A te jövődet is befolyásolja, hogy milyen víziójuk van a jövő divattervezőinek

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Hatalmas sikerrel zárult az idei MOME Fashion Show: dupla teltház előtt mutatkozott be a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem legújabb divat- és textiltervező generációja az egyetem Zugligeti úti Campusán.

Aczél Sára Luca tervezése a MOME Fashion Show-n
Aczél Sára Luca tervezése a MOME Fashion Show-n
Fotó: Mome

A MOME Fashion Show kifutóján a fiatal tervezők kreációit idén az élet és az anyag állandó körforgásának tematikája ihlette, így az újrahasznosított és lebomló alapanyagok is főszerepet kaptak a bemutatón.

Trenddiktáló tanárnők

A MOME Divat- és Textiltervezés MA szakvezetője, a KELE Clothing alapítója, Kele Ildikó és a TOMCSANYI márka alapítója, a szintén az egyetemen oktató Tomcsányi Dóra vezetésével megvalósult divatbemutató lehetőséget teremt az egyetem számára, hogy szélesebb közönség előtt is feltárja a jövő tervezőit foglalkoztató témákat.

A nagyszabású divatshow kifutóján tizenegy alap- és négy mesterképzésen végzett hallgató kollekcióját mutatták be, a kísérő kiállításon pedig öt alap- és tizenegy mesterképzésen diplomázott tervező munkája mellett két Ékszertervezés MA szakon végzett hallgató anyagait is megismerhette a közönség.

Sármán Nóra is visszatért az Alma Mater-be

A különféle kollekciókat a kortárs magyar képzőművészek világa is inspirálta, emellett egészen új, innovatív elemek, módszerek is életre keltek az egyedülálló alkotói kísérletekből. A fenntarthatóság és a tervezői identitás izgalmas találkozásából - többek között – egy iparilag komposztálható cipőkollekció is született, egyes alkotók pedig az örök körforgás-értelmezésből közelítettek a fenntarthatóság témájához, melynek alappillére a folyamatos változás. Ehhez a gondolatkörhöz kapcsolódott a bemutatót nyitó ismert tervező és MOME alumna, Sármán Nóra Cupid’s Quilt nevet viselő 2024-es kollekciója is: olyan esküvő témájú ruhadarabokat vonultatott fel, amelyeket kizárólag szabászati hulladékok felhasználásával készített el.

Exkluzív: Az AERON tervezőjét, Áron Esztert kérdeztük a koppenhágai divathéten

Exkluzív: Az AERON tervezőjét, Áron Esztert kérdeztük a koppenhágai divathéten
Sármán Nóra divatbemutatója nyitotta az estét
Fotó: Mome

A hallgatók karakteres mestermunkáinak köszönhetően látványos, emlékezetes divatshow-t láthatott a szakma és a nagyközönség. Az alkotások üzenetei is összességében arról árulkodnak, hogy a fiatal generációra nagy hatást gyakorolnak a világ aktuális jelenségei. „Az energetikai válság még inkább arra kényszerítette a szakmát, hogy a fenntarthatóság felé forduljunk és megfelelően gazdálkodjunk az erőforrásainkkal. Oktatóként próbáljuk ezt a szemléletet átadni a hallgatóinknak, hogy ez a gondolkodásmód alapvető tervezői attitűddé váljon“– nyilatkozta Tomcsányi Dóra, a Tomcsanyi márka alapítója és tervezője.

MOME Fashion Show 2023
Fotó: Mome
Szarvas Valentin tervezése a MOME Fashion Show kifutóján
Fotó: Mome
HIRDETÉS

A fenntarthatóság inspiráló témájához kapcsolódva a sokszínűség, az inkluzivitás is jelentős szerepet kap az egyetem szemléletmódjában. A technológia rohamos fejlődése a divat- és textiltervezés világában eddig nem látott alapanyagokat, megoldásokat eredményez, erről a jelenségről tanúskodtak a fiatal tehetségek munkái is.

Az okos textíliák, interaktív ruhák és digitális tervezési eszközök terén bekövetkezett innovációk lehetővé tették a tervezők számára, hogy kreatívabb és funkcionálisabb darabokat hozzanak létre. Az ipari léptékű gyártás felgyorsulása, az elektronikus vezérlésű, digitális technológiák háttérbe szorították a kézművességet, ezért a tradicionális technikákkal való kísérletezés szokatlan, új módokon igazi kihívás és hajtóerő a hallgatók számára“ – foglalta össze Kele Ildikó, a Kele Clothing alapítója azt, hogyan tükrözi az egyetemi oktatás az iparág és a technológia változásait, illetve csatornázza be az úttörő technológiákat, teret engedve ezzel a hallgatóknak a kísérletezésre.

Már úton van az ökotudatos divat!

Nem meglepő, hogy a designszakok hallgatói nemzetközi szinten is kiemelkednek munkáikkal: a Gucci együttműködésével megrendezett Global Design Graduate Show 2023 shortlistjén több MOME hallgatói munka is szerepel, közülük kettőt a hazai közönség a MOME Fashion Show keretében megrendezett kiállítás részeként is láthatott. „Képzésünk az alkotást, a kutatást, a kézművességet és a technológiát ötvözve ösztönzi a felelősségteljes tervezői gondolkodásmódot. Hiszünk abban, hogy a különböző területek közötti együttműködések, a kölcsönös tudásátadás innovatív megoldásokat és pozitív változásokat eredményeznek. Az alapképzés (BA) programunkban sokoldalú tervezőket képzünk, akik a szakmai tudás mellett az iparágat befolyásoló társadalmi, gazdasági és kulturális tényezőket is megismerhetik“ – mondja Kele Ildikó.

Tarol a magyar divat: A Nanushka Kopjafa kollekcióját azonnal látnod kell!

Braunitzer Borbála tervezése a MOME Fashion Show backstage-ében
Fotó: Mome

Az egyetem több kezdeményezésében, együttműködésében is markánsan jelen van a fenntarthatóság és körkörösség gondolata: 2022-ben a MOME a magyar Nanushka márkával közösen létrehozta a Conscious Textile Group anyaginnovációs kezdeményezést, és idén szeptemberben a MOME Innovációs Központja immár második alkalommal rendezte meg a nemzetközi Future Materials konferenciát, mely platformot nyújtott a tervezők, kutatók és hallgatók számára, hogy az anyagkutatás élvonalbeli technológiáit és legújabb áttöréseit megvitassák, emellett a hulladékból készült új anyagok bemutatásán keresztül a fenntartható tervezés és gyártás új perspektíváit tárta fel.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

12 termék, amitől garantáltan kevésbé izzadsz a hőségben - KIPRÓBÁLTUK

12 termék, amitől garantáltan kevésbé izzadsz a hőségben - KIPRÓBÁLTUK

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Nagyon fontos: ezt semmiképp se hagyd otthon, ha nyaralni mész (x)

Nagyon fontos: ezt semmiképp se hagyd otthon, ha nyaralni mész (x)

Töredezett a hajad? Ez a hajápoló csodákra képes (x)

Töredezett a hajad? Ez a hajápoló csodákra képes (x)

Eleged van a sötét karikákból? Elképesztő, mit tud ez a korrektor (x)

Eleged van a sötét karikákból? Elképesztő, mit tud ez a korrektor (x)

Melyik arcápolási rutin a legmegfelelőbb a Te bőrtípusodnak? Most megtudhatod (x)

Melyik arcápolási rutin a legmegfelelőbb a Te bőrtípusodnak? Most megtudhatod (x)