Kézzel készült, személyre szabott táskák egy izgalmas magyar tervezőtől

2020.május.27.

Fekete Gréta eleinte csak magának tervezett és készített ékszereket, aztán egyre többen felfedezték tehetségét. 2016-ban, amikor bábszínészként diplomázott, megszületett saját márkája is, a Pantu Design. Az ékszerkészítést idővel felváltotta az egyedi, kézzel készült táskák alkotása. Mára már három különböző, stílusos fazonban tervez és készít táskákat. Ha egy igazán egyedi és hozzád illő táskára vágysz, akkor Grétánál egész biztosan megtalálod, hiszen te magad is részt vehetsz a tervezés folyamatában.

Bábszínészként diplomáztál. Mikor és hogyan sodort az élet a tervezői pályára?

2016-ban diplomáztam bábszínészként és ebben az évben született meg a márkám is, a Pantu Design. Ekkor még ékszereket alkottam. Az egész tervezői pálya onnan indult, hogy magamnak terveztem és készítettem kiegészítőket a barátaimnak pedig nagyon tetszett és megkértek, hogy nekik is készítsek. Aztán a barátaim barátai is kértek, így szép lassan elkezdett nőni az egész, én sodródtam vele és úgy éreztem, nevet kell adnom neki. Ekkor jött létre a Pantu Design.

Mikor tudatosult benned, hogy a márka igazi útja a táskatervezés?
2018 végéig rézdrót, majd műgyanta ékszereket készítettem, de nem találtam velük a helyem. Rájöttem, hogy azért, mert nem igazán szerettem csinálni őket. Ekkor már élt a márka és nem akartam abbahagyni, mert éltető hobbim volt, így rá kellett jönnöm mi az, ami igazán örömöt okozna. Egy évig dolgoztam a szakmámban bábszínészként a debreceni Vojtina Bábszínházban, imádtam, de a párommal úgy döntöttünk, hogy Budapestre költözünk. Itt úgy döntöttem, hogy egy jövedelmezőbb állást kell keresnem, és egy reklámügynökségnél kezdtem el dolgozni, mint account manager. Sok mindent megtanultam az itt töltött két évem alatt, de arra is rájöttem, hogy nem akarok alkalmazottként dolgozni, mert nem bírom elviselni, hogy mások szabják meg életem nagy részében, hogy mikor mit csinálhatok. Ennél nagyobb szabadságra vágytam és éreztem, hogy ezt a márkám megadhatja nekem, csak ki kell találnom, hogy mi az a termék, amivel jól fog működni. Ekkor jött az ötlet, hogy varrjak, és innen már csak egy lépés volt az első táskakollekció. 2019 júniusa óta pedig főállásban csak ezt csinálom.

Hogyan sajátítottad el a táskatervezés alapjait?

Bár már tudtam varrni, mert nagymamám varrónő volt, és kiskorom óta tanítgatott, de elvégeztem egy varrótanfolyamot is, mikor megszületett az ötlet. Aztán nagyon sokat kutattam. Valami olyan táskát akartam tervezni, ami különleges, amilyet még nem láttam a piacon. Addig kutattam és tervezgettem milliméterpapíron, amíg meg nem született az első fazon, a BUGGI hátizsák.

Mi adja a Pantu Design táskák különlegességét?
A táskák tervezésénél arra törekedtem, hogy mindig legyen bennük valami különleges, valami, ami többet ad. A BUGGI hátizsákok különlegessége a formájukban rejlik. Kerekded, de mégsem kerek. Négyzetes, de mégsem az. Sokan egy katicabogárhoz hasonlítják, és nagyon szeretik.

A clutchok, azaz a MAISY kézitáskáim sajátossága a viselési módjuk. A masni alá benyúlva válik igazán különlegessé a viselésük.

A MOLLY váltáskáimnál az volt a legfontosabb, hogy egy nagyobb, masszív válltáska legyen, ami sokat elbír. Itt a designnal játszottam. Az eleje részt három háromszög alkotja, amiből egy elem eltérő és amellett, hogy a táska díszét adja, zsebként is funkcionál.

Milyen alapanyagokkal dolgozol?
Műbőrrel és pamutvászonnal dolgozom. A műbőreim jó minőségűek, elsősorban bútorok készítéséhez használják őket, de csodásan működnek együtt a varrógépemmel, és még vízállóak is.

Hogyan jellemeznéd a Pantu Design célközönségét?
Elsődleges célközönségem azok a nők, akik számára fontos az egyedi megjelenés, ezért különleges kiegészítőket keresnek. Fontos számukra, hogy ne a fast fashion üzleteiből szerezzék be a tucat kiegészítőket és nyitottak arra, hogy akár saját maguk tervezzék meg a táskájukat, így alkotva igazán egyedit. Nálam erre is lehetőség van, a márka Instagram profilján, a ,,Tervezz! highlightra kattintva.

Milyen számodra az ideális táska?
Számomra az ideális táska olyan, ami feldobja az egyszerű, letisztult öltözetet, vagy finoman kiegészíti az extravagáns ruhadarabokat. Úgy vélem a táskáim illeszkednek ebbe a hitvallásomba, és mindkét esethez számos modellt lehet találni a táskáim között.

Milyen jövőbeli terveid vannak a márkával?
Szeretném, ha minél többen megismernék a márkámat és a történetét. Egyre több együttműködésben tervezek részt venni, más magyar márkákkal, designer boltokkal, de számomra a legnagyobb öröm az lenne, ha sikerülne egy saját üzletet nyitni. Addig is minden megtalálható a webshopomban: www.pantudesign.hu.

Interjú: Nyul Debóra

Ez is érdekelhet

Hogyan juthatsz újra szexhez, ha szülő vagy?

Hogyan juthatsz újra szexhez, ha szülő vagy?

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói