Nemcsak egyféle szépség létezik - A női forma határtalan

2021.április.10.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Vajon más bolygón él egy magyar és egy külföldi plus size lány, nő? Mit viseljünk, ha telt idomaink vannak? Léteznek határok, tiltólistás darabok? Vajon az alkatunk és a magasságunk a mérvadó? És mi a helyzet a stílusunkkal, a személyiségünkkel, a korunkkal?

Nemcsak egyféle szépség létezik - A női forma határtalan
Fotó: Getty Images

Ma már semmiképp sem kell olyan kőbe vésett szabályokhoz ragaszkodnunk az öltözködés terén, mint ami néhány évtizede dívott, mint például legyen azonos színű az övünk, cipőnk, táskánk divat-szentháromság, vagy épp telten ne viselj csíkosat és világos színeket, de azért persze van néhány kiindulási pont, ami segíthet eligazodni a “mi állhat nekem jól” útvesztőben.

Ami a gondolataimat mostanság jobban izgatja az az, hogy miért mer vagy nem mer valaki úgy öltözni, ahogy szeretne?

A könyvemben, a Plus Size Stílusbibliában is adtam tanácsokat, ötleteket arra vonatkozóan, hogy milyen hossz, fazon lehet nálad a befutó, ha alma vagy körte alkat vagy, 158 cm vagy épp 180 cm fölötti a magasságod és sorolhatnám, de már a könyvet is úgy állítottam össze, hogy ne feledd: a végső döntés a tiéd, amit benne olvashatsz: útmutató. Aztán vagy magadra találsz benne, vagy nem, de ha keresed a kiutat a labirintusból, ha reggel úgy érzed nincs mit fölvenned, akkor csak lapozd fel és inspirálódj.

Összességében kissé falra mászok a “30 éves elmúltál? Ezt ne viseld” tanácsoktól és attól is, hogy egy plus size lány, nő égesse el a mintás darabjait vagy épp a rövidnadrágját, mert az biztos, hogy nem előnyös. Ez így ebben a formában nem igaz.

De ami igazán érdekes és szemet szúrt nekem, hogy mennyire másképp öltözik egy magyar telt lány, nő (természetesen nem mindenki, csak a többség), mint például egy külföldi. Tudom a külföldi is tág fogalom, de ha megnézzük egy-egy nemzetközi plusz size vagy épp body positive aktivista, blogger, influencer megjelenését, nem az az első gondolatunk, hogy el akarja rejteni magát, hanem pontosan annyira bátran visel élénk színeket vagy épp crop toppot, mint egy légiesen karcsú ex-szépségkirálynőből lett infleuencer-celeb.

Pink fürdőruha? Naná! Fodros pasztellszínű carmen-blúz? Még szép! Fehér nadrág? Kihagyhatatlan.

A rövid, hasat szabadon hagyó crop toppok fénykorukat élik a curvy lányoknál, amit magasított derékszabású nadrággal vagy szoknyával viselnek.

Nézd csak meg az egyik legismertebb videómegosztó platformot, a Tiktokot, milyen táncokat lejtenek a molett lányok rövid kis felsőjükben, de az Instagram is tartogat bátor, és igazából sokszor tényleg nagyon stílusos és csinos plus size bloggereket, modelleket.

Míg itthon gyakran hallom az ügyfeleimtől, olvasóimtól, hogy nem mernek kimenni a strandra vagy épp ujjatlan felsőt viselni nyáron, addig ez a fajta gondolkodásmód pár száz- vagy ezer kilométerrel az országhatárunktól nem kérdés.

Instagram @sassyredlipstick @ashleygraham @gabifresh

Vajon mi lehet ennek az oka?

A belénk oltott beach body őrület (erről majd írok még), vagy az önbizalomhiány? Vagy esetleg a társadalmi elvárás, amit elvárásnak élünk meg, pedig a mi testünk a mi döntésünk?

No persze az is ok lehet, ha valakinek más stílus a befutó. Az teljesen rendben van, gond inkább akkor adódik, ha azért nem viselünk ilyen ruhadarabokat, mert mit fog szólni ez és az, meg senki más nem hord ilyet, meg úristen, mi lesz, ha beszólnak az utcán.

El kell áruljam, ha szembe mész a forgalommal így is úgy is kiszúrnak, az már a te döntésed, hogy azt az életet akarod élni, amire vágysz, vagy amit elvárnak tőled.

Ez nem azt jelenti, hogy azonnal kapj magadra egy Sacha Baron Cohent megszégyenítő neccbody-t és irány a körút, mert - ha jól tudom, de nem vagyok benne biztos -, valamit tilos az utcán viselni. Azt hiszem meztelenkedni tilos. Ezt leszámítva azonban tényleg viseld azt, amit szeretnél. Ha a fekete szín nem passzol hozzád, mert nem a színtípusod, de élsz-halsz érte, akkor le ne vedd (!!!), a lényeg, hogy ne engedd, hogy bárki vagy bármi gúzsba kössön, csak azért, mert neki nem tetszel, vagy mit fognak szólni az emberek.

Vedd alapul a vágyadat - mire is vágysz igazán, mit szeretnél viselni -, nézd meg, hogy jól érzed benne magad vagy sem, mennyire tartod előnyösnek (itt akár kérheted egy hozzáértő szakember véleményét is), de egy biztos: akár telt vagy, akár nem, ne kössön gúzsba az, hogy ki, mit fog szólni.

Tudom, ez így kissé tág, mert nem viselhetjük mindig azt, amit szeretnénk és mégiscsak figyeljünk arra, hogy mi passzol hozzánk, persze, de azt neked is érezned kell, hogy mi az überciki - szerintem te is láttál már olyan fotókat, amikor valakinek kilóg a fél feneke a szoknyából, nadrágból, vagy épp nem visel melltartót egy melltartót igénylő tophoz és sorolhatnám -, de nézd csak milyen bátrak, stílusosak az itt bemutatott nemzetközi plus size képviselők. Ha pedig az ő szettjük épp nem jön be neked, csak nézelődj tovább és bátran kísérletezz az öltözködéssel.

Az semmiképp se tartson vissza, hogy nincs 90-60-90-es méreted, hiszen nem csak egyféle szépség létezik.

Instagram @barbieferreira @forever21plus @gabifresh

Kozma Rita

Kövesd Ritát az alábbi közösségimédia-oldalakon!

https://www.facebook.com/KozmaRitaplussize

https://www.instagram.com/kozma.rita/

https://www.tiktok.com/@kozma.rita.styling?lang=hu-HU

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A karácsony varázsával vár az Etele Plaza!

A karácsony varázsával vár az Etele Plaza!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

PR

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

PR

Addiktív, elegáns és mámorító: mutatjuk a parfümöt, amit most mindenki akar (x)

Addiktív, elegáns és mámorító: mutatjuk a parfümöt, amit most mindenki akar (x)

PR

A tökéletes ajándékpáros: egy illat neki és neked (x)

A tökéletes ajándékpáros: egy illat neki és neked (x)