Különleges ékszerekkel kápráztat el a magyar márka

2018.szeptember.30.

Prémium darabok, változatosság, minden a tervező saját keze által készül, egyedi és csodás. Ilyen a BORIBIANKA ékszermárka, amelynek tervezője, Bori Bianka eredetileg közgazdász végzettségű, de régóta foglalkoztatta az ékszerkészítés, mára pedig elismert ékszertervező. Legújabb kollekciója, az ORIGO néhány napja jelent meg.

Mikor merült fel benned először, hogy ékszerek tervezésével foglalkozz?


Kislánykorom óta foglalkozatott, hogy különböző tárgyakat, főleg ékszereket készítsek. Folyamatosan kísérleteztem, például apukám garázsában kalapáltam, amikor pedig nem figyelt, titokban használtam a forrasztópákát. Ez végigkísérte az életem, viszont más irányba indultam – először nem művészeti tanulmányokat végeztem. Kisebb szülői nyomásra – már örömmel tekintek vissza erre – közgazdásznak tanultam, és egy ideig dolgoztam is a szakmában. Viszont, amikor Pestre költöztem hét évvel ezelőtt, akkor fogalmazódott meg bennem, hogy végre itt a lehetőség, hogy ötvösnek tanuljak. Így egyetem, majd munka mellett kezdtem tanulni a szakmát. Organikusan alakult körülöttem minden, és egyszer csak minden azt sugallta, hogy itt a tökéletes alkalom, hogy főállásban ötvös legyek. Ez lassan három éve történt. Azóta is tudom, hogy életem egyik legjobb döntése volt.

Rendkívül egyedi ékszerkollekciókat készítesz, honnan merítesz hozzájuk ihletet?Ez egy igazán izgalmas téma. Nagyon sok minden inspirál, elgondolkodtat. Imádok Budapesten sétálni, imádom az épületeket, az épített környezetet, az épületek geometriáját, a finom arányokat. Nagyon megnyugtat a skandináv dizájn, legyen szó bármelyik területéről. Imádom a csillagokat, a világűrt, a bolygókat, az egész misztikumot - ilyen témában még biztos, hogy lesz pár kollekcióm. Összességében ugyanakkor ezek csak érzelmileg hatnak rám. A legtöbb kollekcióm úgy jött létre, hogy megláttam egy képet vagy egy formát és tudtam, hogy milyen lesz minden darabja az adott kollekciónak. Nagyon szeretek kísérletezni, prototípusokat készíteni, úgyhogy a kollekcióimat sokszor rengeteg műhelyben eltöltött munka előzi meg.

Minden ékszer, amit tervezel, saját kézzel készül. Mennyi időt vesz igénybe egy-egy darab elkészítése?


Igen, minden darab kézzel készül, pontosabban az én saját kezem által. Ez egy nehezen megválaszolható kérdés, mivel, ha a folyamatot teljes egészében nézzük az anyagbeszerzéstől kezdve a gyártáson át a drágakőfoglalóig és a fémjelzésig, akkor általában egy-egy darab 7-10 munkanap alatt készül el.

Mi az egyes kollekciók célja, mit akarnak adni a nők számára?


Számomra nagyon fontos a változatosság, hogy mindig újat hozzak létre. Ez mindegyik kollekciómra jellemző, egyik sem egy korábbi továbbfejlesztett verziója. Mi így gondolunk a női (de férfi) vásárlóinkra is, hogy szeretik és keresik az új megoldásokat, az új formákat. Minden korábbi kollekcióm, de főképp a VOICE és az ORIGO, a nőiesség esszenciáját kívánja megfogalmazni, ékszerbe zárni. A BORIBIANKA ékszerek finomak, könnyen alkalmazkodnak a viselőjükhöz, de mellette izgalmas, lényegre törő tartalommal is bírnak. Egyben fontos üzenet, hogy ékszereink univerzálisak, minden alkalommal viselhetők, nem csak egy munkahelyi tárgyalásra, hanem egy elegáns vacsorához, vagy akár egy kiránduláshoz is a budai hegyekben.

Mi jellemzi a legújabb kollekciót, az ORIGO-t?


Mindannyiunk fejében léteznek ideák. Olyan gondolatformák, amelyek valamilyen tárgynak, fogalomnak vagy személynek a legtökéletesebb képét rajzolják meg. Egy ideális tárgy nem túlbonyolított, hanem lényegre törő, ugyanakkor nem felszínes, hanem nagy mélységekkel rendelkezik – ezen gondolatok mentén született meg a kollekció. A tervezőasztal felett dolgozva ugyanakkor az is fontos volt, hogy végül ne egy vitrin mögé kerülő tárgy szülessen, hanem olyan ékszer, amely könnyedén közel kerül bárkihez, ami kiemelkedő, mégis nagyon személyes és egyszerre mutatja be a márka attitűdjét és mesél viselőjéről is.
A kollekció hat ékszerből áll - egy nyaklánc, egy fülbevaló és négy gyűrű tartoznak hozzá. Az exkluzív darabok kialakításában a filozófia mellett a precíz kézimunka és prémium alapanyagok jelentik a legfontosabb szerepet. Anyaghasználatban 925-ös Sterling ezüstöt használtunk 14 karátos arany foglalattal, valamint egy diszkrét arany betéttel a sínben. A kövek sárga, piros és kék zafírok, vagy színtelen gyémántok. Bármelyik ékszer rendelhető kő nélkül is, a zafírgyűrűk pedig három méretben elérhetők (S, M, L).

Mik a terveid a márkával a jövőre nézve?


A BORIBIANKA ékszermárka jövőjét én abban látom, amit egy-másfél évvel ezelőtt elkezdtünk a VOICE nevű kollekcióval - egy prémium ékszermárka létrehozása a cél. Rengeteg ötletem és tervem van, de ezeket most inkább nem fedném fel. Egy biztos, imádom a változatosságot, emellett a munkámban a kihívások és a fejlődés lehetősége is éltetnek, úgyhogy biztos sok újdonság vár a márkára is és rátok is.

Nyúl Debóra

Ez is érdekelhet

Tökéletes szett, a nőies vonalak hangsúlyozására

Tökéletes szett, a nőies vonalak hangsúlyozására

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp:  Sor kerülhet kényszeres költekezésre, féltékenységre - december 2.

Napi horoszkóp: Sor kerülhet kényszeres költekezésre, féltékenységre - december 2.

Tedd & Ne tedd

Dakota Johnson összetalálkozott Kristen Stewarttal és egy pillanatra helyreállt a világbéke

Dakota Johnson összetalálkozott Kristen Stewarttal és egy pillanatra helyreállt a világbéke