Kosztümtől az öltönyig - így lett a férfiviseletből női divat

2021.május.15.

Elgondolkodtál már azon, hogy volt egy időszak, amikor a nők csak és kizárólag szoknyát hordtak? El tudsz képzelni egy olyan világot, ahol nem hordhatsz nadrágot? És egy olyat, ahol a bő fazonú, egyenes szabásvonalú és derék alá érő blézerek csak férfiakon léteznek?

Emily Ratajkowski stílusos oversize öltönyben
Emily Ratajkowski stílusos oversize öltönyben
Fotó: Gettyimages.com

Manapság a “boyfriend jeans” már csak egy dolog a rengeteg ruhadarab közül, amely a női ruhatárban tűnik fel. Gondoljunk csak az oversize pulcsikra, az uniszex cipőkre és a boyfriend blézerekre, amelyek akár életünk férfiainak szekrényeiből is előkerülhetnek. Apropó öltöny, belegondoltatok már, hogy évtizedekkel korábban az öltöny kosztüm volt és a nadrág helyett szoknyát hordtak a hölgyek a blézerhez?

Sok-sok év kellett ahhoz, hogy a női ruhatár fontos része legyen néhány maszkulin darab is, és manapság a “power dressing” már nem is olyan “powerful”, ha nincs egy élénk színű, minden figyelmet felhívó öltöny a szuperhős hölgy ruhatárában. Az egyik ilyen szuperhős Hillary Clinton, aki az elnöki választások során számtalanszor mutatta meg, hogyan kell öltönyt viselni női eleganciával.

Hillary Clinton
Fotó: Getty Images

A női öltönynek sokkal izgalmasabb a története, mint gondolnánk!

A 2021-s téli kollekciójához idén a Saint Laurent tervezője, Antony Vaccarello a ’60-as évek archívumát vette elő és a férfiviselethez használt anyagokból készítette el a Saint Laurent új női kollekcióját, hogy a divathetek hűvös klímájához tökéletes legyen a viselet. A 1960-as években ugyanis maga Yves Saint Laurent alkotott egyedi szabásvonalú, nadrágos kosztümöket hölgyek számára, Le Smoking néven. De ez nem az első lépés volt a divattörténelemben a női öltönyök felé!

Le Smoking
Fotó: Getty Images

A nadrágos kosztümök viselésének pontos kezdeti ideje nincsen, de Coco Chanel divattervező és Marlene Dietrich színésznő is részt vettek a szett népszerűsítésében.

A női divatban a kosztüm a 17. századtól egy kiskabátból, szoknyából és kalapból álló szettet jelentett, amely a lovagló hölgyek szokása volt, majd a 19. században már sétáláshoz és íjászathoz is kosztümöt viseltek a nők. Természetesen már akkor is léteztek divatdiktátorok, akik a tökéletesre szabott kiskabátot, szoknyát és kalapot már mindennapi viseletként hordták. 1905-re már egész kollekciók voltak elérhetők.

Ezután jött Coco Chanel 1914-ben, aki megtervezte az első igazi hétköznapi kosztümöt, mely egy szőrrel szabott kiskabát volt, hozzáillő, bokáig érő szoknyával.

Aki látta a Coco Chanel életéről szóló 2 részes filmet, az biztosan emlékszik arra a pár perces jelenetre, ahol Coco rájön, hogy szoknyában nem lehet kényelmesen lovagolni és nadrágra cseréli outfitjét. Ez volt az a divattörténelmi pillanat, amikor a férfi öltönyből női divat lett! Már amennyire hihetünk a filmnek.

Ezután 1930-ban Marlene Dietrich színésznő 2 színpadi szereplése során is szmokingban és kalapban jelent meg, fehér inggel, amivel szintén divattörténelmi pillanatoknak lehettek szemtanúi a nézők, mert innen egyenes út vezetett Yves Saint Laurent ’60-as évekbeli nadrágos kosztümjéhez és a mai értelembe vett női öltönyhöz!

Marlene Dietrich színésznő
Fotó: Getty Images

De még mielőtt Yves Saint Laurent szmokingja megjelent, 1932-ben a francia tervező, Marcel Rochas megtervezte a Chanel kiskosztüm mintájára talán az első igazi női öltönynek nevezhető szettet, amelyben a blézerhez nadrágot párosított. A szett sötétszürke színben készült el gyapjúból. Az 1960-as években Yves Saint Laurent Le Smoking-ja volt a következő lépés, hiszen ő már egy egész szmokingot tervezett meg nők számára.

A Chanel divatház kosztümjéről azonban nem szabad megfeledkeznünk, ugyanis kiállta az idő próbálját. A divatház alapítója, Coco Chanel az 1920-as években mutatta be a kosztümöt, majd utódja Karl Lagerfel évről évre újragondolta, de a szoknyából csak nagyon ritkán lett nadrág, hiszen tudta, hogy egy ikonikus darabot tervez újra. A divatházban azóta is a kosztüm az egyik legnépszerűbb darab, amit évről évre új formában, színekben, de mindig tweed anyagból készítve láthatunk viszont a kifutón.

Fotó: Gettyimages.com

Természetesen mi sem bizonyítja jobban, hogy a kosztüm ugyanolyan befutó a sztárok körében, mint az öltöny, hogy Jackie Kennedy-től, Diana hercegnén át Kendall Jennerig szinte mindenki viselte már mióta létezik a Chanel kosztüm. Persze azoknak a sztároknak a névsora sem rövid, akik élnek-halnak a női öltöny divatjáért. Hillary Clinton csak egy a példamutató hölgyek közül, aki kihasználta az alkalmat az elnöki választások során, hogy megmutassa mi is az a “power dressing”, de láthattuk már Lady Gagát is az oversized Marc Jacobs öltönyében és Gwyneth Paltrow-t, aki az 1996-os MTV Video Music Awards eseményt használta ki arra, hogy megmutassa a Tom Ford tervezésű Gucci öltönyét.

Gwyneth Paltrow
Fotó: Gettyimages.com
Lady Gaga
Fotó: Gettyimages.com

Azóta az öltöny évről évre visszatér a kifutóra valamilyen új formában, színben vagy stílusban.

A Saint Laurent 2021-es őszi/téli kollekciója a legújabb a férfi kollekció inspirálta női öltönyök palettáján, de Vaccarellon kívül korábban már a Balenciaga, Givenchy és Alexander McQueen kifutón is megjelentek a női öltönyök. Vagy hívjuk őket inkább uniszex öltönynek, hiszen a szabásvonal, a színek és a stílus is olyan formabontóra sikerült mindegyik kollekcióban, hogy teljesen mindegy ki viseli.

Saint Laurent
Fotó: Gettyimages.com
Alexander McQueen
Fotó: Gettyimages.com

A női öltöny lényege továbbra is csak annyi, hogy igazi elegáns, magabiztos szuperhőst varázsoljon bármilyen nőből, aki tudja, hogyan kell igazán magabiztosnak lenni egy outfitben.

Pongrácz Dóra

Ez is érdekelhet

A kielégítő szex 10 alapszabálya

A kielégítő szex 10 alapszabálya

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját