Szent Madonnák a Romani Design legújabb kollekciójában

2021.november.2.

Minimalista szabásvonalakkal és extravagáns motívumokkal teli kollekciót mutatott be Varga Erika és Varga Helena a Budapest Central European Fashion Week második napján rendezett Romani Design divatbemutatón.

Szent Madonnák a Romani Design legújabb kollekciójában
Fotó: BCEFW

A márka védjegyévé vált roma motívumok most a Szent Madonna többféle ábrázolásával kerültek kiegészítésre, így egy friss, újragondolt kollekciót láthattunk.

Varga Erika, a márka vezető tervezője mesélt a kollekció inspirációjáról: “A Budapest Centrál Fashion Weekkel párhuzamosan nemrég nyílt az Iparművészeti Múzeumban, a Ráth György Villában egy önálló kiállításunk Körforgásban - in circulation: Romani Design címmel, ami 2022. január 2-ig lesz látható. A kiállítási tárlatban és a Romani Madonna kollekciójának is fő inspirációs bázisát az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből kiválasztott műalkotások adták. A múzeumi felkérés során azt a feladatot kaptuk, hogy az általunk kiválasztott műtárgyakat gondoljuk újra és hozzuk létre a saját viziónkat. Az elképesztően magas darabszámú múzeumi gyűjteményből, aminek egy jelentős része megtekinthető online is bárki számára, mi az Ikon, Mária, Madonna, tehát különböző szentkép ábrázolásokat választottuk. A kiállítási tárlat nemcsak a kiválasztott műtárgyakat és az általunk tervezett új alkotásokat mutatja be, hanem a teljes alkotói folyamatot mely során megszülettek a Templom, Áldás, Ünnep, Földi Paradicsom, Női Emancipáció, Ártatlanság témái köré épített ruhák. A kiállítás fő kurátora a múzeum részéről Horváth Judit, a kiállítás enteriör tervezője Torma Beatrix, akikkel együtt fantasztikus volt a kreatív munka. Nos ebben a csodálatos alkotói létezésben született meg a Romani Madonna kollekció ötlete és épült fel az a belső vízió amit nagy élvezettel és szeretettel a lelkünben, szívünkben hoztunk létre.

Fotó: BCEFW

A felsorolt ábrázolások néhány ruhán apró mintázatokban, néhányon pedig látványos, nagyméretű képekben jelentek meg, de volt olyan ruhadarab is, amelyen a szentképábrázolás és a Romani rózsamotívumok együttese mutatkozott meg. “A szabásvonalak minimalisták, miután nagyon hangsúlyosak és dúsgazdagok a minták. Ez egy nagyon finomhangolt mintavilág, fontos tartalommal, értékes mondanivalóval. A már említett múzeumi tárlat keretében ezeket pontosan elmeséljük és bemutatjuk. A Földi Paradicsom mintánk, ami egy búrjánzó virágoskert, sok színnel, formával, mérettel az élet sokféleségéről is beszél, az Ünnep mintavilágunk, amiben fehér és arany színek láthatók, a létezés ünnepléséről is beszél, az Áldás mintavilág, amiben a fekete és az arany a domináns színvilág az élethez kapott áldások fölismerésének fontosságáról is beszél. Aki szeretne többet megtudni a Romani Madonna kollekció mintavilágáról és annak jelentéseiről, annak javasoljuk a múzeumi tárlat megtekintését. Kurátori és/vagy tervezői tárlatvezetés mellett részletes bemutatást és betekintést kaphatnak az érdeklődők - többek között - a tervezői belső lelki folyamatokról, a mintatervezés lépéseiről és a témaválasztás személyes, tervezői okairol.

Fotó: BCEFW
Fotó: BCEFW

A minták és a színek is hangsúlyozzák a tavaszias frissességet Romani stílusban. A színvilág külön fejezet volt a kollekció megalkotásakor, így Erika erről külön is mesél a bemutató utáni találkozás alkalmával: “A mintavilág színei a tavasz és a nyár színeiből épül, dominálnak a Nap és Tűz színek, az arany, a sárga, a piros, a bíbor, hangsúlyosak a Levegő színek, a fehér, a szürke, a kék. A mintavilág témája pedig abszolút kapcsolódik a most hamarosan beköszönő adventi ünnepkörhöz is.

Fotó: BCEFW

A kollekció egyszerű szabásvonalait és hagsúlyos mintáit nagyon szépen keretezte az, hogy a modellek nemes egyszerűséggel aranyra festett lábakkal, mezítláb léptek a kifutóra, így minden tekintet a ruhákra és a nem elhanyagolható, gyönyörű, arany szemhéjsminkre és rúzsra került. A bemutatott divatshow styling feladatait szintén a vezető tervező, Varga Erika látta el, a make-up mood koncepciójával együtt, melyet Titkos Bernadett sminkmester és csapata valósított meg, rendkívüli módon tovább fokozva a kollekció Mária, Madonna, Ikon témakörét, az arany hatású kézfejek és szoborszerű arany hatású lábakkal együtt. Mindezeknek köszönhetően egy különleges vizuális és megható élményt nyújtott a kollekciót bemutató divatshow.

Fotó: BCEFW
Fotó: BCEFW

A tervezés folyamata most kicsit másként zajlott, mint korábban. A két dizájner számára kiemelten fontos volt az Iparművészeti Múzeummal közös kiállítás és az abban általuk megvalósított kreatív munka. “Ebben a folyamatban a legizgalmasabb rész az volt, amikor a múzeumi gyűjteményből kiválasztottuk a műtárgyakat, amikor a kezembe foghattam őket, amikor nagyító alatt megtudtam nézni az egészen apró részleteket és mindezek után elindulhattunk a saját utunkon és megálmodhattuk a saját verziónkat, amiből aztán létrejöttek az alkotások és ez a most bemutatott Romani Madonna kollekció. Szóval egyértelműen a mintakészítés a témaválasztás és annak a fölépítése volt a legizgalmasabb rész.” - mondja el Erika.

A különleges Romani Madonna kollekció magában hordozza a márka által képviselt tradíciót, a múlt emlékeit, a családi értékeket, mindezt divatos, minimalista szabásvonalakkal megálmodott ruhákba öntve: “Ha össze kell foglalnom, hogy miről szól ez a kollekció, akkor azt mondanám, hogy arról, hogy mit gondolunk saját sorsfeladatunknak, mit gondolunk a család, a hit, a tradíciók, az identitás, a kultúra komplex egymásra épüléséről, hogy mindezek hogyan segítenek, segíthetnek bennünket, mindannyiunkat születésünktől halálunkig, az élet körforgásában.” - foglalja össze a Romani Design SS22 kollekciójának üzenetét Erika.

Szerző: Pongrácz Dóra

Ez is érdekelhet

Jóga, luxushotel és a magyar topmodell, Axente Vanessa vegán proteinjei

Jóga, luxushotel és a magyar topmodell, Axente Vanessa vegán proteinjei

G-Életstílus

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

Monitor

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról