Hogy honnan van a ruhám? Kölcsönöztem!

2022.május.27.

A ruhakölcsönző koncepciója, ötlete és menete egy mindenki számára ismert dolog, de gondoltad volna, hogy nemcsak menyasszonyi, koszorúslány- vagy tangóruhát lehet kölcsönözni, hanem Chanel táskát és Victoria Beckham nadrágot is? Vajon a ruhakölcsönzés lehet a divat jövője?!

Hogy honnan van a ruhám? Kölcsönöztem!
Hogy honnan van a ruhám? Kölcsönöztem!

Külföldön már virágzik a ruhakölcsönzés, hazánkban még nincs ilyen, és nem is sokan ismerik, csak menyasszonyi ruhákat, jelmezeket szokás egyelőre bérelni. A britek szerint 2029-re 2,3 milliárd fontot (986 milliárd forint) ér majd a ruhakölcsönző szektor. Az amerikai Rent the Runway a világ egyik leghíresebb ruhakölcsönzője, ahol nemcsak alkalmi, hanem hétköznapi, utcai viseletet is kölcsönözhetsz luxusmárkáktól. Képzeld el, hogy bemész egy boltba vagy felmész egy webshopra, és minden, ami tetszik, a tiéd lehet egy hétre, egy kisebb összegért cserébe, ami töredéke annak, amennyit valójában ezek a ruhák érnek. Fotózkodhatsz, feltöltheted a közösségi oldalaidra, bezsebelheted a bókokat, amelyekre csak annyit mondasz, hogy „köszönöm, kölcsönzőből van”. Amikor lejár a bérleti idő, visszaviszed. Talán ez a divat jövője, mert ez egy nagyon jó megoldás arra a problémára, hogy sosincs mit felvennünk.

MIÓTA LETT DIVAT A RUHAKÖLCSÖNZÉS?

Alkalmi ruhákkal foglalkozó ruhakölcsönzők már hosszú múltra tekintenek vissza, de a kifejezetten luxus és utcai viselettel foglalkozó ruhakölcsönzőket csak tíz éve találunk. A fast fashion ekkor már mindent letarolt, és a „mennyiség a minőség felett” elve is erősen befolyásolta a vásárlási szokásainkat. Elindultak a közösségimédia-felületek, és olyan elképesztő hashtagek trendingeltek, mint az „ootd”, vagyis a nap outfitje, ami azt a divatot terjesztette, hogy egy öltözéket csak egyszer vesznek fel az influenszerek, aztán soha többet.

2008-ban nyitott meg a Bag Borrow or Steal, amely a mai napig nők és férfiak számára tart luxuskiegészítőket, amelyeket egy hónapra lehet kibérelni néhány száz dollárért. Ha nem viszed vissza időben a kölcsönvett táskát, a kölcsönzési díjat újra felszámolják, így még egy hónapra a tiéd a kiszemelt darab. 2009-ben a Rent the Runway már luxusmárkák ruháinak a kölcsönzését is lehetővé tette, így akinek minden álma az volt, hogy Gucci és Chanel ruhákban menjen a következő buliba, annak lehetősége nyílt erre, még akkor is, ha a ruhát amúgy nem engedhette volna meg magának. Az említett két platformon ma már eladni és vásárolni is lehet használt ruhákat, kiegészítőket, és ma már világszerte nyíltak hasonló üzletek.

MIÉRT JÓ RUHÁT KÖLCSÖNÖZNI?

A ruhakölcsönzők nagy előnye és kialakulásuk fő oka, hogy a luxuscikkek az eredeti ár töredékéért kikölcsönözhetők. Ha valami újdonságra van szükséged, amiről tudod, hogy egyébként csak egy-két alkalommal viselnéd, vagy túl drágának tartod, nem kell megvásárolnod, elég, ha kikölcsönzöd. Így mindenki egyenlő módon jut high fashion és luxus-árkategóriás divatcikkekhez is, még akkor is, ha csak egy rövid időre. A British Fashion Council által, 2021-ben kiadott Circular Fashion Ecosystem riportja szerint a brit vásárlók harminchét százaléka – akik kettőnél több ruhadarabot vásárolnak havonta – már kölcsönöz is. Ez azért jó módszer, mert így mindig felfrissítheted a ruhatárad, de nem kell felhalmoznod ruhákat, amelyek később a szemétdombon kötnek ki.

A KÖRNYEZET- TUDATOSSÁG

Eleinte senki nem figyelt olyan mértékben a környezettudatosságra, mint ma. A ruhakölcsönzőknél már természetes, hogy a szállításhoz elektromos autót használnak, és a mosást, tisztítást már a modern kor szabályai szerint szervezik (kémiai tisztítás helyett szén-dioxidos vagy vízalapú, alacsony hőfokú mosást alkalmaznak). Egy finn tudományos magazinban, az Environmental Research Lettersben azt vizsgálták, hogy mekkora a környezeti hatása öt különböző ruhavásárlási és eldobási módnak, amelyek között volt a kölcsönzés, az újraeladás és az újrahasznosítás – ebből tudtuk meg, hogy az olyan, elsőre nem szemet szúró dolgok, mint a szállítás, a csomagolás és a tisztíttatás a leginkább környezetszennyezők. A ruhakölcsönzés valójában ez egyik leginkább környezetkímélő divattrükk, reméljük, hamarosan itthon is kipróbálhatjuk!

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2022-es májusi számában jelent meg.

Szöveg: Pongrácz Dóra

Vajon a ruhakölcsönzés lehet a divat jövője?

Ez is érdekelhet

Mi az a belső gyermek, és hogyan lehet segítségedre a személyiségfejlődésedben?

Mi az a belső gyermek, és hogyan lehet segítségedre a személyiségfejlődésedben?

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói