NES: Környezettudatos, kizáróag kézzel készített cipők a fair trade jegyében

2016.augusztus.19.

Szenvedély és küldetéstudat – ezeket testesíti meg Szilágyi Andrea divattervező számára a NES. A fenntartható divatként definiált márka cipői nem csak gyönyörűek egytől egyig, de környezet- és emberbarát technológiákkal is készültek.

Miért döntöttél a divattervezés mellett?
Sokáig nem körvonalazódott bennem, mit szeretnék csinálni. Kiskoromtól fogva érdekelt az esztétika, a nők, a ruhák, és minden füzetem tele volt girbe-gurba firkákkal, a rajzaimmal, de előbb tudtam azt, hogy mi biztosan nem szeretnék lenni, mintsem, hogy mi igen. Anyám belsőépítészként végzett, és én is oda felvételiztem először a budapesti "Iparra". A sorsnak hála nem vettek fel, és következő évben már divatszakon kezdtem tanulni Bukarestben, az ottani Képző- és Iparművészeti Egyetemen. Párizs hozta meg azonban a valódi fordulópontot az életemben, amikor egy év unatkozás után a Sorbonne-on bekerültem álmaim iskolájába, a Studio Berçotba. Ekkor vált egyértelművé, hogy biztosan ezt szeretném csinálni, de hogy ezen belül a cipők érdekelnek a leginkább, azt akkor még nem tudtam...

nes, cipő, fair trade, etikus, divat, szilagyi andrea

A NES termékeinél fontos szerepet kap az etikusság. Mit jelent ez számodra?
Rengeteg dolgot jelent, jelenthet, és igaz, van benne egy kis ellentmondás is, törekszem valóban a jelzőhöz híven alkotni a mindennapokban. Több módon is lehetsz etikus: például ha nem használsz állati eredetű alapanyagokat, a gyártás körülményei is lehetnek etikusak, vagy pedig környezetbarát alapanyagokkal dolgozol, esetleg újrahasznosítasz. Én itthon, Nyíregyházán gyártatom a cipőimet, kis szériákban, ismert csapattal. Általában elsősorban az alapanyagokra értendő ez a jelző, én például sok újrahasznosított bőrt és egyéb szövetet használok. Növényi cserzésű környezetbarát módon előállított bőrökkel is dolgozom, melyeket általában egy kis üzemtől szerzek be, akik ugyancsak kerülik a nagyipari állattenyésztőket. Az alaptétel, hogy csak olyan bőröket használunk, melyek melléktermékek, nem ölnek le állatokat értük. Persze ez egy megosztó dolog, és én is szeretném, ha rövid időn belül már teljesen vegán lenne a NES. De még mindig nem találtam olyan textúrát, ami ugyanannyira tartós és gazdag lenne, mint a bőr. Most az ananász leveléből készült "bőrhelyettesítővel" kísérletezem... Emellett attól is etikus lehet még egy gyártás, hogy személyes felelősséget vállalok a termékekért, minden egyes darab az én kezeim alatt is átmegy, látom, hogyan készül, mi történik vele, így könnyebben észrevehetem a hibákat is. Persze még így is adódnak problémák, de azokat díjmentesen orvosoljuk, ingyen javítjuk a NES cipőket egészen addig, ameddig erre lehetőség van, azaz javíthatóak. Ezen kívül személyesen ismerem a cipőimet gyártó gyár összes dolgozóját és a kliensem közül is jó néhányat. Személyre szabottan is készítünk cipőket, pontosan a megrendelő igényeire, ami egy másik perspektíva a fenntarthatóságra, hiszen teljesen másképp bánunk egy olyan tárggyal, ami külön nekünk készült.

nes, cipő, fair trade, etikus, divat, szilagyi andrea

Meddig terjed egy divattervező felelőssége?
Ameddig a saját emberi felelőssége is. Na jó, ideális esetben egy kicsit tovább (nevet). Szerintem ez mindenkinél egyéni. Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ha kárt teszünk a környezetünkben, az csak egy pici darabja a nagy egésznek, és nem befolyásol semmit, de ez nem igaz. Mindennel befolyásolunk. Bármilyen érzés, vagy figyelem is számít. Az is, ha valaki csak hall a NES-ről, örül annak, hogy van ilyen, és esetleg lesz pár kedves szava aznap egy másik emberhez.

Már szóba jött pár alapanyag, amit használsz, kicsit még részleteznéd?

Egyelőre még a bőr a leggyakoribb, újrahasznosított vagy növényi cserzésű, ezt általában olivával készítik ki. Ha mi festjük, akkor Kemendi Ági szokott segíteni – ő a növényi festés specialistája itthon -, a lilás cipőink például bodzával, festőmályvával és timsóval lettek kiszínezve. Aztán van cipőnk Gucci szoknyából, szőrkabátokból, bútortextilből, saját régi bőrmaradékaimból, 70 éves selyemsálakból és indonéz fair-trade textíliákból is. Sokszor nem is én keresem az anyagokat, hanem azok találnak meg engem.

nes, cipő, fair trade, etikus, divat, szilagyi andrea

Említetted, hogy személyre szabott cipőket is készítesz. Mesélj erről egy kicsit!
Akik személyre szabott darabokat vesznek, azokat nyilvánvalóan minden esetben személyesen is megismerem. Az ő esetükben megváltozik a cipő és a viselője közötti kapcsolat, jóval intimebb lesz. A célcsoportom nagyrészt önmagukkal foglalkozó, önmagukat ismerő, önmagukért felelősséget vállaló tudatos nőkből áll, akiknek ebből az okból kifolyólag igen pontos az ízlésük, tudják, mit akarnak, mi áll jól nekik. Ez egy interakció köztünk, meghallgatom az igényeiket – például így készültek az új magas sarkúim is, azaz a publikum nyomására – egy-egy ötletük sokszor a kollekciókra is hatással van, amit aztán továbbfejlesztek. Azt tapasztalom, hogy akik megismernek, szívesebben is választják ezt a módját a vásárlásnak. Ha eljön valaki egy bemutatóra, kap 30% kedvezményt, és lemérem a lábát is. És ahogy már mondtam, ha a cipőben bármiféle kár keletkezik, mindig visszahozhatják, ingyen megjavítom őket.

nes, cipő, fair trade, etikus, divat, szilagyi andrea

Idén nyáron jelent meg az új kollekciód, a Morphology. Mit lehet tudni ezekről a cipőkről?
Általában a belső történéseim adják a dinamikát egy-egy kollekcióhoz, és azok formálják a külső igényeimet is. Háromhavonta készítek egy-egy új kollekciót, és ezek az aktuális hogylétemre reagálnak. A Morphologynál az apró változások és azok hatásai, mint belső mechanizmusok foglalkoztattak, és az, hogy ez hogyan nyilvánul meg kívülről, mi az a pont ahonnan láthatóvá válik. Ennek a kísérletei egy festett vagy festetlen szövetdarab, egy hosszabb vagy rövidebb cipőorr, egy puhított vagy keményített orr, és minden apró hasonló finomság. A cipők egy része teljesen vegán, azaz semmilyen állati eredetű alapanyagot nem használtam... és ezek egyébként pont a már említett magas sarkúk. Egyrészt érdekelt újra sarkakkal dolgozni a formavilág miatt is, másrészt pedig össze akartam ezt az elegánsabb világot kötni a jellemzően nem annyira elegáns, inkább aktivista veganizmussal. Ráadásul egy számomra új anyaggal, a fával, a FabLab Budapest segítségével készült fasarkakkal kísérleteztem. Az érdekelt és érdekel, hogy hogyan lehet valami egyszerre szép, funkcionális, egyszerű és láthatóan a lelkemet tükröző.

Hol tudják beszerezni a cipőidet az érdeklődők?
Itthon a The Garden Studióban és online. Külföldön Ibizán és ősztől Párizsban, illetve Bukarestben is megtalálhatóak a cipőim, egyelőre nem terveztem, hogy saját üzletet nyissak. Jobban szeretem a cipőkészítés személyes bonyolítását, mintsem, hogy egy boltban nagyüzemben gyártott cipőket adjak el. Így mindig új (és régi) emberekkel találkozom, barátkozom. Mindenki bizalommal kereshet!

nes, cipő, fair trade, etikus, divat, szilagyi andrea

Ez is érdekelhet

Ezért ne egyél soha a megégett ételekből

Ezért ne egyél soha a megégett ételekből

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói