Tudod ki volt az első modell, aki vagyonokat keresett?

2022.január.22.

Suzy Parker a valaha volt egyik legsikeresebb amerikai modell és színésznő az ötvenes, hatvanas évek egyik legünnepeltebb sztárja. Ő volt a legelső szupermodell, aki napi 200 és akár évi 100.000 dollárt is megkeresett. Nemcsak megélt, de vagyonos lett a modellkedésből. Az egyetlen divatmodell, akiről a Beatles dalt írt. Maga Coco Chanel is bizalmas barátnője volt, és nem csak személyesen tervezett neki ruhákat, de tanácsot is adott neki a férfiak és a pénz terén.

Suzy Parker
Suzy Parker
Fotó: Gettyimages.com

Suzy Parker, eredeti nevén Cecilia Ann Renee Parker 1932-ben született Texasban. Az édesanyja a három legjobb barátnője után nevezte el lányát. Nem Suzy volt az egyetlen modell a családban, ugyanis nővére Dorian szintén a kor egyik legsikeresebb modellje volt. Suzy is neki köszönheti, hogy felfedezték, hiszen Dorian csak akkor volt hajlandó aláírni egy szerződést a Ford Modelling Agency-vel, ha a húgát is felveszik az ügynökséghez. Bár még csak 15 éves volt, leszerződtették, nővére pedig mindenkinek bemutatta a szakmában. Így lett például Suzy a híres fotós Richard Avedon múzsája.

Suzy Parker több mint 80 magazin címlapján szerepelt, többek között a Vogue, Life, Look és Paris Match borítóján pózolt. Nem csak modellkedett, de a fényképezéshez is értett és maga Robert Capa tanította meg neki az alapokat. Ezen kívül pedig olyan filmekben szerepelt, mint a Menekülés Ashyából, vagy a Mókás arc, amiben Audrey Hepburnnel játszott együtt. Közben számos márka arca volt, természetesen vele hirdetett a Chanel, de a Coty, vagy a Revlon kozmetikumok plakátjairól is ő mosolygott le az amerikaikra.

Fotó: Rexfeatures

A világhírű topmodell háromszor volt férjnél. Első férjét még a középiskolában ismerte meg és fiatalon házasodtak össze. A házasság azonban nem működött és hamar válással végződött, azzal a feltétellel, hogy Suzy kifizeti volt férje színész képzését és orrműtétjét. Második férjével az újságíró Pierre de la Salle-lal szintén titokban házasodtak össze, és Suzy ismét fizette férje magas megélhetési költségeit. Nem sokkal ezután topmodellt és édesapját autóbaleset érte, amiben édesapja életét vesztette, a modell pedig szintén komolyabban megsérült. Ezt később sem tudta igazán kiheverni, de nem ez volt az utolsó tragédia az életében, hiszen mikor első gyermekével volt várandós, férje elhagyta. Kislánya a Georgia nevet kapta a keresztanya pedig Coco Chanel lett. 1963-ban hozzáment Bradford Dillman-hez, akitől 3 gyermeke született. Suzy 69 évesen hunyt el 2009-ben.

Ez is érdekelhet

Füstfelhővel tiltakozott egy csapat aktivista a családon belüli erőszak ellen Cannes-ban

Füstfelhővel tiltakozott egy csapat aktivista a családon belüli erőszak ellen Cannes-ban

G-Szex

Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről

Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről

Szépséghírek

Emeld ki napbarnított bőröd ezekkel a nyári körmökkel!

Emeld ki napbarnított bőröd ezekkel a nyári körmökkel!