Itt van a Sugarbird Kalotaszegi Czukormadár kollekciója

2022.február.5.

Megjelent a Sugarbird egyik legjobban várt kollekciója, a Kalotaszegi Czukormadár kollekció, aminek lenyűgöző darabjait a márka már bemutatta a Budapest Central European Fashion Week októberi eseményén. A show hatalmas sikert aratott, ami nem is csoda, hiszen a magyarság egyik legdíszesebb és legkülönlegesebb népviselete ihlette a tervezőket.

A Sugarbird Kalotaszegi Czukormadár kollekciója nagyon különleges darabokat kínál
A Sugarbird Kalotaszegi Czukormadár kollekciója nagyon különleges darabokat kínál
Fotó: Sugarbird

A vásárlók már izgatottan várták, hogy a Sugarbird Kalotaszegi Czukormadár kollekciója megvásárolható legyen, jó pár darab pár óra leforgása alatt el is fogyott. Ki más is mutathatná be nekünk a kollekció történetét, mint maga a megálmodója, Jagasics v. Csonka Hedvig, a márka alapítója és tulajdonosa.

A Sugarbird család legfiatalabb tagja, Gesztesi Panka egy újragondolt, ikonikus, Queen feliratú kabátban. A graffiti felirat a kabát hátulján található és sok-sok szupersztár viselte már
Fotó: Sugarbird

Van egy misszióm, hogy divatba hozom a magyart itthon és külföldön is. A Sugarbird márka tökéletes úton jár efelé, és ehhez nagy mértékben hozzájárul legújabb, kalotaszegi kollekciónk is. Egy olyan témát dolgoztunk fel most, ami már országunkon kívül van, de a hagyományaink közé tartozik. Az erdélyi kultúra, azon belül is a kalotaszegi népviselet csodálatos. Már dolgozunk azon, hogy mely további régiók népművészetét hozzuk be a kortárs divatba. Nagyon fontosnak tartottuk, hogy mielőtt feldolgozzuk az új témánkat, részletesen járjunk utána a kalotaszegi hagyományoknak és szokásoknak. Felkerestünk egy néprajzkutatót, Harangozó Imrét, aki nagy segítségünkre volt tudásával és tanulmányaival izgalmas utunk indulásakor. A márka művészeti csapatával elutaztunk Románia kalotaszegi régiójába, ahol nem csak a híres erdélyi vendéglátást tapasztalhattuk meg, de intenzíven szívhattuk magunkba a kalotaszegi népviselet történetét is a helyiek elmeséléseiből. A környékben élő kézművesekkel és hagyományőrzőkkel közösen kezdtük meg a tervezési munkát, kollekciónk főszereplői a gyöngyök, amelyek a kiegészítőkön eredeti kézimunkával készülnek, de szerepelnek a gyöngyminták a kollekció többi darabján print formájában újragondolt tematikával is. Kiemelném továbbá a kollekció egyik legikonikusabb darabját a Czukormadár X Queen and the Gang kabátot, aminek a printelt kalotaszegi varrottas mintáját a 92 éves Ilka néni hímezte személyesen a mi részünkre. A kabát az őszi kollekcióban lesz elérhető, de fokozatosan kerülnek ki a kollekció darabjai, amiket már nagyon várt a közönség. Fantasztikus érzés volt kifutón látni a darabokat, hallani Ady Endre A kalota partján című versét, amely átcsapott egy igazán lázadó hippiéletérzésbe. Ezt a szabadságot szerettük volna visszaadni a nézőknek, vásárlóknak. Legjobban az első és utolsó öltözék fejezte ki ez a legjobban, amikor a Sugarbird család legfiatalabb tagja, Gesztesi Panka magára öltött egy hatalmas, „újragondolt varrottas” kabátot, egy Queen graffitifelirattal, a fején egy csodálatos, eredeti pártával. Ez így együtt, úgy gondolom, közvetítette a generációk közötti összhangot."- osztotta meg velünk a cég tulajdonosa.

A Sugarbird Kalotaszegi kollekcióját a Budapest Central European Fashion Weeken mutatták be
Fotó: Sugarbird

"Ez a mi kultúránk is, az övéké is, mindannyian mást látunk benne, de mindenképpen a fennmaradás, az együttműködés, az egymástól való tanulás a cél. Ezeket a fontos népművészeti mintákat, mint amilyen a kalotaszegi varrottas és gyöngyözés is, csak úgy tudjuk fenntartani, ha divat világán keresztül megőrizzük, újragondoljuk a fiatalok és az utókor számára, picit az ő szemükkel ránézve ezekre. Kampányanyagunk egy részét Erdélyben, Kalotaszentkirályon és Türén fotóztuk, és minden pillanatát imádtuk! Fontos küldetésünk volt, hogy a fiatal generációt is magunkkal vigyük erre az útra, hiszen ez az ő hagyományuk, rájuk bízzuk majd. Nagyon tetszett nekik az utazás, a vendégszeretet, az ételek, a pompásan díszített folklór. Ez egy rendkívül gazdagon dísztett népviselet, amit kicsit le kellett egyszerűsítenünk ahhoz, hogy a hétköznapi viseletben is hordható legyen. De nem csak a kifutók világába akartuk behozni az öltözeteket, hanem a hétköznapok világába is. Azt szeretnénk, hogy a mindennapjaink részévé váljon ez a kulturális hagyomány. Egy mindenki számára viselhető kollekció született.” – foglalta össze Hedvig, a Sugarbird márka alapítója és tulajdonosa.

Ez is érdekelhet

A kielégítő szex 10 alapszabálya

A kielégítő szex 10 alapszabálya

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját