Környezettudatosság és jótékonykodás - csak két dolog, amiért neked is érdemes megismerned a PlayaMe márkát

2021.december.7.

Kényelmes, bárhova felveheted és többszöri mosás után sem kopik a színe vagy nyúlik az anyaga, mi az? A PlayaMe magyar márka bármely terméke, úgyhogy itt az ideje neked is megismerned!

Környezettudatosság és jótékonykodás - csak két dolog, amiért neked is érdemes megismerned a PlayaMe márkát
Fotó: Belényesi Alexandra

A PlayaMe márkát Barabás Tímea alapította 2019-ben. A komfort, a stílus, a környezettudatos anyagválasztás és a színvilág kéz a kézben járnak a PlayaMe daraboknál, amelyek ugyan elsősorban sportoláshoz készültek, de tapasztalataim szerint a lazább munkanapokra és a sportosan-elegáns szettekhez is könnyedén viselhetők.

Timea legújabb sikere a BPFight márkával közös kollekciója, amely a Fashion Diffusion Hungary divatbemutatóndebütált. A kollekció nemcsak a magyar márkák közötti kollaborációról, a ruhákról vagy az anyagokról szól, hanem arról is, hogy a márka tervezői a kollekció eladásából befolyó összeg 5%-át a paksi állatmenhelynek adományozzák. Többek között erről is kérdeztem Tímeát, amikor az interjúra sor került.

Kezdjük az elején. Mikor, hogyan és hol indult a márkád?

2 és fél évvel ezelőtt, amikor jött a gondolat, hogy varratok magamnak egy fürdőruhát, akkor azt egy kicsit tovább görgettem a fejemben és kitaláltam, hogy én ezeket el is fogom adni. Nem szerettem volna egy sokadik fürdőruhamárkát, így gondolkodtam azon is, hogy mitől lehetne ez más. Akkoriban még nem volt ennyire elterjedt az újrahasznosított anyag, így még jobban örültem, hogy rátaláltam, hála az akkori varrónőmnek, akinél megtudtam fogni a két kezemmel az anyagot. Ez volt, ami igazán meggyőzött. Újrahasznosított és szuper minőségi, fantasztikus volt a tapintása.

Kell ennél több?! Létrehozhattam a saját környezetbarát brandemet, ráadásul olyan bikinikkel amiket én szerettem volna. Fantasztikus érzés az a tudat, hogy amennyit elveszünk a Földünktől nap mint nap, még ha töredékét is, de vissza tudjuk adni és ez nem jár lemondással sem, csak egy kis odafigyeléssel.

Különleges márkanevet választottál. Ez honnan származik?

A márkanév a spanyol “playa” mint strand magyarul, és az angol “me” mint én,nekem szavakból tettük össze. Helyesbítek, mert az én kreatív párom találta ki, ami egyből megtetszett nekem a csengése miatt.

Már szó volt róla, hogy fürdőruhákkal dolgozol, de ha jól tudom bővült a kollekciód. Mekkora kihívással jár specifikusan szabadidő ruházattal is foglalkozni Magyarországon?

Az elején nem gondoltam, hogy azzal hogy, környezetbarát anyagokból szeretnék ruhákat csinálni, ennyire kemény fába vágom a fejszém. Egyrészt az anyagbeszerzés sokkal nehezebb, mert leginkább külföldről lehet. A nagyobb rendelés előtt viszont anyagmintát is kell beszerezni. Mondanom sem kell, kezdő kisvállalkozóként mennyire nem mindegy, hogy elmegy az ember Budapesten és vesz pár méter anyagot vagy egyből több százat kell megrendelni. Itt megemlíteném, hogy most már egyszerűbb ez a része, amióta a nagyobb „ fast fashion” cégek is elkezdtek környezetbarát anyagokat használni. Egyre több helyen kaphatók ilyen anyagok, így kisvállalkozóknak is könnyebb beszerezni.

Pár éve egyre nagyobb hangsúly van a Földünk megóvásán és a környezetvédelmen, így nagy örömömre egyre több olyan vásárló is van, aki tudatosan inkább környezetbarát anyagból választ magának ruhát.

Nem egyszerű szerintem ezzel foglalkozni Magyarországon, viszont melyik vállalkozás egyszerű? Ha egyszerű lenne, mindenki ezt csinálná! Nagyon szeretek sikertörténetekről könyvet olvasni és filmeket nézni. Rengeteget tanulhatunk belőle és nagyon sok kitartást ad! Ilyenkor mindig rájövök, hogy nem könnyű, amit elkezdtem, de annál jobban megéri és meg is lesz a gyümölcse!

Amire a legbüszkébb vagyok, hogy nem egy törzsvásárlónk van már és szerintem ennél nagyobb visszaigazolást nem kaphatnék arról, hogy amit csinálok, azt jól csinálom! 2 és fél év alatt rengeteget tanultam, fejlődtem és folyamatos tanulás most is az egész.

Fotó: Belényesi Alexandra

Mint már említetted, újrahasznosított anyagokkal dolgozol. Mesélsz erről? Miből készülnek a ruháid? Mennyire fontos számodra a fenntarthatóság?

Fürdőruháinkat és sportruháinkat ECONYL® 100% regenerált nylonból készítjük, ami eldobott halászhálókból és egyéb nylonhulladékokból készül. 2013 óta 375 tonna eldobott halászhálót állítottak elő a tengerfenékről és regenerálják az ECONYL® folyamatba. Ezt az ECONYL® nevű fenntartható szálat az AQUAFIL fejlesztette ki. Évente ezer tonna hulladékot mentenek szerte a világon, és egy kezelőhelyre szállítják, ahol a nylonhulladékot a lehető legkevesebb víz és energia felhasználásával feldolgozzák és textilfonalmá alakítják. Ezt követően Olaszországba küldik, ahol kiváló minőségű, környezetbarát anyaggá alakulnak, azaz:

- Ultraklór-ellenálló

-Ellenáll a barnító krémeknek és olajoknak

-50+ UV-védelmet biztosít

-Puha és kényelmes

-A tökéletes illeszkedést biztosítja bármilyen körülmények között

-Egyáltalán nem átlátszó

3 fazonnal el is kezdtem, fekete és fehér színekben.

Kizárólag Magyarországon varratjuk a termékeket, ezzel is a hazai kisvállalkozókat támogatva. Amellett, hogy környezetbarát anyagokból készítjük a ruhákat, a doboz, amiben kiküldjük a terméket is újrahasznosított. Ami az anyaghulladékból megmarad a varrónőknél, abból készítjük a cimkékhez a szalagot.

A magénéletben is figyelek erre. A vásárlásokhoz viszek magammal textilszatyrot, igyekszem minél kevesebb olyan terméket vásárolni, ami műanyagba van csomagolva. Egyébként leginkább piacon szoktam, ahol ugye ismét a hazai kisvállalkozásokat támogatjuk. Az esővizet gyűjtjük otthon, amit a kertben vagy az állatoknál újra felhasználhatunk. Folyamatosan rászokunk valami újabb apróságra, amit beépítünk az életünkbe, mert szerintem így lehet szépen, fokozatosan hogy tartós is maradjon a változás.

Fotó: Gleb Valentinovich

Milyen gyakran készülnek új PlayaMe kollekciók és nagyjából hány darabos egy kollekció?

Évente 2 alkalommal készítünk új kollekciót ami átlagosan 3-4 új szettet jelent. Ahogy kijön egy kollekció igazából már kezdhetem is tervezni a következőt. Rengeteg munka mire elkészül egy-egy darab.

Mesélj az elmúlt időszakról a márka eléteben, mert ha jól tudom sok minden történt.

A hátam mögött tudhatok már több kollekciót, több száz elégedett vásárlót, TV-s megjelenéseket és idén ősszel egy fantasztikus divatbemutatót. A Playame ruhák a Zoé Budapest showroomjában találhatók meg, ahol egy szuper, támogató közösség van és a magyar tervezők munkásságának támogatása a legfőbb cél. A legújabb kollekciónkra nagyon büszke vagyok, mert egyben az első kollaborációnk is létrejött a BPFight csapatával. Tréningruhák és edzősruhák készültek, ráadásul most a férfiakra is gondoltunk, nemcsak a hölgyekre. Ennek a debütálása nem is történhetett volna jobb helyen, mint a Fashion Diffusion Hungary által szervezett divatbemutatón, ami szeptemberben volt.

A kollekcióval jótékonykodunk is. Aki a PLAYAME X BPFIGHT kollekcióból vásárol, a végösszeg 5%-val a Paksi állatmenhelyet támogatja. Még idén karácsony közeledtével, az összegyűlt pénzből mi magunk fogunk Attilával konzerveket és tápokat vásárolni, valamint személyesen elvinni mindezt a menhelynek. Nekem ez a projekt kicsit személyes is, mivel az egyik kutyámat is erről a menhelyről hoztuk el 3 évvel ezelőtt, amiért azóta is nagyon hálás vagyok. Azt tudni kell, hogy a vidéki menhelyek sajnos nem kapnak annyi figyelmet és támogatást mint a Budapestiek ezért is esett rájuk a választásunk. Többször szerveztünk már a baráti körben is gyűjtést vagy lementünk együtt takarítani és a kutyákat sétáltatni. Nekik minden segítség számít!

Mi a terved a következő év(ek)re? Mikorra várható új kollekció?

Előre, előre és előre! Végre olyan munkám van, amit imádok csinálni és úgy, ahogyan azt én szeretném! A cél mindenképp a fejlődés, hogy minél többen megismerjék a márkát még külföldön is. Olyan tudatos lányok és nők számára alkotjuk meg a Playame kollekcióit, akik a mai divatot szem előtt tartva szeretnének környezettudatos, kényelmes és nőies darabokat beszerezni ruhatárukba. Most már a férfiaknak is adott a lehetőség. A következő kollekciót tavaszra tervezzük,de előtte egy kis „kapszula” kollekcióval még lehet meglepünk Titeket! Minden részletet időben elárulunk!

Pongrácz Dóra

Ez is érdekelhet

Emberi életeket vesznek el és milliós károkat okoznak a vízhez köthető katasztrófák a klímaváltozás miatt

Emberi életeket vesznek el és milliós károkat okoznak a vízhez köthető katasztrófák a klímaváltozás miatt

G-Életstílus

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

Monitor

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról