Kis adománygyűjtő eseményből a divat legexkluzívabb bálja - A Met-gála története

2022.április.28.

A divatrajongók számára május első hétfője nagy várakozással teli, hiszen minden évben ekkor kerül megrendezésre a divat legnagyobb estéje: a Met-gála. Meglepő módon viszont nem mindig volt ez így. Amikor 1948-ban Eleanor Lambert divatújságíró bemutatta a Met-gálát a New York-i társadalomnak, a jegyek 50 dollárba kerültek (ma az inflációt figyelembe véve ez nagyjából 520 dollár), és az esemény egy meghitt rendezvény volt azzal a céllal, hogy az elit rétegtől adományt gyűjtsenek. Azóta sok év telt el, de a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumának Costume Institute-ja, vagyis divatért felelős részlege továbbra is minden évben megrendezi a gálát a múzeumban.

Lady Gaga 2019-ben a camp divatot ünneplő Met gálán
Lady Gaga 2019-ben a camp divatot ünneplő Met gálán
Fotó: Getty Images

A cél változatlan

1995-től kezdve az amerikai Vogue magazin főszerkesztője, Anna Wintour vezeti az eseményt, és minden évben néhány sztárvendéget is hív maga mellé, akikkel együtt vezetik az estet. A rendezvény célja továbbra is ugyanaz, vagyis hogy adományt gyűjtsenek az intézetnek. Az évek során az esemény sokkal jelentősebb és nagyszabású lett, ennek köszönhetően pedig minden idők legikonikusabb, legfelháborítóbb és leglátványosabb divatpillanatival ajándékozott meg bennünket. Ez azért is nagy szó, mert az elindulása utáni években a Met-gála még egy kicsi, egyszerű esemény volt, amely beleolvadt a jótékonysági naptárakba a manhattani elit társaságok soraiból összeállított vendéglistával.

Anna Wintour André Leon Talley oldalán 1999-ben
Fotó: Getty Images

Diane Vreeland munkája hozta meg az áttörést

Az igazán komoly változás a Met-gála történetében 24 év elteltével következett be, amikor is az amerikai Vogue korábbi főszerkesztője, Diana Vreeland tanácsadóként csatlakozott a Costume Institute-hoz. Az ő irányítása alatt kezdett el az esemény olyannál formálódni, mint amilyennek ma is ismerjük és szeretjük. Vreeland ugyanis a rendezvényt egy kis adománygyűjtő vacsorából a New York-i társasági naptár egyik legfontosabb estéjévé változtatta, méghozzá úgy, hogy a legrangosabb manhattaniek helyett olyan hollywoodi hírességeket hívott az eseményre, mint Andy Warhol, Diana Ross vagy Cher.

Cher Bob Mackie tervezővel 1985-ben
Fotó: Getty Images

Vreeland volt a felelős azért is, hogy egy tematikus öltözködési kódot vezessenek be a gálán. Vreeland munkássága során olyan témákat választott, mint Diaghilev és a Ballet Russe vagy Yves Saint Laurent és a Royal India. A vendégek egyre csodásabb és elbűvölőbb ruhákban érkeztek, és egyre inkább olyan lett a hangulat, mintha az ottlévők egy mesés színházban tartózkodnának. Akkoriban még csak 100 dollárért (az inflációt figyelembe véve 527 dollárért) kaptak jegyet azok, akik nem tartoztak Hollywood elitjéhez. Ez azt jelentette, hogy a divatipar dolgozói és diákjai közül is sokaknak volt lehetősége részt venni a gálán.

Diana Vreeland Yves Saint Laurent-nal 1983-ban
Fotó: Getty Images

Anna Wintour formálta a ma ismert exkluzív estté a gálát

Amikor Vreeland 1989-ben meghalt, a Met-gála folytatódott, de vezető nélkül. A kilencvenes évek elejét a csillogás új érzete jellemezte, és olyan hírességük is tiszteletüket tették a gálán, mint Diana hercegné.

Diana hercegné 1996-ban a gálán
Fotó: Getty Images

Hamarosan pedig Anna Wintour befolyása is érezhető lett: a korábban decemberben tartott esemény időpontját májusra helyezte át, a vendéglistát pedig kibővítette a Vogue magazin hatalmas kapcsolatrendszere körében, beleértve a divatipar munkatársait, politikusokat és a média megannyi közkedvelt szereplőjét. A Met-gála ekkor kezdett el igazán hasonlítani azokra az exkluzív bulikra, amelyeknek most már hosszú évek óta a szemtanúi lehetünk.

Jennifer Lopez 2011-ben az Alexander McQueen munkásságot ünneplő bálon
Fotó: Getty Images

A hírességek legvadabb és legemlékezetesebb pillanatai a Met gála történetéből

Wintour vendéglistáján jelentős sportolók keveredtek olyan popsztárokkal, mint Jennifer Lopez, Oscar-díjas színészek pedig a Kardashian családdal kerültek egy asztalhoz. A meghívottak kiválasztása így régóta számos különféle módon történik. Néhányukat Wintour személyesen hívja meg, míg másokat közvetlenül azok a divatmárkák hívnak meg, amelyekkel a szervezők kapcsolatban állnak. Vannak, akiket a Vogue munkatársai választanak ki, és ennek megfelelően egyeztetik össze a meghívottakat a divatházak által kiválasztott személyekkel. De továbbra is bárki számára adott a belépés, feltéve, ha rászán 35 ezer dollárt a belépőre.

Kylie Jenner, Kim Kardashian és Kendall Jenner
Fotó: Getty Images

Pucérruhák a vörös szőnyegről: ők a 2021-es Met gála alulöltözött sztárjai

Végül pedig az sem mindennapi, hogy Wintour közösségi média tilalmat vezetett be az eseményen annak érdekében, hogy az est a lehető legexkluzívabb legyen - ennek ellenére persze szerencsére néhány sztártól így is minden évben láthatunk friss szelfiket a gáláról.

Ez is érdekelhet

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő