Imádták a modelljei - 15 ikonikus Peter Lindbergh fotó

2019.szeptember.5.

Ahogy beszámoltunk róla, 74 éves korában elhunyt a divatvilág egyik legjelentősebb alkotója, Peter Lindbergh. Valóban mondhatjuk, hogy nem csupán a kortárs fotózás, hanem egyúttal a divat egyik nagy alakját veszítettük el, hiszen a művész ugyan nem készített ruhákat, de látásmódja, stílusa formálta a divat önmagáról kialakított képét.

Peter Lindbergh
Fotó: Getty Images

Lindbergh bő negyven évet töltött el a legrangosabb divatmagazinoknál, karrierje 1978-ban vett döntő fordulatot, amikor a német fotós Párizsba költözött, hogy a Vogue-nak dolgozhasson. Előtte kirakatrendezőként dolgozott, viszonylag későn, 26 évesen vette meg az első fényképezőgépét, és a bátyja gyerekeiről készített képekkel tanult meg fotózni. Nem sokkal később Hans Lux fotós asszisztense lett, de ő senkinek nem javasolta, hogy így induljon a karrierje, mert saját bevallása szerint rengeteg időbe telik, hogy valaki levetkőzze a mestere hozzáállását, szokásait. Előbb saját fotóstúdiót nyitott Düsseldorfban, hogy aztán végül Párizsban próbáljon szerencsét. A nyolcvanas évek vége, a szupermodell-korszak kezdete a divattörténet egyik aranykorának látszik így visszatekintve. A fotós ennek az aranykornak volt az egyik fontos vizuális alkotója. Szinte filmes hatású képeinek sajátos, a modelljének a rezdüléseire tökéletesen rezonáló fotói azonnal felismerhetővé tették a munkáit. Leggyakrabban fekete-fehérben dolgozott, de a színes fotóira is át tudta menteni ugyanazt az atmoszférát, ami különlegessé tette.

Neki tulajdonítják az olyan divateditorialok térnyerését, amelyek valójában egy-egy sztorit mesélnek el. A Vogue Italia 1990-es márciusi számában egyik kedvenc modelljét Helena Christensent fotózta, akiről egy furcsa képanyagot készített, ami akár egy fotóregénynek is beillene.

Egy fotó az emlékezetes 1990-es divatanyagból Helena Christensennel:

Fotó: VogueItalia

100 éve született a divat szeme, és a mai napig a hatása alatt vagyunk

100 éve született a divat szeme, és a mai napig a hatása alatt vagyunk

100 éve született a divat szeme, és a mai napig a hatása alatt vagyunk

Ez a szemléletmód jellemezte, szeretett történetekbe ágyazott sztorikat fotózni. Peter Lindbergh egy Zeit magazinnak adott interjújában elmesélte, hogy organikus folyamatként tekint a képkészítésre, és sosem szerette, ha a stylistok, divatszerkesztők előre beállították a modelljeit, inkább akkor szeretett elkezdeni érdemben dolgozni, amikor még alakultak a dolgok, mert nem élettelen modelleket, hanem élő, gondolkodó és érző nőket szeretett volna fotózni. Gyakran érezhetjük úgy a fotóit nézve, hogy szinte belelátunk a modelljei fejébe.

Az odafigyelése nem csupán a képeken jön át, a modelljeivel mindig nagyon jó kapcsolatot ápolt. Helena Christensen, Milla Jovovich, Charlize Theron, Kate Moss vagy éppen Meghan Markle nem csupán modellje, hanem barátja is lett az évek során. Emlékezetes képeivel emlékezünk a fotósra.

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A csillagok romantikát ígérnek - március 29.

Napi horoszkóp: A csillagok romantikát ígérnek - március 29.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói