat azonban nem feltétlen szükséges ahhoz, hogy egy ruhadarabot intelligens ruházatnak minősítsenek.

A technológia és a divatipar kapcsolata nem teljesen újkeletű, a csúcstechnológiájú ruhák ilyen vagy olyan formában már jó ideje léteznek (például Bluetooth-os sapka). Az évek során a gyártók számos módszert találtak a modern IoT-képességek (IoT = Internet of things - a tárgyak internete: ide tartoznak a digitális képességekkel rendelkező ruházatok) divatkínálatukba történő beépítésére.

Lássunk hát 8 példát a már oly sokszor emlegetett smart clothes-darabokból, amely akár már számodra is elérhető és megvásárolható.

1. Levi`s Commuter x Jacquard okos dzseki

A Commuter x Jacquard névre hallgató dzseki a Levi´s és a Google együttműködéséből született meg. Ez a farmerdzseki Bluetooth-on keresztül csatlakozik az okostelefonhoz, és többek között képes telefonhívások lebonyolítására, a zene hangerejének szabályozására, valamint értesítést is küld, amint a fuvarrendelése (pl. Uber) a közelben van.

Előnye:
● A Google továbbra is új funkciókkal látja el a ruhadarabot.
● Stílusos és funkcionális.

Hátránya:
● Csak egy színben kapható.
● Android vagy iPhone kapcsolat szükséges hozzá.

2. Nadi X intelligens jóga nadrág

A Nadi X jóga nadrág többek között a jógapózok tökéletesítésére lett megalkotva. Ez az intelligens nadrág érzékeli az adott jógapózt, és haptikus visszacsatolással kis rezgéseket hoz létre azon a testrészen, amelyet módosítani kell a tökéletes pózhoz.
A Nadi X iOS alkalmazása útmutatást nyújt az egyes pózok optimalizálására a megfelelő jógafolyamatok mellett, amelyekkel akár a saját személyes jógaórádat is létrehozhatod.
A Nadi X jóga nadrág többféle méretben kapható férfiak és nők számára, továbbá a bal térd hátsó részéhez rögzített akkumulátor eltávolítása után teljes mértékben moshatók mosógéppel.

Előnye:
● Remek eszköz azok számára, akik otthon szeretnének jógapózzaikkal foglalkozni.
● Ez a nadrág olyan, mint egy beépített jógaóra.

Hátránya:
● Az intelligens funkciók csak akkor működnek, ha a pózokat az okostelefon alkalmazásból választják.
● A Nadi X alkalmazás csak iOS-eszközökön érhető el.

3. Sensoria Fitness Socks

A Sensoria fitnesz zokni fejlett textilérzékelőket használ, amelyek mindegyike a zokniba van beépítve, valamint tartozik hozzá egy csatlakoztatott boka eszköz, ami pontos adatokat szolgáltat arról, hogyan gyalogol vagy fut a zokni viselője.
A hozzá csatlakoztatott alkalmazás tippeket nyújt a gyalogos és futástechnika javításához, és többek között nyomon követi a sebességet, a magasságot és a megtett távolságot is.

Előnye:
● A piacon azon kevés termékek egyike közé tartozik, amelyek lépési technikával kapcsolatos adatokat gyűjtenek.
● Bármely böngészőből megtekintheti az irányítópultot.

Hátránya:
● A boka eszköz még kiforratlan.
● Az alapértelmezett fekete kialakításon túl nem áll rendelkezésre színválaszték.
● Csak iOS 10 vagy újabb verzió esetén érhető el.


4. Snapchat okosszemüveg

A Snapchat intelligens szemüvegének második generációjának fejlesztései közé tartozik a videók és fényképek jobb képminősége, a jobb hangfelvétel, mindezeken túl a gyorsabb átviteli idő érdekében kettős mikrofonnal rendelkezik.
A Spectacles 2 névre keresztelt okosszemüveg több színvariációt tartalmaz az Original modellhez képest, és jobb kivitelezésű az újabb Veronica és Nico modelleknél. Bár a szemüvegen lévő kamerák még mindig láthatóak, az új formatervek finomabbak, és nem sugározzák a világ felé, hogy viselője esetleg pillanatfelvételeket készít.

Előnye:
● A Spectacles 2 termékcsalád minden modellje 100% UVA / UVB védelmet nyújt.
● A rögzített videókat és fotókat a Snapchat kivételével más alkalmazások is használhatják, vagy elmenthetik a kamera tárhelyére.

Hátránya:
● Két kamera lencséje még mindig feltűnő jelenség.
● Nincs színválaszték a Nico és a Veronica modellekhez.
● Exportálnia kell a képeket és videókat a Snapchat-be, mielőtt más platformokra exportálhatná a tartalmat.


5. CuteCircuit ruha és táska

Míg az öltözködésünk gyakran elárul egy kicsit személyiségünkről, az okos ruhák segíthetnek az önkifejezésben és kinyilatkoztatásban - szó szerint. A CuteCircuit nevű cég olyan ruhákat és kiegészítőket gyárt, amelyek képesek üzeneteket és tweeteket megjeleníteni.
Katy Perry, Kelly Osbourne és Nicole Sherzinger viselték már ezeket a couture-alkotásokat, a Pussycat Doll pedig elsőként adományozott egy Twitter-ruhát, amely #tweetthedress üzeneteket jelenített meg a közösségi oldalról.
A vállalat pólókat is készít, és most piacra dobta a Mirror nevet viselő kézitáskáját. A CuteCircuit azt állítja, hogy a kiegészítőt precíziósan megmunkálták repülőgép-alumíniumból, majd fekete színben eloxálták és luxus velúr tapintású anyaggal bélelték. - De ami a legfontosabb: a kézitáska oldalai lézerrel maratott akril tükörből készültek, amely lehetővé teszi a fehér LED-ek fényének átsugárzását csodálatos animációk létrehozásához, valamint üzenetek és tweetek megjelenítéséhez.

Előnye:
● Feltűnő és egyedi ruházat és kiegészítő.
● Azonnali update a Twitter-üzenetekkel kapcsolatban.

Hátránya:
● Drága: csak a táska 1500 fontba kerül.

6. Neviano Swimsuits

A Franciaországban tervezett és gyártott Neviano fürdőruhái mindamellett, hogy stílusosak, UV-érzékelővel vannak integrálva. Az érzékelő körülbelül fele akkora, mint egy felnőtt hüvelykujja, vízálló és a viselő iOS vagy Android készülékéhez csatlakozik. Azonnal figyelmeztetéseket küld, ha az UV-szint magas, hogy emlékeztesse viselőjét arra, hogy több fényvédőt vigyen fel.

Előnye:
● A fürdőruha stílusoknak lenyűgöző választéka elérhető.
● Az UV-érzékelő tápellátása töltés nélkül 280 napig tart.

Hátránya:
● Nincs fürdőruha gyerekeknek.

7. Athlete Recovery sportolók számára

Az Athlete Recovery az Under Armour márka által kifejlesztett ruházati újdonság, amely elnyeli az emberi test hőjét, majd visszatükrözi a hőt viselője bőrére, egészen az infravörös fényig. Ez különösen hasznos a sportolók számára, mert (állítólag) az infravörös fény jobb izom-helyreállítást és a relaxációt ösztönöz.

Megjegyzés: Ugyanezt a technológiát alkalmazva az Under Armour ágyneművel és párnahuzattal is rendelkezik, amelyek alvás közben infravörös fényt bocsátanak ki.

Előnye:
● Nincs szükség elemekre, elektronikára vagy vezetékekre.
● Az Athlete Recovery változatosságot nyújt a sport- és hálóruhák területén.

Hátránya:
● Az ilyen kismértékű infravörös fény hatékonysága nem ismert.
● A legtöbb színbeállítás csak a fekete, a szürke és a fehér színpalettára korlátozódik.

8. Siren Socks

A Siren intelligens zokni, amelyet hivatalosan Siren cukorbeteg zokninak és lábfigyelő rendszernek is neveznek, a zokni szövetében elhelyezett kis érzékelőkkel mérik a láb hőmérsékletét hat különböző ponton. Ezek az adatok képesek kimutatni a fekélyeket, amelyek gyakran amputációkat eredményeznek.

Előnye:
● A zoknit nem kell tölteni, és gépben moshatók.
● Riasztásokat küld a hozzá csatlakoztatott okostelefonra, ha sérülést észlel.

Hátránya:
● A Siren cukorbeteg zoknija csak havi 19,95 dolláros előfizetéses szolgáltatás részeként érhető el.
● A zokni kialakítása nem feltétlenül vonzza a cukorbetegségben szenvedő fiatalabb személyeket.
● Csak receptre kapható.


További említésre méltó darabok:

Intelligens cipők: A Pizza Hut olyan limitált kiadású okos cipőkkel kísérletezett, amelyekkel viselőik pizzát rendelhetnek.

Intelligens munkaruhák: A Samsung okos üzleti öltönyt készített, amely képes digitális névjegykártyák cseréjére, telefonok feloldására és más eszközökkel való interakcióra.

Intelligens aktív ruházat: Ralph Lauren PoloTech pólói egy okostelefonos alkalmazáshoz csatlakoznak, hogy rögzítsék viselője fitnesz tevékenységét, emellett új edzéseket is ajánl az applikáció.

Intelligens alkalmi viselet: Tommy Hilfiger is beágyazta a technikát néhány általuk készített ruházatba, hogy a cég nyomon kövesse a ruházati termék használatát és megjutalmazza az ügyfeleket a viselésükkel töltött időért.

Szöveg: Szendrei Alexandra

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

7 kapcsolattípus, ami tökéletesen működik, és bátran építhetsz rá

7 kapcsolattípus, ami tökéletesen működik, és bátran építhetsz rá

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

PR

Arcfeszesítés: illúzió vagy tényleg létezik hatásos módszer? Utánajártunk (x)

Arcfeszesítés: illúzió vagy tényleg létezik hatásos módszer? Utánajártunk (x)

PR

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)

PR

Fenntartható, minimalista és játékos kerámiák Borbély Boritól (x)

Fenntartható, minimalista és játékos kerámiák Borbély Boritól (x)