Magyar díj az International Fashion Film Award-on

2014.szeptember.8.

Amióta ismerem, mindig filmrendező akart lenni és többek közt ő mutatta meg nekem a világ legjobb rendezőit Tarr Bélától Peter Greenawayen át David Lynchig. Nem mondom, hogy a stílus, amiben alkot szuperpopuláris, de sohasem akart az lenni. Filmjei, fotói túllépnek a divat kommerciális karakterén és nyomot hagynak az emberi lélekben. Mindig felkavaróan komponál, egymás mellé teszi a gyönyörűt és a csúnyát, az élőt és a holtat, a vágy tárgyát és az undor tárgyát. Hollywoodban díjat nyerni csak eredeti alkotók tudnak, ez biztos!

Mi ez a Fashion Video Festival?
Egy nemzetkozi divatfilm fesztival, amit Hollywoodban rendeznek az Oscar- gála mintájára. Mivel ez volt az első év, ezért meghívásos alapon működött, tehát nem neveztem a filmet, ők választották ki. Szakmai zsűri döntött a győztesekről is.

Milyen filmmel nyertél?
Az Alchemy -vel. Tudni kell a filmről, hogy több mint két éve készült a magazinom (Desert Fish) egyik divatanyagának a teasereként (kedvcsináló). Felépítettünk egy hatalmas hátteret a stúdiómban az Alchemy fotózásához és az utolsó pillanatban döntöttem úgy, hogy forgassunk egy filmet is a fotózással párhuzamosan. Két HD footage-et készítettünk, az anyagot utána megvágtam és a magazin megjelenésekor feltettem a Youtube csatornánkra, ahol felkeltette a San Diego-i La Jolla Fashion Film Festival szervezőinek figyelmét. 2012-ben meghívták a filmet a fesztiválra. Igazából nem önmagában álló alkotásnak készült, és ha tudom, hogy ilyen utóélete lesz, akkor még több figyelmet fordítottunk volna a forgatására. Ennek köszönhetően viszont ma már mindig két oldalról közelítek a fotózásokhoz és sokszor készítünk film- és fotóanyagot párhuzamosan.

Miről szól?
A film egyfajta pszeudó-alkémiai processzus fázisait villantja fel, ahol a megfiatalodás szimbolizálja az örök élet elérését. Habár a film A legjobb styling kategóriában nyert, én azért kiemelném az art direction-t is(művészeti rendezés). Dubajban nem nagyon vannak ugyanis antik tárgyak, így az egész szettet roncstelepről vásárolt dolgokból kreáltuk. Van egyfajta steampunk, retró hangulata a dolognak persze, de azért alapjában véve elég kortalan a szett.

Mit jelent neked a díj?
Amellett, hogy mindig is célom volt a mozgóképek készítése, sosem küldtem a munkáimat fesztiválokra, versenyekre, mert úgy gondoltam, képi világom nem a nagyközönségnek való, nem lesz az emberek kedvence és nem is várom soha, hogy az legyen. Ezt a filmet sem neveztem és így lett nemzeközi sikere. Persze ez nemcsak nekem lelkesítő, hanem az egész stábnak, akik velem dolgoztak. Most a hollywoodi díjátadón nem tudtam ott lenni, de amikor San Diegóba utaztam a film vetítésére, akkor bizony elkapott a fesztiválláz és rájöttem, hogy a rövid és nem kommerciális filmeknek az ilyen fesztiválok a legjobb fórumai, ahol szakmabeliekkel találkozhatsz és megnézhetitek egymás munkáit és átbeszélhetitek. Így nem kizárt, hogy mostantól rendszeresen küldök majd filmeket fesztiválokra.

Milyen egyéb filmeket készítesz még?
Divatfilmek mellett zenei klipeket, reklámfilmeket, corporate videókat is csinálok, de miután 16 éve fotózom, a munkám nagy részét még mindig ez teszi ki. A divatot egyébként nem az iparág miatt szeretem, hanem egyfajta kreatív kifejezési területként látom, ahol egy kommerciális területen használhatsz művészi stratégiákat. A divatot éppen úgy értékelem, mint bármilyen más kifejezési formát, ahol az egyén kreativitása megmutatkozhat, ahol valakinek van valami mondanivalója mások számára. A trendeket viszont elutasítom. Ez egyfajta kontroll, ami szervesen beépült a 21. század mindennapjaiba anélkül, hogy az emberek többsége ennek a veszélyeire ráismerne.

Kik inspirálnak?

Ha lehet, kihagynam hogy kik inspirálnak, szerintem ennél tudsz te eredetibbet is kérdezni.

Nézd meg a hollywoodi nyertes filmet itt:

A díjátadó Péterre vonatkozó részét is megnézheted, sőt az egész gálát is érdemes megnézni. Péter 20:13 percnél a felülről második videólinkken itt.

Ez is érdekelhet

„Sokkal keményebb szexre vágyom!” - Hogyan mondd el, ha nem elég jó vele az ágyban?

„Sokkal keményebb szexre vágyom!” - Hogyan mondd el, ha nem elég jó vele az ágyban?

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói