Forradalmi találmány a divatban: Pázmány Lili mozgáskorlátozottak számára készít fehérneműket

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A Bartók Béla úti BBBKultPontban találkoztam először Pázmány Lili divattervező különleges fehérneműivel és ruháival. Lili a Dress-coding és a PAIKKA közös, Testet öltő inkluzivitás című kiállításán mutatta be korábbi és legújabb kreációit. Olyan ruhadarabokról és fehérneműkről beszélek, amelyek nem hétköznapiak és meglehetősen forradalmiak a divatban.

A ruhadarabok akadálymentesek, tehát minden fizikai képességű személy számára könnyen le- és felvehetőek a szabásvonalaiknak és a mágneses záródásuknak köszönhetően.
A ruhadarabok akadálymentesek, tehát minden fizikai képességű személy számára könnyen le- és felvehetőek a szabásvonalaiknak és a mágneses záródásuknak köszönhetően. Modell: Veres Amarilla Fotó: Dombóvári Judit
Fotó: Pázmány Lili

A kerekesszékkel közlekedők számára nem egyszerű a megfelelő, könnyen felvehető és kényelmes ruhadarabokat megtalálni. Lili ezt személyes tapasztalatból tudja, hiszen édesanyja kerekesszékkel közlekedik. Ebből inspirálódva alkotta meg ruha, majd fehérneműkollekcióját is.

Lili ruhakollekciója az Unobstructed nevet kapta. Anyukája ruházkodásának speciális igényeit felmérve, és erre alapozva készült el a kollekció. A ruhák elsősorban ülő pozícióhoz lettek alakítva és olyan megoldásokkal egészülnek ki, amelyek nemcsak az öltözködést könnyítik meg, hanem a hétköznapokat is. A nadrágok, felsők és ruhák extra gumírozott részekkel és pántokkal vannak kiegészítve, melyekkel a mozgáskorlátozott emberek számára könnyebben le- és felvehetők, hordhatók és kényelmesek is. És nem utolsó sorban Lili ruhái divatosak is. Már ez a kollekció is forradalmi alkotásokból áll, hiszen ilyet a divatiparban még nem láthattunk Magyarországon, a fehérneműkollekció viszont még ezt is tudta überelni.

Fontos, hogy a ruhák könnyen le- és felvehetőek legyenek, hiszen a mozgásban korlátozott viselőik mindennapi életét ez sokkal könnyebbé teheti, és természetes hogy mindenki szeretne divatosan öltözködni. Modell: Pázmány Gabi (Lili édesanyja) Fotó: Dombóvári Judit
Fotó: Pázmány Lili

A szexi fehérneműk mindenkit magabiztosság tesznek, azonban a speciális igényekkel rendelkezők számára nem egyszerű és nem is biztos, hogy kényelmes viselni azokat a darabokat, amelyeket egy bevásárlóközpontban megtalálunk. Természetesen Lili erre is talált megoldást, amely nemcsak megkönnyíti sokak életét, hanem magabiztosabbá is teszik őket. Az Akadálymentes fehérnemű kollekcióról Lili árult el több részletet egy interjú keretein belül.

Kérlek először mesélj egy picit magadról és a karrieredről, hiszen izgalmas utat jártál, jársz be!

Pázmány Lili vagyok, divattervező, jelenleg Londonban élek. Két éve a MOME-n, most nyáron pedig a Central Saint Martins posztgraduális képzésén diplomáztam, ahol inkluzív vagy akadálymentes divattervezéssel foglalkoztam. Azóta is folyamatosan fejlesztem az inkluzív design ötleteimet. Emellett a Vivienne Westwood design csapatát is erősítem, ahol kötött öltözékekre specializálódtam. A hobbim a munkám: az alkotás, a tervezés, inspirációt pedig a mindennapi élet történéseiből, az engem körülvevő dolgokból és emberekből merítek. Nagyon jó látni, hogy az inkluzív szemléletű tervezés egyre inkább előtérbe kerül Magyarországon is. Pozitív vagyok a divat inkluzívabb jövőjével kapcsolatban, hogy egyre több divattervező foglalkozik majd funkcionális, de divatos öltözékek és kiegészítők tervezésével.

Mielőtt rátérünk az Akadálymentes fehérneműkre, mesélnél a korábbi kollekcióidról? Ezek mögött mi volt az inspiráció?

A kollekció témáját személyes, családi érintettségből kiindulva a mozgáskorlátozottak öltözködési igényei adták. Az Unobstructed farmerkollekció különböző megoldásokat mutat be, amelyek megkönnyítik a kerekesszékkel közlekedő emberek hétköznapjait. Az öltözködést és a végtagok mozgatását segítő pántrendszer különböző formában jelenik meg az outfiteken. Mind funkcióban és esztétikában is kortárs ruhadarabok létrehozása volt a célom. A kollekció új irányt mutat az akadálymentes öltözködés lehetőségeiben és a divatból eddig hiányzó esélyegyenlőség megteremtésében.

Láthattunk néhány darabot kiállítva az általad tervezett ruhákból A testet öltő inkluzivitás című hibrid kiállításon. Mondanál pár szót erről? Szerinted milyen volt?

A kiállításon magyar és nemzetközi tervezők inkluzív szemléletben tervezett munkái voltak megtekinthetőek. A kiállítás bemutatta, hogy bárki számára - függetlenül fizikai állapotától - amit visel, nem csak funkcionális, de önkifejező és esztétikai szempontból is ugyanolyan fontos, ugyanis az identitás része. Ez igaz lehet bármilyen ruhadarabra, orvosi segédeszközre, protézisre. Emellett azt is bemutatta, hogy a digitális fejlődés miként nyitott új utakat a tervezésben az inkluzívabb jövő érdekében. Nagyon izgalmas élmény volt ennyi tehetséges tervező munkája mellett látni az öltözékeimet és nagyon örülök, hogy azt látom, hogy egyre többen foglalkoznak inkluzív tervezéssel.

Mindenki szereti vonzónak, erősnek érezni magát, és a divatiparnak nagy tartozása van az inkluzivitás tekintetében. Modell: Junior (Zebedee Management) Fotó: Aparna Starlet
Fotó: Pázmány Lili

Elkészült az Akadálymentes fehérnemű kollekciód. Mi inspirált arra, hogy megalkosd?

Arra, hogy elkezdjek inkluzív divattervezéssel foglalkozni, Édesanyám inspirált, aki Sclerosis Multiplex beteg és kerekesszékkel közlekedik. Látva az öltözködési nehézségeit a mindennapokban, felhívta a figyelmemet rá, hogy átlagosan a piacon kapható ruházatok nem akadálymentesek egy mozgáskorlátozott személy számára. Miután megtapasztaltam, hogy mennyit segít neki egy megfelelően megtervezett öltözék, folytattam a kutatást. A kutatásaim során kerekesszéket használó személyekkel dolgozom együtt. Sokan kiemelték, hogy olyan öltözékeket is szeretnének viselni, amelyek vonzóvá, magabiztossá és függetlenné teszi őket. Itt jött az új projekthez a fehérnemű ötlete, mert úgy gondolom, hogy a fehérnemű képes a viselőjét erőssé és magabiztossá tenni.

Mi a kollekció koncepciója és milyen céllal, valamint kiknek készült?

A szexualitás a személyiségünk része. Mindenkinek joga van hozzá, hogy vonzónak és magabiztosnak érezze magát a divat által. A kollekció célja ráirányítani a figyelmet a mozgáskorlátozott emberek valós igényeire, berögzött elképzeléseket oldva pozitív testképet hirdetni. A ruhadarabok akadálymentesek, tehát minden fizikai képességű személy számára könnyen le- és felvehetőek a szabásvonalaiknak és a mágneses záródásuknak köszönhetően.

Mit szeretnél a kollekcióddal üzenni a világnak?

A kollekció a divat kommunikációs potenciálját felhasználva hívja fel a figyelmet a mozgáskorlátozott személyek igényeire. Nekik is joguk van, mint bárki másnak, hogy vonzónak, erősnek és magabiztosnak érezzék magukat, az által, hogy mit viselnek. Ezért kell a divatnak hozzájárulnia ahhoz, hogy minden fizikai képességű személy számára elérhető legyen.

Milyen anyagokat használtál fel a fehérnemű kollekciódhoz?

A divattervezésben az inkluzivitás mellett a fenntarthatóság is fontos számomra. Természetes, a bőrnek kellemes alapanyagokkal dolgoztam. Elasztikus anyagokat használtam a ruházatok azon részein, ahol a test meghajlik a kényelem növelésének érdekében.

Mitől különlges és praktikus a kollekciód?

A szabásvonalaknak köszönhetően nagyon könnyű a ruhadarabok le- és felvétele. A személyes tapasztalatom és a kutatásaim is azt mutatták, hogy a mozgáskorlátozott személyek számára a ruházatok le- és felvétele az egyik legnagyobb probléma a mozgás nehézsége miatt. Ennek könnyítésére a szabásvonalakat úgy tervezem, hogy koreografálom a ruházatok fel- és levételét úgy, hogy figyelembe veszem a mozgáslimitációkat – például egy kézzel való öltözködés, ülő pozícióban. Édesanyám miatt jól ismerem az öltözködés rendszerét. A ruhazáró kellékek is könnyítik az öltözködést: mágneses záródásokat használtam. Emellett a ruhadarabok modulárisak és több darab egymásra rétegzésével a pozitúrát is javíthatják (mágneses fűzők) és utcai viseletként is hordhatóak.

A le- és felvétel könnyítésére Lili a szabásvonalakat úgy tervezte, hogy koreografálta a ruházatok fel- és levételét úgy, hogy figyelembe vette a mozgáslimitációkat - például egy kézzel való öltözködést, ülő pozícióban
Fotó: Pázmány Lili

Mennyire volt sikeres a kollekció?

Sikeres mozgáskorlátozott és nem mozgáskorlátozott személyek körében is. Sokan érdeklődnek. Ami nagyon fontos, hogy értékes beszélgetéseket indított el a kollekció, és kaptam elismerő visszajelzéseket más tervezőktől is, mert tanultak belőle.

Szerző: Pongrácz Dóra

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Az Ikrek húzza meg a határait, a Skorpió anyagi elismerésre számíthat - április 19.

Napi horoszkóp: Az Ikrek húzza meg a határait, a Skorpió anyagi elismerésre számíthat - április 19.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője