Ha a textil nemtelen, miért csak nők vagy csak férfiak vehetnek fel valamit? – A nem bináris divat új korszakot nyit

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Mondjuk ki a nyilvánvalót és a vitathatatlant: egy szövetdarab, egy textil vagy egy ruhadarab nemtelen. A divat kodifikáltan őszi-téli és tavaszi-nyári kollekciók, továbbá trendek halmazaként funkcionál, miközben az esetek többségében a divatipar még ma is sokszor azt feltételezi, hogy a nemek csak és kizárólag binárisan léteznek.

Ha a textil nemtelen, miért csak nők vagy csak férfiak vehetnek fel valamit - A nem bináris divat új korszakot nyit
Ha a textil nemtelen, miért csak nők vagy csak férfiak vehetnek fel valamit – A nem bináris divat új korszakot nyit
Fotó: GLAMOUR/Getty Images

A divatipar minden tagjának, tehát egytől egyig mindenkinek fel kell tennie a kérdést: hogyan tudjuk a nemek teljes spektrumát a lehető legbefogadóbb, és a lehető legreálisabb módon reprezentálni? Van nem bináris divat, de kétségtelen, hogy társadalmi szinten egyelőre még csak gyerekcipőben jár.

Aztán ott vannak a nem bináris-létet felvállaló, vagy legalábbis támogató modellek, színészek és zenészek, akik médiajelenlétükkel elősegítik a nemek határtalan spektrumának átláthatóbbá tételét, megértését. Továbbá a divaton keresztül azt is megmutatják, hogy a nem bináris létezésnek millió szépséges módja van.

Harry Styles

Harry Styles nemi identitása a mai napig hatalmas kérdőjel, hiszen nem árul el róla semmit. Egy olyan kultúrában viszont, ahol a társadalom az identitáspolitika megszállottja, elkerülhetetlen, hogy ikonjainkra nézve ne gondolkozzunk el arról, kik is ők, és hova tartoznak valójában. Különösen akkor, ha stílusuk és misztikumuk arra ösztönöz, hogy kérdéseket tegyünk fel.

„Az egész lényege, hogy arra kellene tartanunk, hogy mindenkit elfogadjunk és nyitottabbak legyünk. Arról kell szólnia, hogy nem számít, nem kell mindent felcímkézni, nem kell tisztázni, hogy melyik rubrikát pipálod ki” – mondta Styles a Better Homes and Gardens magazinnak. És bár Harry Styles megtartja magának nemi identitását, a ruháival képviselt értékei mellett nem tudunk elmenni. Imádjuk, hogy nincs ember és nem, akin ne mutatnának jól különleges ruhái.

Harry Styles nem csak fellépett a Grammy-díjátadón, hat jelöléssel érkezett az eseményre: többek között jelölték a legjobb albumra (Harry's House) és a legjobb dalra (As It Was) is. Ez egyértelműen az ő estéje volt a tündöklésre, így a vörös szőnyegen egy mesteri kezeslábasban hódított. Styles csillogós-mintás, mélyen kivágott megjelenéséért Harry Lambert stylist felelt, ruhája a párizsi Egonlab márka jóvoltából készült.

Harry Styles a 2023-as Grammy-díjátadón
Fotó: Bauer-Griffin/Getty Images

Julia Fox egy életnagyságú női testet használt táskának

Julia Fox egy életnagyságú női testet használt táskának

Imádjuk Harry Styles Brit Awards-on viselt szettjét. A színész Harris Reeds ruhában érkezett a vörös szőnyegre, melynek különlegessége a Carrie Bradshaw-féle hatalmas virág.

Harry Styles a 2023-as Brit Awardson
Fotó: Anadolu Agency/Getty Images

Sam Smith

Sam Smith brit énekes 2019-ben hivatalosan is felvállalta, hogy nem bináris. „Miután egy életen át háborúban álltam a saját nememmel, úgy döntöttem, hogy elfogadom magam olyannak, amilyen vagyok, kívül és belül” – írta Instagram posztjában. „Nem vagyok férfi vagy nő, azt hiszem, valahol a kettő között mozgok. Minden a spektrumon van” - mondta Smith néhány hónappal korábban egy interjúban Jameela Jamil podcastjében.

Szerelem első látásra: Dárdai Blanka bemutatja a tavasz egyik legsokoldalúbb trendjét

Szerelem első látásra: Dárdai Blanka bemutatja a tavasz egyik legsokoldalúbb trendjét

Sam Smith énekes egy nagyon extrém, fekete latexruhában jelent meg a vörös szőnyegen a 2023-as Brit Awardson. Harri KS, teljes nevén Harikrishnan Keezhathil Surendran Pillai, a ballonnadrág Londonban élő indiai tervezője. A tervező a február 20-án startoló londoni divathéten már a második bemutatójára készül.

Sam Smith a 2023-as Brit Awardson
Fotó: Anadolu Agency/Getty Images

„Pályafutásom első öt évében úgy éreztem magam, mint egy nő férfi ruhába öltözve” – mondta Sam Smith a GQ magazinnak. A coming out óta megnyílt előtte a lehetőségek tárháza, ma már azt vesz fel, amit csak szeretne. Az I'm not here to make friends című számában például egy meseszép Tomo Koizumi ruhában láthattuk pompázni az énekest.

Miért pont Pharrell Williams énekes lett a Louis Vuitton Men új kreatív igazgatója?

Miért pont Pharrell Williams énekes lett a Louis Vuitton Men új kreatív igazgatója?

Sara Ramirez

Miután 2016-ban biszexuálisnak vallotta magát, A Grace klinika sztárja egy Instagram-poszton keresztül nem binárisnak vallotta magát. „Bennem van a képesség, hogy lányos fiú, fiús lány, fiús fiú, lányos lány, mind, egyik sem legyek, #nonbináris”. Vallomása után Che Diaz-t, a nem bináris komikust és podcastert alakította az And Just Like That című sorozatban.

Sara Ramirez szettje maga a nemtelen tökély
Fotó: Jamie McCarthy/Getty Images

Timothée Chalamet

Timothée Chalamet mindig nagyot alkot a vörös szőnyegen – a színész legalább annyira divatikon, mint amennyire filmsztár. Timothée Chalamet identitásáról nem szeretnénk valótlant állítani, így nem fűznénk hozzá semmit. Az viszont biztos, hogy a gendersemleges divat koronázatlan királya, így cikkünkben a helye!

A Bones and All című film velencei premierjén Chalamet egy bordó, szaténosan csillogó, ujjatlan és hátnélküli felsőben jelent meg, hozzáillő, szűkített nadrággal. A szettet a nyakába tekert sál tette teljessé. A megjelenést Chalamet barátja, Haider Ackermann tervezte, aki már többször felelt a színész extravagáns megjelenéseiért.

Timothée Chalamet a 2022-es Velencei Filmfesztiválon
Fotó: Mondadori Portfolio/Getty Images

De nem ez volt az egyetlen alkalom, amikor hátat fordított a maszkulin vonalnak. Timothée Chalamet egy fekete flitteres Louis Vuitton öltönyben érkezett a 2022-es Oscar-gálára. A különleges darab Nicolas Ghesquière tervező munkája, ami a Louis Vuitton 2022-es tavaszi-nyári női kollekciójába tartozik. Az öltönyt elegáns szabása és letisztult vonalvezetése miatt bárki felveheti, ezzel pedig Chalamet bebizonyította, hogy a divat nem a nemek meghatározásáról szól. Ami a Cartier ékszereket illeti, a fehérarany gyűrű és nyaklánc volt az outfit stílusos megkoronázása.

Timothée Chalamet a 2022-es Oscar-gálán
Fotó: David Livingston/Gettyimages

Válaszd az elfogadást!

Vannak, akik nőként, vannak, akik férfiként, és vannak, akik mindkettőként, vagy egyikként sem szeretnék magukat azonosítani. Az is előfordulhat, hogy identitásukkal kapcsolatos érzéseik időről időre változnak. Ahogy az is lehetséges, hogy tisztában vannak identitásukkal, de öltözködésükkel, megjelenésükkel még sem teszik le voksukat egyik oldal mellett sem – egyszerűen csak felveszik, ami tetszik nekik, vagy felveszik, hogy reprezentálhassák képviselt értékeiket.

Emma Corin színész még 2021-ben, az Instagramon jelentette be, hogy nem bináris. A korona sztárját meglepte, hogy mennyi gyűlöletet kapott, de szerencsére sokan voltak, akik támogatni szerették volna őt. „Talán naiv voltam, de meglepett, hogy mennyi gyűlöletet kaptam ezért. Igazi valóságvizsgálat volt. De sok embernek segítettem. Különösen a nemekről szóló párbeszédben. Sok embernek segít, ha látja, hogy valaki nem bináris személyként él a világban. Tudom, hogy mások beszámolói mennyit segítettek nekem, ez az én motivációm, hogy megtartsam a közösségi média oldalaimat” árulta el Emma Corin a Vanity Fair magazinnak.

Nem számít, hogy nőként, férfiként, vagy valami teljesen másként tekint magára az ember. Nem számít, hogy nadrágba vagy szoknyába bújik-e, mielőtt kilép az ajtón az utcára. Ami számít, hogy minden ruha, és kiegészítő közül, az elfogadás és a nyitottság a legszebb darabok, amiket bárki magára ölthet. Mi hiszünk az öltözködés szabadságában. Öltözködjünk szabadon, szeressünk szabadon!

A divatból soha nem elég:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Szakértőt kérdeztünk arról, jó ötlet-e összejönni egy kollégánkkal?

glamour plusz ikon Szakértőt kérdeztünk arról, jó ötlet-e összejönni egy kollégánkkal?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)