Kosztümtől az öltönyig - így lett a férfiviseletből női divat

2021.május.15.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Elgondolkodtál már azon, hogy volt egy időszak, amikor a nők csak és kizárólag szoknyát hordtak? El tudsz képzelni egy olyan világot, ahol nem hordhatsz nadrágot? És egy olyat, ahol a bő fazonú, egyenes szabásvonalú és derék alá érő blézerek csak férfiakon léteznek?

Emily Ratajkowski stílusos oversize öltönyben
Emily Ratajkowski stílusos oversize öltönyben
Fotó: Gettyimages.com

Manapság a “boyfriend jeans” már csak egy dolog a rengeteg ruhadarab közül, amely a női ruhatárban tűnik fel. Gondoljunk csak az oversize pulcsikra, az uniszex cipőkre és a boyfriend blézerekre, amelyek akár életünk férfiainak szekrényeiből is előkerülhetnek. Apropó öltöny, belegondoltatok már, hogy évtizedekkel korábban az öltöny kosztüm volt és a nadrág helyett szoknyát hordtak a hölgyek a blézerhez?

Sok-sok év kellett ahhoz, hogy a női ruhatár fontos része legyen néhány maszkulin darab is, és manapság a “power dressing” már nem is olyan “powerful”, ha nincs egy élénk színű, minden figyelmet felhívó öltöny a szuperhős hölgy ruhatárában. Az egyik ilyen szuperhős Hillary Clinton, aki az elnöki választások során számtalanszor mutatta meg, hogyan kell öltönyt viselni női eleganciával.

Hillary Clinton
Fotó: Getty Images

A női öltönynek sokkal izgalmasabb a története, mint gondolnánk!

A 2021-s téli kollekciójához idén a Saint Laurent tervezője, Antony Vaccarello a ’60-as évek archívumát vette elő és a férfiviselethez használt anyagokból készítette el a Saint Laurent új női kollekcióját, hogy a divathetek hűvös klímájához tökéletes legyen a viselet. A 1960-as években ugyanis maga Yves Saint Laurent alkotott egyedi szabásvonalú, nadrágos kosztümöket hölgyek számára, Le Smoking néven. De ez nem az első lépés volt a divattörténelemben a női öltönyök felé!

Le Smoking
Fotó: Getty Images

A nadrágos kosztümök viselésének pontos kezdeti ideje nincsen, de Coco Chanel divattervező és Marlene Dietrich színésznő is részt vettek a szett népszerűsítésében.

A női divatban a kosztüm a 17. századtól egy kiskabátból, szoknyából és kalapból álló szettet jelentett, amely a lovagló hölgyek szokása volt, majd a 19. században már sétáláshoz és íjászathoz is kosztümöt viseltek a nők. Természetesen már akkor is léteztek divatdiktátorok, akik a tökéletesre szabott kiskabátot, szoknyát és kalapot már mindennapi viseletként hordták. 1905-re már egész kollekciók voltak elérhetők.

Ezután jött Coco Chanel 1914-ben, aki megtervezte az első igazi hétköznapi kosztümöt, mely egy szőrrel szabott kiskabát volt, hozzáillő, bokáig érő szoknyával.

Aki látta a Coco Chanel életéről szóló 2 részes filmet, az biztosan emlékszik arra a pár perces jelenetre, ahol Coco rájön, hogy szoknyában nem lehet kényelmesen lovagolni és nadrágra cseréli outfitjét. Ez volt az a divattörténelmi pillanat, amikor a férfi öltönyből női divat lett! Már amennyire hihetünk a filmnek.

Ezután 1930-ban Marlene Dietrich színésznő 2 színpadi szereplése során is szmokingban és kalapban jelent meg, fehér inggel, amivel szintén divattörténelmi pillanatoknak lehettek szemtanúi a nézők, mert innen egyenes út vezetett Yves Saint Laurent ’60-as évekbeli nadrágos kosztümjéhez és a mai értelembe vett női öltönyhöz!

Marlene Dietrich színésznő
Fotó: Getty Images

De még mielőtt Yves Saint Laurent szmokingja megjelent, 1932-ben a francia tervező, Marcel Rochas megtervezte a Chanel kiskosztüm mintájára talán az első igazi női öltönynek nevezhető szettet, amelyben a blézerhez nadrágot párosított. A szett sötétszürke színben készült el gyapjúból. Az 1960-as években Yves Saint Laurent Le Smoking-ja volt a következő lépés, hiszen ő már egy egész szmokingot tervezett meg nők számára.

A Chanel divatház kosztümjéről azonban nem szabad megfeledkeznünk, ugyanis kiállta az idő próbálját. A divatház alapítója, Coco Chanel az 1920-as években mutatta be a kosztümöt, majd utódja Karl Lagerfel évről évre újragondolta, de a szoknyából csak nagyon ritkán lett nadrág, hiszen tudta, hogy egy ikonikus darabot tervez újra. A divatházban azóta is a kosztüm az egyik legnépszerűbb darab, amit évről évre új formában, színekben, de mindig tweed anyagból készítve láthatunk viszont a kifutón.

Fotó: Gettyimages.com

Természetesen mi sem bizonyítja jobban, hogy a kosztüm ugyanolyan befutó a sztárok körében, mint az öltöny, hogy Jackie Kennedy-től, Diana hercegnén át Kendall Jennerig szinte mindenki viselte már mióta létezik a Chanel kosztüm. Persze azoknak a sztároknak a névsora sem rövid, akik élnek-halnak a női öltöny divatjáért. Hillary Clinton csak egy a példamutató hölgyek közül, aki kihasználta az alkalmat az elnöki választások során, hogy megmutassa mi is az a “power dressing”, de láthattuk már Lady Gagát is az oversized Marc Jacobs öltönyében és Gwyneth Paltrow-t, aki az 1996-os MTV Video Music Awards eseményt használta ki arra, hogy megmutassa a Tom Ford tervezésű Gucci öltönyét.

Gwyneth Paltrow
Fotó: Gettyimages.com
Lady Gaga
Fotó: Gettyimages.com

Azóta az öltöny évről évre visszatér a kifutóra valamilyen új formában, színben vagy stílusban.

A Saint Laurent 2021-es őszi/téli kollekciója a legújabb a férfi kollekció inspirálta női öltönyök palettáján, de Vaccarellon kívül korábban már a Balenciaga, Givenchy és Alexander McQueen kifutón is megjelentek a női öltönyök. Vagy hívjuk őket inkább uniszex öltönynek, hiszen a szabásvonal, a színek és a stílus is olyan formabontóra sikerült mindegyik kollekcióban, hogy teljesen mindegy ki viseli.

Saint Laurent
Fotó: Gettyimages.com
Alexander McQueen
Fotó: Gettyimages.com

A női öltöny lényege továbbra is csak annyi, hogy igazi elegáns, magabiztos szuperhőst varázsoljon bármilyen nőből, aki tudja, hogyan kell igazán magabiztosnak lenni egy outfitben.

Pongrácz Dóra

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

A spriccelős orgazmus valójában pisilés?

A spriccelős orgazmus valójában pisilés?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ezért éri meg idén ősszel Zágrábba utazni (x)

Ezért éri meg idén ősszel Zágrábba utazni (x)

PR

Kiderült: Lékai-Kiss Ramóna elárulta, miért ilyen gyönyörű az arcbőre (x)

Kiderült: Lékai-Kiss Ramóna elárulta, miért ilyen gyönyörű az arcbőre (x)

PR

Bakteriális vaginózis: okok és megelőzés (x)

Bakteriális vaginózis: okok és megelőzés (x)

PR

Ilyen a tökéletes szépség-nap: fűszerezd meg egy kis luxussal! (x)

Ilyen a tökéletes szépség-nap: fűszerezd meg egy kis luxussal! (x)