Second Hand September helyett 365 napos kihívás?

2021.szeptember.24.

„Minek írtok a Second Hand Septemberről, mikor már csak pár nap van hátra a kezdeményezésből idén?” – tehetnétek fel joggal a kérdést. A válaszunk pedig ez lenne: azért, mert szeretnénk, ha a brit Oxfam nonprofit szervezet által indított mozgalom nem csupán 30 napig lenne ott a tudatotokban, hanem egy hosszabb távon is életképes rendszer lenne a vásárlási rutinotokban. Ugyanis rengetegen csatlakoztak a kezdeményezéshez, ami bizakodásra ad okot, de még jobb lenne, ha a turizás és a vintage kincsek felkutatása egész évben ilyen menő dolog lenne.

Second Hand September helyett 365 napos kihívás?
Fotó: Gettyimages.com

A Second Hand September azért jött létre, hogy felhívja a figyelmet a másodkézből származó ruhadarabokra. A kihívás pedig így szól: te kibírod, hogy 30 napig csak használt ruhát vásárolj? Sőt, nem csak ruhákat érint a kezdeményezés. Az Oxfam Festivals egyik tagja szerint: „a second hand vásárlás mára szinte felér egy életmódváltással. Onnan kezdve, hogy nem veszünk új ruhákat, már a háztartási cikkek, sőt növények vásárlását is meg lehet oldani másodkézből!”. Vagyis akkor: te készen állsz az életmódváltásra?

Lineáris modell helyett körkörösség

Az Oxfam arra buzdítja a vásárlókat, hogy 30 napig mondjanak nemet az új ruhákra, amelyek gyártása, szállítása stb. mára szinte mérhetetlen léptékben gyorsítják a bolygó hanyatlását. Az öltözködéssel kapcsolatos választásaink tartós hatást gyakorolnak a Földre, az egyhónapos kihívás pedig inkább egy figyelemfelkeltés, ami gondolkodásmódunk megváltoztatásáról és a tömeggyártástól való hosszútávú tartózkodásról szól.

A Vestiaire Collective nevű, pre-owned divatcikkekre specializálódott vállalat társalapítója, Fanny Moizant elmagyarázta, miért olyan fontos, hogy a márkák még inkább magukévá tegyék a second hand piacot. „A divatipar már nem működhet tisztán lineáris modell alapján; az állandó újdonságok iránti szomjúság hihetetlen mértékű fogyasztáshoz vezetett, ami felgyorsítja a tömeges túltermelést.”

„A Greenpeace szerint a ruházati fogyasztás 63 százalékkal nő 2030-ra, ugyanakkor 40 százalékkal kevesebbszer hordjuk a ruháinkat, mint 10 évvel ezelőtt. Arra kell összpontosítanunk, hogy meghosszabbítsuk a forgalomban lévő darabok élettartamát. Egy ruhadarab élettartamának mindössze kilenc hónappal történő meghosszabbítása környezeti lábnyomát akár 30 százalékkal is növelheti” – közölte a WRAP nevű jótékonysági szervezet, amely az újrahasznosítás révén ösztönzi a fenntarthatóságot.

Mit tehetünk mi?

A Second Hand September apropóján összeírtunk pár tippet, hogyan tudnád meghosszabbítani a ruháid élettartamát annak érdekében, hogy azok lehető legtovább a körforgásban maradjanak.

Második esély – a ruháid is megérdemlik!

Hetente 13 millió (!) ruhadarab kerül a hulladéklerakóba, miközben a textilhulladék 95%-a még használható vagy újrahasznosítható lenne. Amikor úgy érzed, hogy szívesen megválnál pár holmidtól, ne dobd őket a szemétbe, inkább adj nekik új életet! Jó minőségű, jó állapotú ruháidat újra értékesítheted különböző online marketplace-eken, garázsvásárokon, elajándékozhatod őket, részt vehetsz ruhacsere programokon, leadhatod turkálókban vagy jótékonysági célra is felajánlhatod őket.

Támogasd a fenntartható márkákat és a kisebb, lokális second hand shopokat!

Most minden eddiginél fontosabb, hogy a márkák és a fogyasztók kiálljanak a fenntarthatóság mellett. Szerencsére a divatipar számos szereplője figyel bolygónk igényeire, és egyre többen hoznak zöldebb döntéseket. Azonban a hangzatos hívószavak, az átláthatóság hiánya és a greenwashinggal kapcsolatos problémák miatt nehéz pontosan tudni, hogy hol találhatunk igazán környezetbarát és etikusan készült ruhadarabokat. Kövess olyan tartalomgyártókat, akik ténylegesen utánajárnak, hogy kik és milyen körülmények között készítik a ruháidat! Például olvasd Mengyán Eszter blogját és weboldalát, aki többek között turis témákban is sok hasznos tippet ad!

Gondoskodj megfelelően a ruháidról!

Nem mindegy, hogy mit és honnan vásárolunk, azonban az is lényeges, hogy miképpen ápoljuk, mossuk ruháinkat. A Steamery Stockholm egy olyan vállalkozás, amely a ruhadarabok élettartamának meghosszabbításán dolgozik.

„Először is, a legtöbb ruha soha nem kopik el, hanem a mosás miatt használódik el. A leggyakoribb oka annak, hogy a ruhák elveszítik formájukat vagy minőségüket, az az, hogy túl gyakran, vagy helytelen módon mossuk őket" – hívta fel a figyelmet a Steamery Stockholm vezérigazgatója és társalapítója, Frej Lewenhaupt. Hozzátette, a gőzölés nagyszerű alternatíva lehet; megőrzi a ruhadarabok frissességét a mosások között. Fontos az is, hogy megfelelő mosószerrel, technikával és hőmérséklettel kezeld a textíliákat, hogy sokáig megőrizzék eredeti, vagy közel eredeti állapotukat.

Hozd ki a legtöbbet saját ruhatáradból!

Elmúltak már azok az idők, amikor elképzelhetetlen volt, hogy ugyanazt a szettet többször is hordd, sőt! Okosan vásárolt, jól kombinálható és időtálló ruhákra érdemes beruházni, amelyek örök darabként tudnak helytállni a ruhásszekrényedben.

Az alapdarabokat különlegesebb, statement ruhákkal és kiegészítőkkel keverve megakadályozhatod azt, hogy az öltözködésed unalmassá és egyhangúvá váljon. Olyan kulcsdarabokra fókuszálj, amelyek nem trendvezéreltek, ugyanakkor transzszezonálisak (több szezonon át viselhetők), például ilyen a fehér ing, a farmernadrág vagy a bőrdzseki. Ha színes egyéniség vagy, a vintage shopokban és a turikban biztos, hogy találsz hozzájuk pár izgalmas darabot, kiegészítőt. Ha pedig nem tudod, mi áll jól neked, keress fel egy személyi stylistot vagy egy színtanácsadót!

A méretprobléma dilemmája

A second hand üzletekkel kapcsolatban gyakran elhangzik a kritika, miszerint az új ruhákkal operáló fast fashion láncokkal ellentétben a turik méretkínálata szegényes.

A ruházati cikkek gyártásának legelső tömeges szabványosítását 1958-ban hozták létre. Az ezt követő évtizedekben folyamatosan csökkentették a méreteket és megváltoztatták a szabványokat. A használt ruhaipar termékeit a tömeggyártás hozta/hozza létre, azonban a megfelelő méret megtalálása kihívást jelenthez, mivel a turkálókban leggyakrabban minden darabból csak egy van, és nincs lehetőség másik méretre cserélni a kiszemeltet, ha esetleg nem passzol tökéletesen.

Ilyenkor érdemes megnézni az adott márka weboldalán lévő mérettáblázatot, akár fizikai üzletben vásárolsz, akár online. A lényeg, hogy hozzád, a stílusodhoz illő darabot válassz, olyat, amit legalább 30-szor viselni fogsz, és ne gyarapítsd feleslegesen a gardróbodat csak azért, mert valami használt, és így olcsóbb. Másik opció lehet a méretproblémával kapcsolatban az átalakítás: ezáltal a te alakodra, méreteidre igazítják az adott ruhát, vagy esetleg egy új darabot alkotnak belőle.

Te hol szoktad leadni/eladni nemkívánatos ruhadarabjaidat és melyik second hand, vintage üzletben vásárolsz legszívesebben?

Szerző: Zahorján Ivett, Pölz Klaudia

Források:

- https://www.oxfam.org.uk/get-involved/second-hand-september/

- https://www.harpersbazaar.com/uk/fashion/fashion-news/a28911531/what-is-second-hand-september/

- https://www.fashionrevolution.org/solving-the-secondhand-sizing-conundrum/

Ez is érdekelhet

A legjobb immunerősítő trükkök, amiket neked is tudnod kell

A legjobb immunerősítő trükkök, amiket neked is tudnod kell

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp: Félreértések, bizonytalanság jellemzi a hetet - Október 25-31.

Heti horoszkóp: Félreértések, bizonytalanság jellemzi a hetet - Október 25-31.

Divathírek

Íme kedvenc boszorkányaink, hogy inspirálják a halloweeni jelmezedet

Íme kedvenc boszorkányaink, hogy inspirálják a halloweeni jelmezedet