A tengerből az edzőterembe: ismerd meg Nagy Fanny újrahasznosított sportruháit

2021.május.12.

Ha környezettudatosan igyekszel ruhákat, kiegészítőket vásárolni, akkor már biztosan szembesültél vele, hogy a sportruhák esetében ez nem olyan egyszerű. A Fanna polewear újrahasznosított anyagú alternatívát kínál ezekre a műszálas ruhadarabokra, nem csak rúdsportolóknak. A magyar márka jól szabott funkcionális darabjai között futáshoz, jógához éppúgy találhatunk viseletet, mint strandra vagy kanapén kuckózáshoz.

A brand alapítójával, Nagy Fannyval a működésükről, fenntarthatóságról, az elért sikerekről és célokról beszélgettünk.

Hogy jött a márkaalapítás ötlete? Mikor, hogyan vágtál bele?

Tervezőként indultam, Fanny Nagy néven terveztem és kiviteleztem táskákat, cipőket, ruhákat. Azonban ezek az extravagánsságuk miatt inkább a stylistok körében voltak népszerűek. Volt, hogy minden nap stylistok hozták-vitték fotózásokra a ruhákat. Az értékesítési piacukat nem találtam, bár akkor még sokkal tapasztalatlanabb voltam.

Közben elkezdtem rúdtáncolni. Körülbelül egy év után körbe néztem a rúd ruházati piacon és nem találtam olyan márkát, akiket a környezettudatos gondolkodás jellemzett volna. Ekkor gondoltam, hogy akkor majd én megcsinálom. Már az elején volt rá kereslet, azóta pedig egy gyönyörű növekedést tapasztalhatunk.

Hol tart most a bővülés? Kik állnak a Fanna mögött?

Csilla van mellettem a legrégebb óta, majdnem a kezdetektől. Leghamarabb a gyártásban lett szükségem segítségre. Csilla szab, varr, modellezik, szériázik.

Mivel egy ideje kevés a gyártási kapacitásunk, folyamatosan kerestem varrodákat vagy alvállalkozókat kevés sikerrel, nagyon sok varrodát kipróbáltam a márka két és fél éve alatt. Ezért nemrég azt találtam ki, és jelenleg is azon dolgozom, hogy saját Fanna csapat legyen. Jelenleg három alvállalkozóval dolgozom együtt, akik a gyártásban vesznek részt, illetve betanítás alatt áll kettő varrni tanuló lányunk, de még mindig keresek egy profi varrónőt is.

Manával körülbelül fél éve dolgozom együtt, ő felel a social tartalmak nagy részéért, a blogokért, illetve egyéb kreatív tartalmakért, kommunikációért. Emellett bővült a csapat más fronton Bettivel, aki az asszisztensem, illetve felel a csomagolásért, és részt vesz az ügyfelekkel való kapcsolattartásban is.

Mi inspirál?

A vásárlóim.

Imádom az összes Fanna-nőt, figyelek rájuk és azt szeretném, hogy boldogok legyenek, mikor viselik a termékeimet.

Pole-ruha márkaként hivatkoztok magatokra. Ez milyen speciális tervezési és gyártási kritériumokat jelent?

A rúdsporthoz szükség van tapadási pontokra, főleg a hajlatokban, ezeket a részeket célszerű szabadon hagyni, hogy ne csússzunk le a rúdról. Egyébként más kritérium nincs, a Fanna econylból készült termékei tökéletesen alkalmasak fürdőruhának is. A biopamut darabok pedig utcára is hordhatók.

Más sporthoz, tevékenységhez is ajánlod a termékeket? Érkeznek vásárlói visszajelzések arról, hogy milyen helyzetekben használják a ruhákat?

Abszolút, ezen nagyon sokat dolgozunk is. Nem szeretnénk korlátozni a Fannát, a célunk, hogy mindenki oda viselhesse a termékeinket, ahova szeretné. A rúdtánc az inspiráció, de igyekszünk képeken és videókon is bemutatni, hogy utcán, futáshoz, jógához, különböző edzésekhez is tökéletes választás.

Van olyan személy, akin viszont látni egy darabodat hatalmas örömet jelentene?

Hogyne, mindenki ide tartozik. Hatalmas öröm látni, hogy hordják a termékeinket, mindenkinek elképesztően örülök. Ha látok egy posztot, amin megjelölnek, mai napig nagyon izgatottan nézem meg, pedig ez a szám már napi több megjelölést takar.

Az anyagválasztásnál és a gyártásnál is szem előtt tartod a fenntarthatóságot. Összefoglalnád, hogy mire figyelsz pontosan?

A műszálas ruhákhoz egy újrahasznosított anyagot, econylt használunk, ami ugyan nem megoldás a fenntarthatatlan halászatra, de így hozzá tudunk járulni, hogy az óceánokban és tengerekben lerakódott halászhálókat felszínre hozzák és újrahasznosítsák.

A többi darab biopamutból készül, aminek a termesztése és gyártása során nem használnak semmilyen káros anyagot. Kevesebb a vízfelhasználás, a felhasznált energia mennyisége, valamint a dolgozók munkakörülményei etikusak.

Más módokon is törekszel a környezettudatos működésre. Erre mondanál pár példát?

A tudatos anyagválasztáson kívül le lehet adni nálunk használt ruhákat, lakástextileket, amikből táskákat gyártunk. Ezeket az újrahasznosított tasakokat ajándékba adjuk minden vásárlás mellé; ezzel védjük a ruhát, illetve a Fanna-nők később használhatják őket bevásárlásnál, cipekedésnél. Régi Fanna termékeket is visszaveszünk újrahasznosítás céljából, bár erre még nem volt példa.

Ezeken kívül a személyes életmódomban is igyekszem fenntarthatóságra törekedni, innen ered, hogy a márkán belül is követem ezeket az elveket. Az anyagválasztáson kívül a szabás során törekszünk arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk. Természetesen csak újrahasznosított dobozban küldünk terméket, a ragasztószalag amivel le kell zárni a dobozt szintén papír alapú. A csomagba csak a megvásárolt termék és az újrahasznosított táska kerül, néha egy kis Fanna-ajándék. Ha külföldre küldünk terméket, akkor mindenképpen bepipáljuk a gogreen opciót, ezzel semlegesítjük a csomag utaztatását.

Meg persze mondhatok olyan kisebb lépéseket, amik már jó ideje alapvetők számomra: a varrodába is olyan tisztítószert, WC-papírt veszek, ami környezettudatos, vagy olyan szappant, ami csak papírba van csomagolva. Műanyagot nem veszek, ha elkerülhető. A cérnáknál sajnos erre nincs mód, mindegyiken van fólia.

Emellett a blogon és a social medián is folyamatosan írunk környezettudatos tippeket, vagy a saját ilyen jellegű törekvéseinket ismertetjük. Sok termék szabását szintén úgy alakítottuk ki, hogy a kisebb anyagdarabokat is fel tudjuk használni, ahogy az egyik táskánkat is négyzetekből állítjuk össze.

Min dolgozol épp? Mi várható a Fannától?

Jelenleg a kapacitás növelésén dolgozom. Áprilisban csináltam két műhelyt, varrodát, az egyikben van egy iroda rész is, ahol csomagolunk, adminisztrálunk, illetve át lehet venni a termékeket. Folyamatos fejlődésben szeretnék maradni, ahogy eddig is történt, fejlesztem magam, és a csapatot is erre bíztatom, így tud a Fanna is fejlődni.

Interjú: Dózsa Kamilla

Ez is érdekelhet

Hogyan juthatsz újra szexhez, ha szülő vagy?

Hogyan juthatsz újra szexhez, ha szülő vagy?

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói