Papírinstallációk és divat - Interjú Németh Edina és Merő Péter tervezőkkel

2015.március.18.

Káprázatos ruhákban tündökölnek hoszteszeink a holnap esti GLAMOUR Women of the Year gálán!

Papírinstallációk és divat -  Interjú Németh Edina és Merő Péter tervezőkkel
Fotó: ajkai dávid

Az idei GLAMOUR Women of the Year gálára, két tehetséges fiatal magyar tervezőt kértünk meg, hogy álmodják meg a hoszteszeink ruháit. Merő Péter és Németh Edina közösen tervezett ruhadarabjai nem mindennapi alkotások.
Edina egy ideje papírinstallációk tervezésével foglalkozik, eredetileg pedig Hollandiában, Amszterdamban tanult belsőépítészként, majd négy évig marketing területen dolgozott. Mivel ebből a területből hiányzott a papírral való dolgozás, saját vállalkozást alapított, és elkezdett különböző rendezvényekre, kiállításokra saját ötlet alapján papírinstallációkat készíteni. Társa a korábban balett táncosként tevékenykedő Mérő Péter 2007-ben találta ki, hogy komolyabban szeretne foglalkozni a divattervezéssel. Tavaly nyitotta meg első showroomját a Kertész utcában. Ruhái nagyrészt az elegáns vonalat képviselik.

Hogyan találtátok meg egymást?

Péter: Egyik este elmentem szórakozni az Ankertbe, ahol azonnal kiszúrtam a rengeteg csodaszép papírinstallációt. Azonnal ráéreztem, hogy a papírból készült dekorációk remek kiegészítései lennének az általam tervezett ruháknak. Másnap az egyik ismerősöm bejelentkezett nálam, hogy mindenképpen szeretne összeismertetni valakivel. Ő volt Edina, akinek a dekorációi rávilágítottak arra, hogy a két dolgot ötvözve, nagyszerű dolgokat tudnánk alkotni.
Edina: Korábban is ismertem már Péter munkáit, mindig is csodáltam, hogy a munkái a klasszikus eleganciát képviselik, mégis minden ruhában, szabásmintában van valami csavar, ami igazán különlegessé teszi az adott ruhadarabot.

Meséljetek az első közös alkotásokról!

Edina: A tavalyi dizájnhétre készült el tizenkét közös ruhánk, amit egy divatbemutató keretében mutattunk be a nagy közönségnek. Minden esetben azt tartottuk szem előtt, hogy a ne jelmezszerű alkotások legyenek, hanem olyan ruhák szülessenek, amik akár egy különleges eseményen ruhaként is viselhetőek.
Péter: Nagy szerencsénk volt, hogy a 3D technikát mi már akkor bevetettük, amikor még itthon gyerekcipőben járt a dolog. Amikor berobbant ez az őrület, rengeteg stylist megkeresett minket, hogy fotózási, forgatási célból használhassák az alkotásainkat.

Min dolgoztok most?
Jelenleg azon vagyunk, hogy munkáinkon még nagyobb hangsúlyt fektessünk a textil és a papír keveredésére. Többek között ezért is örültünk nagyon, amikor lehetőséget kaptunk a GLAMOUR Women of the Year gála hoszteszruháinak tervezésére. Ezek a darabok nagyon jól mutatják, hogy a jövőben még erőteljesebben akarjuk ábrázolni a két anyagtípus közötti harmóniát. Emellett pedig szeretnénk jobban elmélyülni az esküvői ruhákban is, hiszen minden mennyasszony azt szeretné, hogy a nagy napon a leggyönyörűbb kézzel készült ruhában mondja ki a boldogító igent. Többen megkerestek minket, hogy papírvirágokkal díszített mennyasszonyi ruhára vágynak az esküvőjükre, így az esküvői vonalat is megcélozzuk.

Fotó: ajkai dávid / glamour

Mik a legfőbb jellemzői a GLAMOUR Women of the Year gála hoszteszruháinak?
Az öt darab egyszerű hoszteszruhánál a nagyon hordható irányt akartuk hangsúlyba helyezni. A hordhatóság és a papír megmunkálhatóságát vetítettük a textilre. Az exkluzív, különlegesebb ruhákat a virágok inspiráltak, melyeket a könnyed, légies, és feltűnő megjelenés jellemez.


Ez is érdekelhet

Anne Hathaway igazi hercegnőként jelent meg a cannes-i filmfesztiválon

Anne Hathaway igazi hercegnőként jelent meg a cannes-i filmfesztiválon

G-Szex

Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről

Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről

Szépséghírek

Emeld ki napbarnított bőröd ezekkel a nyári körmökkel!

Emeld ki napbarnított bőröd ezekkel a nyári körmökkel!