Letisztult, geometrikus, fenntartható – ismerd meg Gspann Zsuzsa táskáit

2022.március.11.

Gspann Zsuzsa kiegészítőtervező tavaly harmadik alkalommal nyerte el a Kozma-ösztöndíjat. A program keretein belül született meg legújabb kollekciója, aminél tovább folytatta a fa furnérral való kísérletezést. A slow fashion jegyében dolgozó alkotó stílusát az izgalmas, szokatlan anyaghasználat mellett a geometrikus formák és minták, valamint a praktikumra törekvés jellemzik. A sokoldalú alkotó nemcsak designerként tevékenykedik, hanem tanárként tudását is igyekszik átadni. Ismerd meg Zsuzsit és munkáit cikkünkből!

Mesélj kérlek kicsit magadról, hogy lettél designer?

Mindig is olyan típus voltam, aki állandóan készít valamit, szóval úgy gondolom, az én esetemben elég egyértelmű volt, hogy olyan hivatás tesz majd boldoggá, ahol valami újat alkothatok. A Kisképző bőr szakára kerülve alapoztam meg a tudásom, és a szakma iránti szeretetemet, majd a MOME textil szakán folytattam a tanulmányaimat szintén az öltözékkiegészítő tervezés bűvöletében. 2017-ben diplomáztam egy olyan innovatív formaalakítású táskakollekcióval, ami a fenntarthatóság és a slow design eszméit szem előtt tartva született meg.

Mi inspirál?

Munkáimban legtöbbször technikai kihívásokra keresem a válaszokat, és ez a kísérletezési folyamat indít el új utakon. A diplomamunkám óta a kollekcióim visszatérő alapanyaga a fa furnér, ami egy hihetetlenül izgalmas matéria számomra. Mostanában az intarzia technika és a furnérok mintázhatósága inspirál leginkább, például a legújabb kapszulakollekciómban is ezzel foglalkozom.

Milyen az alkotófolyamatod? Hogy telik egy napod?

Minden napom kicsit máshogy néz ki, de az a közös mindegyikben, hogy elég sok dolgot igyekszem belesűríteni. Az alkotói munka mellett a tanítás játszik fontos szerepet az életemben. Amikor nem a Kisképzőben tanítok, akkor általában a műhelyemben lehet megtalálni. Az, hogy ott milyen munkafolyamaton dolgozom, az aktuális projektemtől függ. Most éppen befejeztem az új kollekciómat, és annak a továbbgondolásával foglalkozom.

Nemrég a Magyar Formatervezési Díj kiállításán mutattad be az INTARZIA című kollekciódat. Mik a legfontosabb tudnivalók ezekről a táskákról?

Az INTARZIA táskakollekció fókuszában különleges mintájú furnér felületek állnak, melyek izgalmas formában elevenítik fel az intarziakészítés hagyományait. Ezeket az aprólékos, precízen kivitelezett részleteket különböző színű és fajtájú furnérok összeépítésével alakítottam ki. A kollekciót minták tekintetében a geometrikusság jellemzi. A mintavariációk között az egészen egyszerű csíkos felületek és a téri rendszerré alakuló bonyolultabb vonalhálók is megtalálhatók. A táskák formai kialakításánál fontos szempont volt számomra a praktikusság, amit a tárgyak részleteiben minimalista, letisztult megoldásokkal egészítettem ki. A táskákon a mintázott furnér részek dominálnak, amit fekete marhabőr egészít ki.

Most készült el az új kollekciód. Bemutatnád kérlek?

2021-ben harmadik alkalommal részesülhettem Kozma-ösztöndíjban (Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíj), aminek december elején volt a záróprezentációja, szóval ez a kollekció még tényleg nagyon friss. Az ösztöndíj időszaka alatt ismét a furnérok mintázhatóságával játszottam, amit az úgynevezett doboztáskákra jellemző összeállítási technológiával öntöttem új formába. A táskákon megjelenő intarziákat a négyzetháló mintázata inspirálta. A szabályos négyzetrács minták mellett egy organikusabb vonalvezetéssel is kísérleteztem. Színhasználat tekintetében szerettem volna kicsit kilépni az előző ösztöndíjas kollekció monokromitásából, ezért elkezdtem színes furnérok létrehozásával játszani. A kollekcióban leginkább a sárga, a narancs és a grafitszürke színek dominálnak. Izgalmas folyamat volt megalkotni ezt a kísérleti táskakollekciót, amit remélem hamarosan már be is mutathatok.

A slow fashion jegyében alkotsz. Mit jelent mindez számodra? Hogyan, miért vált fontossá számodra a tudatosság?

Divattervezőként fontos számomra, hogy a slow design eszmét szem előtt tartva hozzam létre kollekcióimat, és tárgyaimmal megpróbáljak hatást gyakorolni a felgyorsult fogyasztásközpontú társadalmunkra. Munkáimban gyakran megjelenik a furnér alapanyag, ami alapvetően más designterületeken alkalmazott matéria, azonban úgy gondolom, izgalmas kísérlet a divat eszköztárába is beemelni. A mintázott fa felületek megjelenítésével szeretném megidézni a slow design mozgalom eszméit, és az alapanyaghoz kapcsolódó asszociációkat, melyek többek között az időtállóság, a tartósság és az értékesség fogalmait juttatják eszünkbe. Egy maradandó, múlttal rendelkező, élő, organikus anyagot, mely idővel képes lebomlani.

Hol, hogyan lehet tőled vásárolni?

Egyelőre személyesen fogadok megrendeléseket, Instagramon vagy e-mailen keresztül lehet keresni.

Mik a terveid erre az évre?

Több izgalmas projekttel is készülök, és természetesen rengeteg tervem van. Szeretném, hogy a munkáimat minél többen megismerjék, és egy új kollekció is láthatáron van.

Ez is érdekelhet

Sosem látott gyerekkori fotó került elő Károly királyról, ami kifacsarja majd a szíved

Sosem látott gyerekkori fotó került elő Károly királyról, ami kifacsarja majd a szíved

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói