Menyasszonyi ruha és bútor is készülhet használt arcmaszkból

2021.október.12.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az eldobható arcmaszkok újrafelhasználása világszerte komoly kihívást jelent. Művészek, környezetvédők és vállalatok keresik a választ a megoldásra.

Menyasszonyi ruha és bútor is készülhet használt arcmaszkból
Fotó: GettyImages, Montázs: Glamour

Óriási utat járt be az arcmaszk másfél év leforgása alatt. Hiánycikk lett, tudományos vitákat generált, kisvállalkozásokat mentett meg, bekerült a családi fotóalbumokba és a vörös szőnyeges eseményekre, majd az év kiegészítője lett. A járványkezelés óriási környezeti károkkal jár, naponta több milliárd maszk végzi a szemetesben, a tudományos lapok számításai szerint világszerte 129 milliárd fogy belőle naponta. A tervezőknek, művészeknek és környezetvédőknek rengeteg ötletük van arra, hogyan leheljenek új életet a feleslegessé vált kiegészítőbe. Utánajártunk, hogy milyen formában újrahasznosíthatóak, mi lehet az egyszer használatos maszkok utóélete a koronavírus után.

Öko divathullám

A patikákban és üzletekben kapható maszkok a járvány kezdeti időszakában gyorsan elfogytak a polcokról. Többen ráálltak a házi készítésű verzióra, de a divatmárkák is meglátták benne a lehetőséget. Utóbbi célja leginkább a vállalkozás megmentése és az alkalmazottak bérének kitermelése volt. A fenntartható táskákban utazó Baggu újrahasznosított maszk kollekciójából a piacra dobás első napján 10 ezer darabot értékesítettek. A márka vezetője szerint egy ideig még velünk marad a maszk, ezért nem szüntetik be, csak limitálják annak gyártását, ezentúl állandó tétel lesz a terméklistán.

Kulcsfontosságú, hogy újrafelhasználható maszkokat gyártsunk.

– nyilatkozta Christian Siriano, Amerika egyik legismertebb tervezője, aki közel 3 millió maszkot gyártott le az elmúlt időszakban. Egy másik divattervező pedig maszkokból készítette el esküvői ruha projektjét a Fashion Institute of Technologyn.

A párizsi FabBRICK alapítója, Clarisse Merlet építész textilhulladékokból, szövet maszkokból kísérletezett ki építőanyagot, amiből dekoratív, színes bútorokat, lámpákat és akusztikus panelek készít. „A textilhulladékot csak kis arányban lehet újrahasznosítani, mivel ezek a ruhadarabok kevert alapanyagból készülnek és maga az újrahasznosítás is rengeteg energiát emészt fel. A legtöbb ruhadarab alapanyagát adó pamutnak kiváló hangszigetelő és hőtartó képessége van.” – állítja az építész. A dél-koreai tervező, Haneul Kim kisméretű műanyag székeket hoz létre maszkokból. Állítása szerint egy ülőalkalmatosság elkészítéséhez körülbelül 1500 maszkra van szüksége. Eddig 50 bútor készült, amihez egy speciális olvasztási technikával 75 ezer arcmaszkot használt fel.

A koronavírus miatt használt maszkok hulladékai ellepték a tengerpartokat és az óceánokat is, komoly fenyegetést jelentenek az állatvilágra. A nehezen lebomló, műanyag elemeket is tartalmazó maszkokból Kína déli részén 100 méteren 60 darabot, New York és New Jersey strandjain 680 darabot, míg Kalifornia egyes területein átlagosan 717 maszkot és kesztyűt gyűjtöttek be havonta. Az Eskayel alapítója, Shanan Campanarót rosszul érintette az eldobált maszkok látványa, ezért egy maszkgyűjtő konténert helyezett ki New York utcáira, aminek tartalmát textil-újrahasznosításra fordítják.

Az ausztrál művész, Marina DeBris a strandon talált maszkokból készített hordható ruhadarabokat, míg egy másik művész, Poramit Thantapalit korábban műanyag palackokkal és tojásdobozokkal kísérletezett, most a feleslegessé vált maszkokat építi be szobraiba és installációiba. Nagy tételben a franciák autókárpitot, az amerikaiak padokat, az ausztrálok útépítési alapanyagot, az oroszok ajándéktárgyakat csinálnának belőlük.

Csináld magad mozgalom és adományozás

Vannak egyéb, házilag kivitelezhető módszerek a probléma leküzdésére. Ötletekben nincsen hiány, ellepték az internetet a különféle D.I.Y. videók, használt maszkból készült már gitártok és játékbabára adható pelenka is. Kristina Wong performanszművész önkéntesekkel varrt maszkokat a világjárvány idején, most pedig az arcvédők újrafelhasználási lehetőségeit kutatja. Így jutott maszkból készült csokornyakkendőhöz az egyik önkéntes macskája, Alex is. Az Oh Joy! életmód márka alapítója, Joy Cho a feleslegessé maszkok felhasználásával ad új életet a családi gardróbban található farmereknek vagy kabátoknak. – hívja fel a figyelmet a jelenségre a nytimes.com.

Többen levendula illatosító tasakot készítenek, míg mások sminktáskákat varázsolnak megunt maszkjaikból. Utóbbit a járvány miatt feleslegessé vált rúzsok inspirálták. A maszkból varrt kiegészítő mindig emlékeztetni fogja őket erre a sminkelést nélkülöző időszakra.

Az újrahasznosítás mellett egy másik módja is van a maszkok megőrzésének. Az Afrikai Amerikai Történelem és Kultúra Nemzeti Múzeuma és a New York-i Historical Society is fogad a témában adományokat a jövőbeni tárlataihoz. „Szeretnénk megörökíteni, hogy milyen volt megélni ezt a járványt, hogy a következő generáció tagjai is megérthessék.”- mondta Margi Hofer a Történelmi Társaság igazgatója, aki szerint számos hihetetlenül leleményes és nagyon „New York-i” maszkot kaptak helyi művészektől. A szakember személyes kedvence dr. Anthony Fauci pingvinmintás maszk adománya volt.

Szerző: Adamek Alma

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Vilmos herceg tényleg manipulatív uralkodó lesz? Szakértő válaszol

Vilmos herceg tényleg manipulatív uralkodó lesz? Szakértő válaszol

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője