Ruhákba rejtett üzenetek: itt a kincses térkép Kamala Harris, Dr. Jill Biden és Melania Trump szettjeihez

2020.november.16.

Hosszas várakozás után, a levélszavazatok napokig tartó számlálását követően helyi idő szerint november 7-én este vált biztossá, hogy Joe Biden lesz az Egyesült Államok következő elnöke, és így az alelnöki pozíciót Kamala Harris tölti majd be. Személyét nem csak az általános, szokásosnál hosszabb ideig tartó kiértékelés miatt övezte nagy várakozás, kíváncsiság, hanem azért is, mert korábban ezt a pozíciót nem töltötte még be nő.

Ruhákba rejtett üzenetek:  itt a kincses térkép Kamala Harris, Dr. Jill Biden és Melania Trump szettjeihez
Fotó: Getty Images

Emiatt az első pillanattól kezdve várható volt, hogy a sajtó és az amerikai lakosság – de talán a világ más részein élők is – nem csak arra lesznek kíváncsiak, hogy mi hangzik majd el győzelmi beszédében, hanem arra is, hogy mit visel közben. Hasonló figyelem eddig a First Ladyk szettjeit övezte, hiszen az országban fontos a mindenkori elnöki feleségek reprezentációs szerepe.

Ezzel a férfi politikusok ruházatát nem kísérő kritikussággal minden bizonnyal Kamala Harris és Joe Biden felesége, Dr. Jill Biden is tisztában volt, amikor ruhát választottak az említett eseményre: mindkettőjük szettjei tartalmaztak finom utalásokat, referenciákat, amik azonban nem elvették a hangsúlyt az elhangzottakról, hanem erősítették a beszédek mondanivalóját.

Történelmet írt: ismerd meg jobban az USA első megválasztott női alelnökét, Kamala Harris-t

Történelmet írt: ismerd meg jobban az USA első megválasztott női alelnökét, Kamala Harris-t

Tetőtől talpig fehérben
A leendő elnökhelyettes egy fehér nadrágkosztümöt választott a jeles eseményre. Ezzel a színnel azok előtt a száz éve élt nők előtt tisztelgett, akik a nemi egyenlőtlenségek ellen tiltakoztak. A suffragette mozgalom tagjai az erkölcsi tisztaságukat és az erőszakellenességüket hirdetve előszeretettel viselték ezt a színt, többek között 1913-ban is fehérben vonult fel 8000 nő Washington D.C.-ben, hogy szavazati jogot követeljen. Harris egyébként nem az első politikusnő, aki erre referál: Geraldine Ferraro is ezt a színt választotta például, amikor 1984-ben az első női elnökhelyettesnek jelölték, valamint Hillary Clinton is többször viselt fehér nadrágkosztümöt, amikor 2016-ban Donald Trump ellenfeleként indult az elnöki címért. Kamala Harris tehát ő előttük is tisztelgett.

Fotó: Getty Images

Az sem mindegy, hogy ki készítette a ruhákat
A nadrágkosztüm a színe mellett még egy apró, de jelentős utalást tartalmazott: a venezuelai bevándorló nő alapította amerikai székhelyű Carolina Herrera márka terméke azt is előre vetítheti, hogy a leendő kormány Trumptól eltérően áll majd a bevándorláshoz.
Hasonló üzenetet hordozott a következő first lady tengerészkék ruhája is: Dr. Jill Biden az Oscar de la Renta egyik modelljét viselte. A divatházat alapító férfi dominikai születésű volt, ahogy a jelenlegi vezetők, Laura Kim és Fernando Garcia is emigránsok.

Fotó: Getty Images

A sálgallér rehabilitálása
Harris blézer alatt viselt blúza olyan volt, amit sokáig Margaret Thatcherrel kapcsoltak össze a politika világában. A néhai államfő a '80-as években nyakkendőként viselte ezt a gallértípust, miközben átírta az addig férfiak uralta brit politikai életet.

2016-ban viszont Melania Trump teljesen más jelentést adott ennek a ruharészletnek egy Harris utalásainál sokkal explicitebb szettel: élénk ciklámen sálgalléros blúzt viselt egy elnöki vita alkalmával nem sokkal azután, hogy kiszivárgott a hírhedt hangfelvétel, amin férje azt mondta, hogy sztárként bármit meg lehet tenni a nőkkel, akár a nemi szervüknél is megragadhatók – "Grab 'em by the pussy. You can do anything".

Fotó: Getty Images

Melania Trump ruhaválasztásának dekódolása a sálgallér angol nevében rejlik: pussy collar azaz punci/ kiscica gallér.

Ki is Dr. Jill Biden, az új First Lady, aki 231 évnyi hagyományt fog megtörni?

Ki is Dr. Jill Biden, az új First Lady, aki 231 évnyi hagyományt fog megtörni?

Ezt a ruhaválasztást sokan kritizálták abban az időben, így nem lehet véletlen, hogy Kamala Harris is egy ilyen darabot választott: olyan, mintha a Thatcher által elértekhez való visszatérést hirdetné, azt, hogy a nőknek nem az a szerepe a politikai színtéren, hogy a férfi politikusok a hatalmuknál fogva tárgyiasíthassák őket.

Fotó: Getty Images

Melania Trump is rehabilitálásra szorul
A jelenlegi first ladyt sokszor elmarasztalták, amiért a ruhaválasztása nemhogy olyan finom és elegáns referenciákat nem tartalmazott, amilyeneket Kamala Harris és Dr. Jill Biden máris mutatott, hanem sokszor egyenesen sértő volt vagy túlzottan is divatos, elterelve a figyelmet a fontos ügyekről.

A már említett sálgalléros eseten kívül például 2018-ban egy kenyai látogatás során szafari kalapban ment szafari kirándulásra. Ekkor is sokan bírálták, mivel ez a kiegészítő a gyarmati elnyomás szimbóluma lett annak következtében, hogy a XIX. századi európai felfedezők, valamint a katonai hivatalnokok viselték ezt a fejfedőt.

Fotó: Profimedia

A számtalan ilyen eset közül legnagyobb botrányt talán akkor kavarta, amikor egy "I really don't care. Do U?" feliratú Zara kabátban ment bevándorló gyerekeket látogatni. Erről később azt mondta, hogy az üzenet nem a gyerekeknek szólt, hanem a folyton őt kritizáló sajtónak.

Fotó: Getty Images

Mielőtt azonban elítéljük ezekért, fontos figyelembe venni, hogy cseppet sem akarta, hogy a férje induljon az elnöki posztért és még kevésbé örült, amikor megválasztották. Ezt több videó is tanúsította az évek során grimaszba fordult bájmosolyokkal és Donald Trump kézfogása elől való kitérésekkel. Így tehát nem csoda, ha nem sikerült jól csinálnia, hiszen a háta közepére nem kívánta az egész helyzetet.

Fotó: giphy

De az is lehetséges, hogy nagyon is "jók", vagy legalábbis önkifejezőek voltak a lépései: nem elképzelhetetlen, hogy az ilyen divatbakik nagyon is direktek voltak, cinikus üzenetek arról, hogy hogy áll a férje elnökségéhez és a saját cseppet sem várt first lady-ségéhez.

Szöveg: Dózsa Kamilla

Ez is érdekelhet

Milyen frizuratrendek várhatóak? Tudd meg a Budapest Hair Show-n!

Milyen frizuratrendek várhatóak? Tudd meg a Budapest Hair Show-n!

Divathírek

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Monitor

A maszk alatt: híres hollywoodi szörnyek, és akik a maszk alatt voltak

A maszk alatt: híres hollywoodi szörnyek, és akik a maszk alatt voltak