Helmut Newton 1920-2004 - Kiállítás a divatfotó legnagyobbjáról

2013.május.26.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Bőven másfél hónapja tombol a Helmut Newton kiállítás a Szépművészeti Múzeumban, Budapesten. Alábbi ajánlónk reméljük kedvet ad majd a rendkívül sikeres fotógyűjtemény megtekintéséhez vagy akár újralátogatásához.

Glamour szerkesztőség
Fotó: Helmut Newton

Helmut Newton a divat- és reklámfotó egyik legnagyobb alakja. A germán-ausztrál születésű fotográfus erotikus töltetű, provokatív, fekete-fehér fényképeivel forradalmasította a divatfotó fogalmát, és a piacvezető amerikai Vogue magazin, természetesen, az elsők között volt, aki előszeretettel alkalmazta a mestert és publikálta műveit. Olyan más neves magazinoknak dolgozott még, mint a Harper's Bazaar, az angol és a francia Vogue vagy a Playboy.

De nem csak a magazinok divatszerkesztői keresték fel egy-egy editoriál elkészítéséhez, hanem a legnagyobb nemzetközi divatházak is. A jelen tárlat a Chanel, az Yves Saint Laurent, a Blumarine vagy a Versacénak készített fotóit is felsorakoztatja. Továbbá, rengeteg világhírű filmsztárt, modellt, tervezőt és celebritást is lencsevégre kapott. A kiállításon olyan arcokkal találkozhatunk, mint Kim Basinger, Sigourney Weaver, Isabella Rosselini, Karl Lagerfeld, Monica Belucci, Andy Warhol és még sorolhatnánk. A tárlat egyszerűen lenyűgöző.

A széles gyűjteményt, a művész legmeghatározóbb alkotói periódusaiba rendszerezve mutatja be a múzeum. A kiállítás anyaga a Helmut Newton Stiftung alapítvány közreműködésével jött létre, amely a fotográfus teljes életművét gondozza Berlinben.

A kiválasztott fotográfiák Newton három jelentős albumán keresztül engednek betekintést az életmű fontos korszakaiba. A Private Property negyvenöt fekete-fehér fotográfiát tartalmazó portfóliója az 1972-1983 közötti időszak legjobb divat-, portré-, és aktfelvételeit tartalmazza. Az 1985 és 1995 közötti provokatív aktokat - többek között - Newton saját kiadású folyóiratában, a négy kötetes Helmut Newton`s Illustrated-ben publikálta. Az 1983 és 2003 közötti divat- és reklámfotók az A Gun For Hire című albumban jelentek meg és a legnagyobb divatházak és magazinok számára készültek.

A kiállítás egészen július 14-ig látogatható a budapesti Szépművészeti Múzeumban és minden divat iránt komolyabban érdeklődőnek egyszerűen kihagyhatatlan. Ragadjuk meg ezt az esélyt, mert tényleg ezekkel a képekkel csak az interneten vagy albumok lapjain tudunk találkozni, nem mindennapi esemény ilyen lenyűgöző mennyiségben és komoly kurátori munka árán megtekinteni a fényképeket. Mi már nem egyszer láttuk, menjetek Ti is!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője