Hogy lélegzik a cipő? - Exkluzív interjú a Geox márka alapítójával

2016.február.5.

Néha a legegyszerűbb ötletekből születnek a leghasznosabb újítások. Mario Moretti Polegato talán soha nem akart igazán cipőmárka-tulajdonos lenni, de mára a világ egyik vezető divatcégének a vezetője, amely 100-nál is több országban van jelen, 1000-nél is több üzlettel. A Geox neve pedig fogalommá vált.

Nemrégen a hazánkban járt Polegato úr, és a hazai üzleti partnerei mellett időt szakított a GLAMOUR magazinra is. Nem véletlenül vártuk izgatottan a találkozást, hiszen a Geox nem csupán az egyik legnagyobb olasz divatcég, de egyben az egyik leginnovatívabb márka a piacon, aminek ráadásul mesébe illő a története is.

Mario Moretti Polegato, a Geox márka alapítója:

Az egész 1992-ben kezdődött, amikor a családi borászati vállalkozás amerikai terjeszkedésével kapcsolatban érkezett Amerikába Polegato úr, aki szabadidejében a nevadai sivatagban tett kirándulást egy tornacipőben. Az elviselhetetlen meleg adta a hirtelen jött ötletet a későbbi alapítónak, hogy a nála lévő svájci bicska segítségével lyukakat vágjon a lábbelije talpára. A drasztikus megoldás ugyan tönkretette a cipőt, de az ötlet működött.

Olaszországba hazatérve Polegato azonnal kísérletezni kezdett a lélegző cipővel, és a modern technikák, és például az űrkutatásban használt membrán segítségével sikerült kifejlesztenie egy forradalmian új talpmegoldást. Persze, ehhez az ötlet nem volt elég, kellett még hozzá némi technikai ismeret, és kísérletezőkedv: "Már a mezőgazdasági iskolába, ahol a felsőfokú tanulmányaimat végeztem, még jóval a Geox létrejötte előtt, azon dolgoztam, hogy olyan gépeket hozzak létre, amelyek megkönnyítik az aratást és a vetést. Feltaláltam néhány ilyen dolgot, de ezek végül mind csak papíron léteztek, nem valósultak meg" - mesélte nekünk Polegato úr.

Az aktuális tavaszi kollekció kényelmes és látványos darabjai:

Először nem is gondolt saját márka alapítására, levédette a találmányt, majd sorra felkeresett több nemzetközi céget, hogy bemutassa és eladásra felkínája a megoldást, de valahogy senki nem volt elég nyitott a lélegző cipőre. Mivel hitt a saját ötletében végül saját maga gyűjött csapatot és 1995-ben kezdődött a Geox cipők forgalmazása. "Anélkül, hogy tudtam volna, hogy merre visz majd az élet, mindig is érdekeltek a cipők. Emlékszem, az elsőre, amit magamnak vettem, ez még a The Beatles ideje volt, és én egy színes bőrből készült cipőt" - mesélte nekünk az alapító.

A márka nevében a Geo a Földet jelenti, míg az X - a haladásra, a technikai újítás iránti nyitottságra utal. A mikroporózus anyagokból készülő, egyedülálló légáteresztő és vízálló membránnal készült cipőik kényelme és prakikuma gyorsan népszerűvé lett, de a kísérletezéssek nem álltak le. "A márka számára nagyon fontos az innováció, a mai napig én vezetem a Geox kutatási részlegét, ahol 15 mérnökkel dolgozok együtt, és kapcsolatban vagyunk olasz, német és amerikai egyetemekkel, akiket bevonunk a munkánkba. Új anyagokat tesztelünk, és a cipők újfajta kialakításán kísérletezünk. Ez valóban nem csak egy munka, hanem szenvedély is számomra" - fejtegette Polegato úr. Egyébként a törekvéseik eredményességét mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy mára 70 szabadalommal álltak elő.

A Geox cipő nemcsak lélegzik, de stílusos is:

A Geox lépésről-lépésre haladt, előbb az olasz piacon terjeszkedtek, majd lassacskán kinőtték Európát is, eljutottak Amerikában, és mostanában nagyon gyorsan terjeszkednek a Távol-Keleten is. Nem egyszerűen csak jelen vannak más piacokon, hanem aktívan keresik a lehetőségeket, hogy szorosabban együttműködjenek a helyi gazdaság szereplőivel. A Geox sikerének egyik titka a minőségi termékek mellett minden bizonnyal az, hogy mindig pontosan felmérik a helyi igényeket, és erre próbálják a legjobb megoldásokat megtalálni. "Az elsődleges dolgunk az, hogy megismerjük a magyar, a kínai, vagy akármilyen más nemzetiségű vásárlóink gondolkodását, igényeit. Hogy miként viszonyulnak a mi technológiánkhoz, hogy milyen színeket szeretnek, így tudunk a legjobban reagálni a helyi piac kívánalmaira. A magyar piacra a gyerekcipőkkel léptünk be, sokan így is ismerték meg a cégünket, de most nagyon sokat dolgozunk azért, hogy a női- és férfi vásárlóknál is elérjük ugyanazt, amit a gyerekcipőknél már elértünk" - beszélt a tulajdonos a magyar tapasztalatokról.

A márka nem hiába hisz abban, hogy a legjobb reklám az elégedett vásárló, a lélegző cipők elképesztően kényelmesek, és nem utolsó sorban teljes mértékben követik a legfrissebb trendeket, hiszen olyan dizájerekkel dolgoznak együtt, mint Yong Bae Seok, vagy a neves kanadai-brit Patrick Cox. Az innovatív megoldásokból a ruhák terén sem fogy ki a márka, a lélegző kabátok mellett letisztult, de trendi darabok alkotják a kollekcióikat.

Csajos darab a Geox 2016-os tavaszi kollekciójából:

Nagyon szimpatikussá teszi a márkát, hogy az egyik legnagyobb olasz vállalatként nagy figyelmet fordítanak a társadalmi felelősségvállalásra. Több programjukkal adnak lehetőséget hátrányos helyzetű fiataloknak arra, hogy részt vehessenek például a munka folyamatában. Létezik olyan speciális kollekciójuk, amelyeknek a díszítését Down-szindrómás fiatalok készítik. Az elv nem az, hogy pusztán pénzzel segítsenek, hanem sokkal inkább az, hogy a segítségre szorulók önbecsülését támogassák azáltal, hogy dolgoznak, kifejezik magukat. "A vállalat olyan, mint egy család, és egy családban figyelni kell egymásra. A Geox egy nagyvállalat, és ez még inkább arra kötelez bennünket, hogy a szociális felelősségvállalásból is kivegyük a részünket. Nekünk kötelességünk hasznossá válnunk a társadalom számára, nemcsak az a dolgunk, hogy a befektetőknek keresetet biztosítsunk, hanem az is, hogy a szociális tevékenységet is végezzünk. Ezt nem úgy tesszük, hogy pénzt adományozunk, hanem valóban részt veszünk a segítségnyújtásban teljes szívvel" - mondta Polegato úr.

A Geox márka darabjait több helyen is beszerezheted Magyarországon, például a Váci út 28. alatti üzletben.

Olasz sikk, tökéletes kényelem:

Horváth Gergő

Ez is érdekelhet

Elképesztően nagyot nőtt Borbély Alexandra kislánya

Elképesztően nagyot nőtt Borbély Alexandra kislánya

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Hüvelyszárazság szülés után. Mit tehetünk ellene? (x)

Hüvelyszárazság szülés után. Mit tehetünk ellene? (x)

PR

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

PR

Minden, amit a Kardashian-nővérek vállalkozásairól mindig is tudni akartál (x)

Minden, amit a Kardashian-nővérek vállalkozásairól mindig is tudni akartál (x)

PR

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)