Magyar divat a Covid idején - interjú Mayer Balázs ‘Kenguru’-val

2021. december 15.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A Budapest Fashion Week tulajdonosával beszélgettünk.

Orosz Réka / Zsoccfotó
Orosz Réka / Zsoccfotó

November végén került megrendezésre a 23. Budapest Fashion Week, ahol 12 magyar és egy olasz kollekciót tekinthettek meg az érdeklődők. A nagy múltra visszatekintő, nemzetközileg elismert divateseménynek ezúttal a Mandala Orient Holistic Center & Event Space adott otthont. Már a szokatlan és különleges enteriőr is az idei divathét tematikájára volt hivatott reflektálni, amely az új perspektívák és mélyebb tartalmak reprezentálása.

HIRDETÉS

A Budapest Fashion Week célja a kezdetektől fogva a magyar designerek támogatása, valamint a közönség és a tervezők közötti személyesebb kapcsolat megteremtése volt. Utoljára 2019 tavaszán került megrendezésre a bemutató… Milyen érzés volt visszatérni?

Igazán jó érzés. Talán ilyen hosszú szünetünk még nem volt a Budapest Fashion Week indulása óta. Nehéz időszakon mentünk keresztül és mindig csak reménykedtünk, hogy egyszer csak vége lesz a világjárványnak, de nem így történt: jött a második, a harmadik és most a negyedik hullám. Már nyáron kezdtek érkezni a telefonok a tervezőktől akik érdeklődtek, hogy lesz-e show az ősszel? El is kezdtük a szervezést. Kemény menet volt, de megcsináltuk. Most, hogy már túl vagyunk a 23. Budapest Fashion Week-en örömmel mondhatom, hogy megérte a sok küzdelem és munka, amit az elmúlt pár hónapban beletettünk. Külön köszönet ezért a rengeteg kedves ismerősnek, akik önzetlen munkájukkal segítették a show megvalósulását.

L'Aura / Zsoccfotó
Mantra / Zsoccfotó
Balázs Eszter / Zsoccfotó
MV / Zsoccfotó

Az elmúlt időszak sokak életében hozott gyökeres változást. Hogyan érintette a magyar divatvilágot a pandémia?

Az elmúlt években történt lezárások, a jelentősebb események korlátozása és elmaradása negatív hatással voltak a hazai divatélet szereplőire. Egy tervező élete egyébként sem könnyű, kezdve az anyagbeszerzéstől a ruha elkészültéig – a fotózások és divatbemutatók szervezése, az aktív jelenlét a közösségi médiában, a kollekció eladásának menedzselése mind-mind rengeteg idő, energia és pénz, közben pedig még meg kell találni azt a célközönséget is, akik vásárolják a ruhákat. Mivel nem voltak partik és rendezvények, így a tervezőktől történő ruharendelések az események híján teljes mértékben visszaestek. A pandémia miatt a divat háttérbe szorult. Volt időszak amikor az üzletek is zárva voltak, így sok tervező nem készített újabb kollekciót. Többnek végleg be kellett zárnia az üzletét és sokan más munka után néztek.

Lotus / Zsoccfotó
Deline / Zsoccfotó
Adry / Zsoccfotó
Eli.B / Zsoccfotó

Milyen nehézségekkel kellett szembenézned a szervezés során?

Az utóbbi időszakban szinte minden megváltozott. Kontaktjaink, partnereink eltűntek, kicserélődtek vagy megszűntek. A valóban divattervezőként működő tervezők száma drasztikusan csökkent. Mivel nemzetközi esemény vagyunk, ezért számos külföldi vendég szokott érkezni a show-ra. Elsősorban tervezők, fotósok, nemzetközi divatshow szervezők, újságírók stb. Ez sajnos az idei eseményen csak részben tudott megvalósulni. Az Angliából meghívott tervezők a lezárások miatt novemberben már nem mertek utazni, illetve a hatályos karantén szabályok is nehezítették volna a fellépésüket. Ugyanez vonatkozott a fotósokra és partnerekre is akik tervezték volna a Budapestre való utazásukat. Szerencsére azért sikerült találni külföldi vendégtervezőt: Eli.B Olaszországból érkezett a legújabb kollekciójával.

A támogatók megtalálása is kihívásokkal járt. Ezenkívül a rendezvény lebonyolításakor is figyelnünk kellett a pandémiával kapcsolatos hatósági szabályokra: az eseményen résztvevő minden szereplőtől és vendégtől kértünk védettségi kártyát, és folyamatosan hordtuk a maszkot. Tehát szinte minden teljesen más volt, mint azelőtt, de nekünk produkálnunk kellett az elmúlt két évtizedben már jól megszokott színvonalat. Ez szerencsére sikerült, mindhárom napon teltházzal és nagy sikerrel zártuk az estéket.

Szonja Dudik / Zsoccfotó
Nothing Special / Zsoccfotó
Shakti / Zsoccfotó
Claudio Dessi / Zsoccfotó

A résztvevő tervezők munkái nemcsak az önkifejezés eszközei, hanem társadalmi kérdésekre adott válaszok. Láthattunk a fenntarthatóság és a nők elleni erőszak tematikájára reflektáló kollekciókat is. A további divathetek során is hangsúlyt kapnak majd a hasonló alkotások?

Mindig van valami aktuális téma, amire a tervezők is nagyobb figyelmet fordítanak. Az elmúlt években a fenntartható divat, a kevésbé pazarló anyagfelhasználás volt középpontban. Valószínűleg ez a trend is folytatódni fog és kiegészül további aktuális kérdések feldolgozásával.

Közeleg a 25. Budapest Fashion Week… Várható valamilyen különlegesség a jubileum alkalmából? Számíthat a közönség Kenguru bemutatóra?

Szeretnénk ezt a jeles eseményt méltó módon megünnepelni. A tervek már körvonalazódnak, 2022 elején elkezdjük a szervezést. És, hogy lesz-e új Kenguru kollekció? Nagyon remélem, hogy igen.

(A modellek sminkjét Hajós Laura és Gődény Csilla készítették.)

Szerző: Nikolaidu Fédra

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Szabó Doris: Mindenkinek meg kell találnia azt az új nőt, akivé a szülés után vált

glamour plusz ikon Szabó Doris: Mindenkinek meg kell találnia azt az új nőt, akivé a szülés után vált

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Melyik arcápolási rutin a legmegfelelőbb a Te bőrtípusodnak? Most megtudhatod (x)

Melyik arcápolási rutin a legmegfelelőbb a Te bőrtípusodnak? Most megtudhatod (x)

A nyári bőrápolás 5 leggyakoribb tévhite, amiket sose kövess el (x)

A nyári bőrápolás 5 leggyakoribb tévhite, amiket sose kövess el (x)

Így válaszd ki a tökéletes randi helyszínt – szuper ötletekkel jövünk (x)

Így válaszd ki a tökéletes randi helyszínt – szuper ötletekkel jövünk (x)

6 dolog, amit ha betartasz, elkerülheted az intim fertőzéseket (x)

6 dolog, amit ha betartasz, elkerülheted az intim fertőzéseket (x)