Vajon hová kerül a szemeted?

2017.január.25.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ciki, vagy nem,- bár a magazin mindig is támogatta a környezetvédelmet, több ízben készítettünk cikket a témában, létrehoztuk a zöld pecsétünket, hétvégente a szelektív gyújtőláda az egyik túracélpontunk, a szerkesztőségben is összegyűjtjük a műanyag palackokat és a cégünk is gyűjti a használt papírt,- de még nekünk sem egyértelmű sok mindenről, hogy lehet-e, érdemes-e szelektíven gyűjteni.

Felkerekedtünk és végigjártuk a szemét útját
Hányszor viccelődtek már szelektív szemétgyűjtési "hóbortomon", hogy "aztán úgyis egybeöntik az egészet!". Tisztában vagyok azzal, hiszen jártam már Kanadában és Svájcban, hogy van még mit tanulnunk a környezetvédelem terén, de sokszor jártam már a Közép-Keleten is, ahol még az zacskót is zacskóba csomagolják és soha senkinek nem jut eszébe lelkiismeretfurdalást érezni az általa "megtermelt" töménytelen szemét miatt. Mi, magyarok legalább már lelkiismeretfurdalással szennyezzük a környezetünket és sokszor a tájékozatlanság, a bizonytalanság akadályoz meg bennünket abban, hogy még ügyesebben végezzük el az a munkát, amivel a saját és a gyermekeink jövőjét védjük. Én például már évek óta igyekszem szelektíven gyűjteni az otthoni hulladékot, de bizony sok esetben csak forgatom a kezemben a kidobásra váró tárgyat, csomagolást és hosszasan töprengek, hogy vajon melyik kategóriába tartozik, hová is kellene dobnom?

Megkerestem hát Budapest XII. kerületének önkormányzatát, akik szívesen vállalták, hogy megmutatják nekem a szemét útját és praktikus gyortalpalóban részesítenek a mit hova kell dobni kérdésben is. Elindultam hát Dr. Váczi János alpolgármesterrel és Nagy Zitával, az újra felhasználható alapanyagok előkészítésével és begyűjtésével foglalkozó Asco Hungária Kft. stratégiai igazgatójával, hogy egy kerületi szelektív gyűjtőtől indulva kiderüljön, mi is lesz a szemetünkkel. Az alpolgármester szeretettel és büszkeséggel beszélt arról, hogy náluk prioritást élveznek a zöld programok, így az elsők között vezették be azt a lehetőséget, hogy egyszeri belépési díjért minden lakóközösségnek lehet saját szelektív szemetese, egy sárga kuka, amiben a műanyagot, alumínium dobozt és egy kék, amiben a papírt, újságot, tetrapack dobozokat lehet gyűjteni. A belépési díj sem magas, hiszen ebben a kerületben tízezer forint körüli összeg, ráadásul a továbbiakban nincs szolgáltatási díj. Az újrafelhasználható anyagok eladásából élő cég hetente kétszer üríti az edényeket. "Megéri minden lakóközösségnek utánajárni, hogy a kerületükben, településükön van-e ilyen lehetőség, hiszen egyrészt jó helyre kerül a szemét, másrészt éves szinten 50-60000 forinttal lesz kevesebb a szemétszállítási díj, hiszen sem a PET palackok, sem a papír nem kerül a kommunális hulladékgyűjtőbe, így ritkábban kell üríteni, vagy egy-két edénnyel csökkenteni is lehet a ház kukáinak számát."- mondta az alpogármester.

A mi szigetünk
Ha a lakóházatokban nem tudod meggyőzni a lakókat arról, hogy érdemes saját szelektív gyűjtőt beszerezni, akkor marad a kerületi gyűjtőhöz való rendszeres túra. Persze ez sokkal kényelmetlenebb és némi összeszedettséget követel tőled, de nagyon jó érzés, hogy esélyt adsz arra, hogy az általad "termelt" hulladékból újabb termék legyen. "A szétválogatott szemetet mi tovább válogatjuk és így nyersanyaggá válik. Készülhet belőle padló, pulóver, újabb PET palack."- magyarázta a tevékenységüket Nagy Zita az Asco Hungária képviselője. Egyébként megnyugtató, hogy a szelektív hulladékgyűjtő szigeteken gyűjtött anyagok 100 százalékosan hasznosulnak. 95% anyagában (ez az újrafelhasznált alapanyag, amiből újra nyersanyag lesz) és 5% termikusan, azaz elégetik és ennek az energiáját használják. "A lakosság döntő többsége rendeltetésszerűen használja a színes tartályokat, sajnos vannak azonban, akik ömlesztve kommunális, vagy nem odavaló hulladékot helyeznek el az edényekben, illetve azok körül és az is előfordul, hogy egyfajta csatatérré változik a gyűjtők környéke."- elemezte a helyzetet az alpolgármester.

A nagy átalakulás
Érdemes gyűjteni a PET palackokat, hiszen nagyon szennyezi a környezetet az előállításuk, mert kőolaj szükséges hozzá. Mi tagadás, mi magyarok is elképesztő mennyiségű üdítőt, ásványvizet fogyasztunk. Legjobb, ha inkább egy vízszűrőt szerzel be és nem vásárolsz dobozos üdítőket, hanem a csapvizet iszod. A begyűjtést követően gondos kezek színenként és anyagfajtánként újraválogatják, majd nagyteljesítményû gépekkel ledarálják a kiválogatott műanyagokat. Ezt követôen kerül az úgynevezett extruderbe az előzőleg mosással megtisztított darálék, amiben magas hőfokon felolvasztják és gyakorlatilag újrastrukturálják az anyagot. Az így kapott regranulátumból szinte bármilyen mûanyag tárgy, akár újabb mûanyagpalack is elkészíthetô.

Üvegezés
Zita javasolta, hogy a visszaváltható üvegeket inkább vigyük vissza a boltokba, ahol visszaveszik, mert így nem tört üveg válik belőle és sokkal egyszerűbb újra felhasználni akként, ami. Ha boltban vissza nem váltható üvegeket dobsz a gyűjtőbe, fontos megkülönböztetni a fehér és a színes üveget, erre külön gyűjtők vannak. Ebbe a két tartályba tiszta, kiöblített befőttes, italos üvegeket dobhatsz, de semmiképp se dobd be az ablaküveget, kerámiát és porcelánt!

Mi legyen a papírral?
A papír gyűjtése is nagyon fontos és ahogy Zita elmondta, itthon nagyon jó minőségű a papír, így még külföldről is keresik az újrafelhasználható nyersanyagot. Az általunk összegyűjtött és gondosan átválogatott alapanyagot 80–100 kilós kockákká préselik, majd kötegelik, így kerül majd ahhoz a céghez, akinek szüksége van rá nyersanyagként. Azt is megtudtam, hogyha szennyezett, idegen anyag van a szelektív szemétben, az 5%-ig elfogadott, de mindannyiunknak törekedni kell arra, hogy kimosva, ételmaradékoktól, egyéb szennyeződésektől mentesen tegyük a gyűjtőkbe a hulladékot. Ha már annyit fáradunk, hogy jobb helyre kerüljön, ne ezen múljon az újrafelhasználás lehetősége. Engem maximálisan meggyőztek a szakemberek arról, hogy cseppet sem fölösleges hóbort az, amit már évek óta űzök és mostmár sokkal kevesebb dilemmával válogatom szét az otthoni szemetet. Tégy te is azért, hogy egyszer mi is olyan híresek legyünk a környezetvédelmünkről, mint Kanada, vagy Svájc!

Tudtad, hogy mennyi időbe telik, mire lebomlik?
Fém italosdobozok: 100 év
Eldobható pelenkák: 450 év
Műanyagpalackok: 1000 év
Üveghulladék: 5000 évHová dobjam?
Tökrement elektromos készülék: Minden elektromos cikket áruló bolt vissza kell, hogy vegye és megfelelő helyre kell juttassa.
Elemek: Elektromos cikkeket áruló boltokban mindig találsz gyűjtőládát. Nagyon veszélyes hulladék!
Macskaalom: Veszélyes hulladéknak számít, így nem dobható a kommunális szemétbe, csak a minden kerülteben kijelölt veszélyes hulladékgyűjtőkbe.
Hajfestékes doboz: Alaposan kimosva a műanyaggyűjtőbe dobható.
Óvszer: Veszélyes hulladéknak számít, hiszen a gumi mellett szerves anyagot tartalmaz.
Tisztítószeres flakonok: Alaposan kimosva a műanyaggyűjtőbe dobható.
Dezodoros flakon: Veszélyes hulladéknak számít, akár fel is robbanhat, ha tűző napra kerül.
Tetrapack dobozok: Bár belül fémes, dobd nyugodtan a papírgyűjtőbe.
Parízer, felvágott műanyag csomagolása: Elmosva a műanyag gyűjtőbe dobhatod.
Kutya- és macskaeledeles fémdoboz: Bedobhatod a fémgyűjtő edénybe, de mosd ki alaposan és taposd laposra!
Csomagolási fémhulladék: Jelenleg még veszélyes hulladéknak számít, nem megoldott az újrahasznosítása.
Neoncsövek, égők: Veszélyes hulladéknak számít. Elektromos cikkeket áruló boltokban külön gyűjtőben gyűjtik őket.Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

5 étel, amit jobb, ha nem eszel reggelire

5 étel, amit jobb, ha nem eszel reggelire

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

PR

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)

PR

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

PR

Miley Cyrus szívbeteg - így küzd meg vele (x)

Miley Cyrus szívbeteg - így küzd meg vele (x)