Mojzes Dóra divattervező új fejezetet nyitott

2015.augusztus.28.

A GLAMOUR Women of the Year Az év divattervezőjének járó díjat 2011-ben már átvette, kérdés, idén újra jelölitek-e a szakmai életében új fejezetet nyitó Mojzes Dórát?

A Y.LD by Dora Mojzes kampányfotója
A Y.LD by Dora Mojzes kampányfotója

Szeptembertől kaphatóak lesznek az új márkád a Y.LD by Dora Mojzes (ejtsd vájld) darabjai a Retrock­ban. Miért alapítottál új márkát, és miért hagytad abba a Dora Mojzes tervezését, amivel még a GLAMOUR Women of the Year év tervezője díját is hazavihetted?


Igazából sosem hagytam abba, csak egy kis pihenőre mentem.:shy;) Mindig is úgy tekintettem a márkámra, mint egy hobbira, amit azért csinálok, mert szeretem. Alkotói vágyam kiélésére használom, és nem elsősorban pénzkeresési forrásnak tekintettem. Aztán egyre több minden jött, egyre nagyobb lett a nyomás, meg a teher, meg a megfelelni akarás... Meg akartam felelni annak, amit a piac diktál, és ebbe akaratlanul is belesodródtam. Arra ébredtem egy napon, hogy én ezt nem akarom, ez nekem nem tetszik, ez nem én vagyok. Tudom jól, hogy aki a divatban nagyban akar játszani, annak muszáj betartania a szabályokat, de én mindig is egy picit kívülállónak éreztem magam ebben az egészben. Nem érdekelnek a trendek, a divatbulik. Én úgy, és abban a ritmusban akarok dolgozni, ahogy én akarok és kész. Egy énekes sem ad ki két lemezt egy év alatt. Tőlünk tervezőktől miért várják el hogy évente kétszer zseniális, saját magunkat felülmúló kollekciót tervezzünk? Igen, tudom, hogy miért, mert ez egy kőkemény biznisz, és senkit nem érdekel a művészkedés. De engem igen.

Dora Mojzes

Én inkább kevesebb kollekciót, vagy szettet csinálok, és nem arra koncentrálok, hogy miből fogok a legtöbbet eladni. Ezt így gondoltam 2008­ban is, amikor elkezdtem az első kollekcióm, és most sok gondolkodás és tapasztalat után is ugyanezt gondolom. Szóval igazából ez nem egy új márka, hanem az előző folytatása, annyiban változott csak az egész, hogy új csapattal dolgozom.

Mi jellemzi a márkát és kinek szánod?


A tőlem megszokott kicsit melankolikus hangulat és a határozott szabásvonalak maradtak a régiek. Az erős, exhibicionista női karakter is maradt, akinek tervezek. Kinek szánom? Eddig is bárkinek szántam, aki felvette :shy;) Az a fura, és mindig meglepődöm rajta, hogy nagyon sokféle nő viseli a ruháimat, olyan stílusú nők is, akikre nem is gondolnék. A lényeg nekem mindig az, hogy hiteles legyen benne az ember.

Dora Mojzes
Dora Mojzes

Beszélnél az őszi-­téli kollekciót jellemző motívumokról, inspirációról?


Szeretem a kollekcióimat több inspirációra felépíteni és aztán mindezt jól összemixelni. Most olyan dolgokat gyúrtam bele, amik az utóbbi időben foglalkoztattak vagy hatással voltak rám, mint például a 90-es évek divatirányzatai, a Trónok harca című tévésorozat, de hatással vannak rám a zenék is, vagy FKA Twigs stílusa. Közben meg okkult motívumok is megjelennek a printjeimben. Ezek a dolgok benne vannak a gondolataimban, aztán valamilyen más formában testet öltenek.

Dora Mojzes

Melyek az alapdarabok a kollekcióban?

Alapjában véve két vonalra fűztem fel a kollekciót: van egy "high end" vonal, amibe a selyem dolgok tartoznak, és van egy "basic" irány ami egy kényelmesebb, lazább vonulat. A téli kollekciók mindig is közelebb álltak hozzám a nyárinál, talán mert több ruhadarabbal lehet variálni, lehet egymásra rétegeket tenni. A kollekcióban vannak ruhák, kimonók, bomberdzsekik, bőrdzseki és még sok minden, de most főleg ezekre fektettem a hangsúlyt.

Dora Mojzes

Új csapattal vágtál bele a márka építésébe, mit kell tudni rólatok, ki mit csinál, hogyan oszlanak meg a feladatok?


A kreatív részt most is én csinálom, teljesen egyedül. A srácok a dolog üzleti részében segítenek. Mindent megbeszélünk és ez nekem is nagyon nagy segítség, hogy valakivel megvitathatom a dolgokat és végre nem teljesen egyedül kell döntéseket hoznom.

Mrs Herskinnel újabb táskakollekciót terveztetek. Milyenek ezek a darabok?

Igen, az előző kollekció sikere után úgy gondoltam, hogy folytatni kellene ezt az együttműködést. Nagyon hasonló az ízlésünk, abszolút passzol egymáshoz az én világom és az öve, és jól is megy együtt a munka. Fekete, ezüst- és mentaszínű bőröket használtunk a kollekcióban, van hátizsák, kézitáska, amit válltáskává lehet alakítani, és egy, - ahogy én hívom -, háti clutch. Az előző kollekcióban is volt egy hasonló és imádtam, sokat hordtam. Díszítő elemként a fűzés jelenik meg a táskákon, ami a ruháknál is visszaköszön.

Dora Mojzes

Milyen árkategóriába tartoznak az új kollekciód darabjai?


Ahogy az előbb említettem, két vonal van, az egyik picit drágább, és a basic vonal, ami viszont olcsóbb.

Mi az abszolút Tedd! ebben a szezonban?


A bomberdzseki.

Dora Mojzes

Ez is érdekelhet

Szexhoroszkóp: A csillagjegyed befolyásolja, hogy milyen vagy az ágyban

Szexhoroszkóp: A csillagjegyed befolyásolja, hogy milyen vagy az ágyban

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné a legédesebb ruhában bukkant fel Wimbledonban

Katalin hercegné a legédesebb ruhában bukkant fel Wimbledonban

Tedd & Ne tedd

Emma Watson elképesztő szettben, vagány rövid frizurával tűnt fel a párizsi divathéten

Emma Watson elképesztő szettben, vagány rövid frizurával tűnt fel a párizsi divathéten