Vonzó leárazások, annál nagyobb csapdák – hogyan vásárolhatunk örömmel, de tudatosan?

2022.január.13.

Január, az új év első hónapja. Ilyenkor szinte mindenki igyekszik betartani az újévi fogadalmait és ilyenkor arra is akad időnk, hogy átgondoljuk mik azok a szokások, amiken az előző év tapasztalatai alapján jó lenne változtatni.

Vonzó leárazások, annál nagyobb csapdák – hogyan vásárolhatunk örömmel, de tudatosan?
Fotó: Gettyimages.com

Január nem csupán a lehetőségek és az új kezdetek hónapja, hanem a leárazásoké is. Biztos vagyok benne, hogy sokak váltak áldozatává a nagy árleszállításoknak és vásároltak meg olyan termékeket, amik feleslegesek számukra. De hogyan lehet tudatosan vásárolni? Néhány tippet gyűjtöttünk, amik segítségével nem kerülünk anyagi csődbe egy-egy shopping-túra után.

Christian Allaire író nemrég a Vogue-nak mesélt arról, miért és hogyan változtatott saját vásárlási szokásain, amelyek egészen mániákusak voltak. Egy designer cipő megvásárlása után már a számláit sem tudta befizetni, ekkor vált teljesen tisztává a kép; nem halogathat tovább, abba kell hagynia a féktelen költekezést. Christian két szakértő tanácsai segítségével indult el a változás útján; Trae Bodge okosvásárlás és Alexa Von Tobel pénzügyi szakértők tippjei rávilágítottak arra, hogy a tudatos költekezés nem jelenti azt, hogy soha nem lehet vásárolni. A hangsúly sokkal inkább azon van, hogy priorizálni kell a költségeinket; mi az, amire többet és mi az, amire kevesebbet szánunk.

Én személy szerint imádok ruhákat vásárolni és az év ezen szakaszán, amikor minden üzlet alacsony árakkal kecsegtet, könnyedén esek bele abba a hibába, hogy olyasmiket veszek, amikre abszolút nincs szükségem. Szerintem ez egy sokakat érintő probléma, na de mit lehet tenni, hogy anélkül, hogy anyagi csődbe kerülnénk, mégis megengedhessük magunknak a vásárlás örömét?

Bodge és Von Tobel tanácsaiból kiindulva összegyűjtöttem néhány hasznos tippet

A ruhatárunk folyamatos frissítése bizony nem pénztárcabarát. Felgyorsult világunkban a divattrendek is csak jönnek-mennek, egyik pillanatról a másikra változnak. Nagyon fontos leszögezni, hogy nem érdemes minden egyes trendhullámra felpattanni, a tudatos vásárlás első lépéseként definiálnunk kell saját stílusunkat. Milyen ruhák állnak jól, mi az, amit szívesen viselünk és nagyon jól érezzük benne magunkat. Ha ezt sikerült tisztázni, szelektálni kell a már meglévő ruháinkat. Tudom, nagyon nehéz lemondani a régi darabokról, amikben ott a potenciál, hogy „bármikor viselhetem még”, de ha egy adott ruha már hónapok óta csak az eszünkbe sem jutott, akkor feleslegesen foglalja a helyet a szekrényünkben. A már nem használt ruhákat felajánlhatjuk jótékony célokra, de akár saját magunk is eladhatjuk őket, ezáltal egy kis plusz pénzhez juthatunk és még a környezetvédelmi szempontoknak is eleget teszünk valamelyest. Innen már szinte csak egy karnyújtásnyira van egy úgynevezett kapszulagardrób kialakítása. A kapszularuhatár a minimalizmus kedvelőinek egy nagyon szuper alternatíva lehet; 30-36 alapdarabból álló ruhatárról beszélünk, amelyben csak és kizárólag olyan viseletek lehetnek, amelyek passzolnak ízlésünkhöz mind színben és szabásban. Természetesen egy ilyen gardrób kialakítása nem egyszerű és nem rövid folyamat; elengedhetetlen, hogy kellő önismerettel rendelkezzünk, hiszen pontosan tudnunk kell mi az, ami beleillik ebbe a ruhatárba és mi az, ami nem. A kapszulagardrób tudatos vásárlásra ösztönözhet, hiszen ebben az esetben nem a mennyiség, hanem a minőség a mérvadó. Alapdarabjaink megvásárlásakor törekedjünk arra, hogy azok hosszútávú befektetések legyenek. Tegyük fel, hogy a világ legegyszerűbb fehér pólója hiányzik ruhatárunkból. Ahelyett, hogy az első szembejövő fast-fashion üzletben megvásároljuk azt, kifizetődőbb lehet, ha egy hazai, fenntartható márkát támogatva veszünk egy fehér pólót, amely drágább, de sokkal időtállóbb. A leárazások kecsegtető ajánlatai szuper lehetőséget kínálnak azoknak is, akik kapszularuhatárral rendelkeznek. Mindenkinek szüksége lehet egy-egy hangsúlyosabb, színesebb ruhadarabra, ami feldobhat bármilyen összeállítást. Az árleszállítások idején, minden üzlet kínálatának átböngészése után kincsekhez juthatunk hozzá szuper áron, ahhoz azonban, hogy ez is egy tudatos kiadás lehessen fontos, hogy ne ugorjunk rá azonnal minden olyan ajánlatra, ami jónak tűnik.

A hónap elején, amikor megkapjuk a fizetésünket, érdemes lehet kategorizálni a költségeinket és gondosan megtervezni azokat. Különböző célok kitűzése is kifizetődő lehet; például, ha elhatározzuk, hogy egy adott hónapban egy bizonyos összeget félreteszünk valami nagyobb kiadásra, az motivációként is szolgálhat. Ahogy Christian Allaire cikkében Von Tobel is tanácsolja, nagyon fontos a jövőnkre is gondolnunk. Ha már a hónap legelején félreteszünk, a későbbiekben egyrészt tudni fogjuk, hogy vészhelyzet esetén is lesz mihez nyúlnunk, illetve egy jó szokássá válhat, amivel a jövőbeli terveinknek kedvezhetünk.

Bodge az online vásárlások során alkalmazható trükkökre tér ki, vannak olyan beállítások, amiknek segítségével ki tudjuk szűrni a lehető legjobb ajánlatokat. Von Tobel pedig arra hívja fel figyelmünket, hogy a spórolós életmódnak nem kell azt jelentenie, hogy nem vásárolhatunk örömszerzés céljából. Az 50/20/30 keret, amit említ pontosan erre egy szuper példa. 50 százalékot a fontos szükségletekre kell fordítanunk, mint háztartási cikkek, élelmiszer, huszat a befektetésekre, megtakarításokra és harmincat pedig az egyéb kiadásokra, amiket életstílusunknak megfelelően mi határozunk meg

A ruhavásárlás sokak számára örömforrást jelenthet és ez teljesen rendben van. Az viszont nagyon fontos, hogy vásárlásainkat megelőzően tegyük fel magunknak a kérdést; ez tényleg jól áll nekem, szívesen fogom viselni? Nincs szükségünk olyan darabokra, amikben nem vagyunk önmagunk csak azért, mert éppen azok divatosak. Vásároljunk örömmel, de tudatosan!

Szerző: Varga Fanni

Ez is érdekelhet

„Sokkal keményebb szexre vágyom!” - Hogyan mondd el, ha nem elég jó vele az ágyban?

„Sokkal keményebb szexre vágyom!” - Hogyan mondd el, ha nem elég jó vele az ágyban?

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói