Vigyázz! Divatérzékenyek az internetes csalók!

2016.június.3.

Ki ne szeretne fele annyiért venni egy szuper Ray-Ban napszemüveget, mint amennyiért a boltban kínálják!?

Az interneten sokan utaznak rá, hogy bizony sokan szeretnének igazán márkás holmikat, de természetesen olcsóbban. Így nyáron a napszemüvegek forgalma erősen megugrik, sajnos ezt az internetes csalók is pontosan tudják.

A vírusirtó szoftvereket gyártó G Data arra figyelmeztet, hogy az elmúlt hetekben gomba mód megszaporodtak a kéretlen e-mailekben érkező akciós napszemüveg-ajánlatok, de a bűnözők a Facebookon is aktívak. A biztonsági cég szerint a spammerek két kedvenc márkája a Ray-Ban és az Oakley, de nem érdemes bedőlni a márkás napszemüvegeket 65-80 százalékos kedvezménnyel kínáló hamis webshopoknak. Aki így tesz, az nem csupán a szeme egészségét kockáztatja egy UV-védelem nélküli szemüveg megvásárlásával, de hitelkártyája adatait is illetéktelen kezekbe adhatja.

A G Data szakértői több száz levélszemétkampányt elemeztek. Az átvizsgált e-mailek egyikéhez sem tartozott csatolmány, azonban mindegyik tartalmazott olyan weboldalakra mutató linkeket, melyeken a reklámozott szemüvegek látszólag megvásárolhatóak voltak. Nem könnyű kiszűrni, hogy hamis oldalakról, levelekről van szó, hiszen a megjelenésükben teljesen profinak tűnnek, mégis miből látszik, ha átverés?

Hamis webshop, bár nagyon profinak tűnik
Egy bizalomgerjesztő ajánlat, de csak az adataidat akarják

Miért ne vásárolj SOHA ilyen hirdetések alapján, gyanús weboldalakról?

A legtöbb közülük egyszerű adathalász oldal: ha a látogató megadja adatait és hitelkártyaszámát, arról levonásra kerül a fizetendő összeg, majd az adatok a feketepiacra kerülnek. A várt szemüveg ilyenkor soha nem érkezik meg, a kártya letiltásáig azonban szabadon garázdálkodhatnak a számlán a bűnözők. A potenciális károk nagyok. A hamis webshopokban elköltött pénz a legnagyobb valószínűséggel elveszik. Ha a weboldal mégis leszállítja a szemüveget, általában olyan silány minőségű terméket kapunk, mely semmilyen védelmet nem nyújt az UV-sugárzás ellen, így azt napsütésben károsabb viselni, mint ha egyáltalán nem hordanánk napszemüveget. Emellett a regisztrációkor megadott e-mail cím bekerül a levélszemét-adatbázisokba, és a fizetésre használt hitelkártya adatai is veszélybe kerülnek.

Facebook-esemény mesés kedvezménnyel, fogj gyanút!

Így kerüld el!

A G Data azt tanácsolja, hogy mindig használjunk frissített és jogtiszta vírusvédelmet a számítógépünkön, és ne felejtsük el telepíteni az operációs rendszer frissítéseit sem. Ne válaszoljunk reklám e-mailekre, és ne továbbítsuk azokat az ismerőseinknek.

Emellett érdemes körültekintően használni a Facebookot is. Ne fogadjuk el az ismeretlen személyektől érkező barátfelkéréseket, és távolítsuk el a nem kívánt bejelöléseket a fotókon és a kommentekben. Töröljük a kéretlen bejegyzéseket az idővonalunkon, és szigorítsuk, hogy ki posztolhat az oldalunkra.

Ez is érdekelhet

Minden, amit a szexjátékszerek tisztításáról tudnod kell

Minden, amit a szexjátékszerek tisztításáról tudnod kell

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját