18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

Tévedsz, ha azt gondolod, a kisállatos bugyi nem lehet szexi

2020.december.13.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Egyre többször kerül elő a fenntarthatóság kérdése az öltözködéssel kapcsolatban és válaszok, megoldások is akadnak bőven: lehet használt cuccokat vásárolni, vagy kicsi, etikusságra, környezettudatosságra törekvő cégektől válogatni. A helyzet azonban bonyolultabbá válik, amikor a fehérneműkről van szó: a legtöbben ilyesmit csak újonnan vásárolnak, viszont kevés a zöld gyártó ezen a területen. Farkas Zsófia FRKS Lingerie névvel lassan tíz éve készít női alsóneműket. Szettjeit egytől egyig maga varrja, aprólékos kézimunkával készülnek. Termékei nem csak a slow fashion fogalom kiteljesítése miatt lenyűgözőek, de megjelenésük is egyedülálló a fantáziavilágot idéző színes hímzésekkel. Zsófit erről a különleges vizualitásról, munkafolyamatáról és fehérneműi viselőiről kérdeztük.

Mesélj kicsit magadról, hogy lettél fehérnemű tervező?

2011-ben végeztem a MOME szövő szakán, ezután kezdtem el a fehérneműkkel foglalkozni. Az ötlet onnan jött, hogy már a Bécsben töltött Erasmus félévem alatt is varrtam bugyikat, amit akkor nagyon élveztem. Sok ötletem volt ezzel kapcsolatban, szóval mindenképpen folytatni akartam. Az első kollekciómnál a Retrock nyitott volt rá, hogy bevegyék a boltjukba, és mivel nagyon jó volt a fogadtatásuk, elkezdtem egyre bátrabb lenni és jobban elmélyedni ebben az új világban. Az elején nem volt könnyű, mivel soha nem tanultam fehérneműt varrni, így mindent magamtól találtam ki. Jártam a boltokat megnézni a különböző szabásokat, varrási technikákat, online töltöttem le szabásmintákat. Egyszóval magamat képeztem fehérnemű tervezővé, de szerintem részben emiatt is maradt meg ez a sajátos hatása a brandemnek, mert az utolsó részletig minden az én elképzelésemből születik.

Az FRKS Lingerie-t évekkel ezelőtt indítottad, hol tart most a márka?

Igen, 2012-ben indítottam. Közben volt egy kétéves szünetem is, részben azért, mert az elején kézi hímzéssel dolgoztam, ami annyira időigényes volt, hogy nem éreztem, hogy megkeresem ennek a sok munkának az árát. Ez elvette a kedvemet a folytatástól. Másrészt 2015-ben Düsseldorfba költöztem, és ebben az új élethelyzetben más dolgok kötötték le a figyelmemet. Tavaly májusban indítottam újra a márkát, immár gépi hímzéssel. Anno nekem nagyon jól bevált az Etsy-n való árusítás, ezért továbbra is itt akartam folytatni, mivel az oldalnak köszönhetően a rendeléseim több, mint 50 százaléka az Egyesült Államokból érkezik. Jelenleg még egyedül dolgozom, de egyre többen ismerik meg a márkát, és ez nagyon sok új lehetőséget hoz, például kollaborációkra, mint a legutóbbi együttműködésem is a @martineapoil márkával. Ha ilyen mértékű marad az érdeklődés, akkor lassan segítség után kell néznem.

A termékeid mind fazont, mind mintákat és színeket tekintve eltérnek a boltok polcain megtalálható daraboktól. Mi inspirál ennek a sajátos világnak a kialakításában?

Ez minden kollekciónál más, néha színek, hangulatok, fotók, emberek, bárhonnan jöhet az inspiráció. Legtöbbször egy hangulatot szeretnék megragadni, és ehhez hívom segítségül a mintákat, színeket, anyagokat, melyekkel aztán megszületik egy-egy darab. Azt mondanám, hogy én úgy használom a fehérneműket, mint egy festő a vásznat, nekem ők a vásznaim, és úgy is tekintek rájuk, mint egy művészi alkotásra és nem, mint ruhadarabra.

Hogyan képzeljük el egy-egy darab elkészítését az ötlet megszületésétől az utolsó öltésig?

A tervezés mindig rajzolással kezdődik. Kiválasztom a színeket, a mintát és a fazont az adott darabhoz, és ha már tudom milyen mintával fogok dolgozni, akkor elkészítem 1:1 méretben is. Amennyiben új fazont használok, elkészítem a szabásmintáját, le is tesztelem magamon, hogy hogyan működik viselve, és ha elégedett vagyok, jöhet a kivitelezés. Először a hímzés kerül a darabokra, néha ez is trükkös, mert lerajzolva mindig máshogy néznek ki, mint aztán ténylegesen elkészítve. Régebben, még sok meglepetés ért, de mostanra már van annyi rutinom, hogy nagyjából tényleg úgy képzelem el a végeredményt, mint ahogy az ténylegesen kis is fog nézni. Végül készre varrom a szettet.

Van személyes kedvenced a fehérneműid közül, akár minta, akár fazon tekintetében?

Nehéz így kiemelni egy kedvencet, általában mindig éppen az adott kollekció a kedvencem, amin dolgozok, mert ebben jelennek meg a számomra aktuális témák, melyek épp foglalkoztatnak. Nagyon szeretem a nyáron készített japán témájú kollekciómat, ebből is a kedvenc darabom egy fehér selyem, nyitott bugyi macskával és Fudzsival.

Ahogy a ruháid, úgy a róluk készült fényképek sem szokványosak. Mesélnél kicsit ezekről?

Február óta együtt dolgozok egy francia fotóssal, Thomas Kimmerlinnel. Vele úgy ismerkedtem meg, hogy rendelt tőlem egy szettet, majd felajánlotta, hogy mivel fotós és Japánba utazik 2 hónapra, szívesen készít nekem képeket. Végül a karantén időszak miatt kint kellett maradnia egészen őszig, és mivel jól tudtunk együtt dolgozni, folyamatosan küldtem ki neki a szetteket. Ez a közös munka inspirálta mindkét Japán kollekciómat, melyeket a nyár folyamán készítettem. Különlegességük a képeknek, hogy a legtöbb esetben nem modell lányokkal dolgozott, hanem az ottani mindennapjaiban megismert emberekkel. A képeken mindenki a saját természetességében van megörökítve, reflektoroktól és stúdió körülményektől mentesen. Fotói sokszor határokat feszegetnek, de én nagyon szeretem bennük, hogy úgymond "átlag embereket" tesz úgy modellé, hogy megmutatja azt a szépséget egy-egy mozdulatból, a test formáiból, ami igazából mindenkiben megvan, csak észre kell vennünk.

Milyennek látod a vásárlóid? Vannak estleg visszatérők vagy egy-egy alkalomra vásárolnak inkább?

Nagyon sokszor gondolom azt, hogy nekem vannak a legaranyosabb vásárlóim. Legtöbbször csak akkor kerülök igazán közel hozzájuk, ha egyéni megrendelést szeretnének, mert ilyenkor több idő átbeszélni a részleteket, és ez jó alkalom arra, hogy kicsit jobban is megismerjem őket. De nagyon sok kedves visszajelzést kapok, már csak az Etsy-n található értékeléseknél is. Vannak visszatérő vásárlóim is, de sok férfi rendel egyéni ajándékot barátnőjének, vagy esküvői szett rendelés is többször elő szokott fordulni.

Hol lehet megvásárolni a termékeidet? Egyéni megrendelésekkel hol lehet keresni?

A webshopom az etsy.com-on található, ezen kívül a Retrockban lehet még megvenni a darabjaimat. Egyéni megrendelésekkel pedig rám lehet írni bármilyen őrült ötlettel akár az Etsy-n, akár Instagramon.

Interjú: Dózsa Kamilla

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Gyászol a királyi család, szörnyű veszteség érte őket

Gyászol a királyi család, szörnyű veszteség érte őket

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

PR

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

PR

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

PR

Hihetetlen, de ezért nem kívánt a párom (x)

Hihetetlen, de ezért nem kívánt a párom (x)