Ez a szemüvegkeret kompormisszumok nélkül született: megérkezett a Tipton x Schiffer

2021.szeptember.25.

“Egy dolgot csináljunk, de azt csináljuk jól”- mondta Tipton Zakariás, a márka alapítója a szeptember 16-i Tipton x Schiffer kollaboráció bemutatóján a Paulay Ede utcai showroomban. A családias hangulatú bemutatón nem volt olyan, aki ne próbálta volna fel izgatottan az új, Schiffer Miklós dizájner és lifestyle filózófussal közösen megalkotott szemüvegkeretet, amelyet sötét és optikai lencsével is meg lehet vásárolni.

A kollaboráció mindössze 1 darab szemüvegkeretből áll, abban viszont minden benne van, ami Tipton és Schiffer Miklós, kompromisszumok nélkül, ahogy a bemutatón többször is elhangzott Schiffertől. “Nagyon nehéz az embernek minden tervezői ötletét egy keretbe beletenni, például Tom Ford kihoz egy évben 50-et, de ebben a feladatban pont ez volt a nehéz és a szép. Zack egy intelligens pali, sokkal extrémebb, mint én. Én klasszikusabb, konzervatívabb vagyok a magam módján és pont ezért volt ez így jó. Az ő nyitottsága és az én klasszikus vonalam találkozott és nagyon hamar közös hangot találtunk. Nagyon jó volt vele együtt dolgozni.”

A munka kezdeteiről Zack így mesélt: “Egy jó pár évre visszanyúló dolog a közös munka. Én követtem Miklós munkáját és még a Covid előtt felkerestük pár évvel, hogy csináljunk valamit együtt, akár tanácsadás téren. Nem is gondolkodtunk itt még azon, hogy csináljunk szemüveget. A kliensek között nagyon sok átfedés van és a mi barátságunk is a divat miatt kezdődött. Nagyon büszke vagyok, hogy ezt megcsináltuk, mert a magyar szemüveggyártásban ez nem mindennapi.”

A készlet mindössze 60 darabból áll, minden darabhoz egy egyedi, art deco stílusban megalkotott törlőkendő és tok jár, valamint egy bizonyítvány, amelyen rajta van, hogy hányadik darab kerül a vásárló keze közé. A szemüvegek kézzel készültek, a számozásukat pedig szintén kézzel vésték szemüveg szárába. Alig látható, de annál többet ér az a pici szám, hiszen ebből is tudjuk, hogy egyedit viselünk.

A szemüveg megtervezésében mindkét dizájner keze benne van. “Az ötletek nagy része, hogy hogyan nézzen ki, milyen formája és színe legyen Miklóstól jött. Korábban a Tipton főleg feketében dolgozott, mint a vinyl és a bakelit, de már régóta kerestünk egy kiutat onnan, hogy tudjunk mást is kínálni és ekkor jött az ötlet, hogy csináljunk közösen valamit. A legjobb elemeket összeállítottuk, hogy hogyan csináljunk olyat, ami időtálló, de új.

Schiffer számára fontos volt, hogy a szín kék legyen: “Nagyon sok keretet hordok, mindig olyat kerestem, aminek karaktere van. Van egy pár Tiptonom és Zackkel, amikor elkezdtünk együtt dolgozni, akkor újat akartunk. Az első dolog a tervben a dupla áthidalás, a szögletesség volt, de vannak benne ívek és a legfontosabb a szín. Nagyon nehéz kék keretet találni, mert a többség fekete és barna vagy nagyon extrém színű. Zack ezt nagyon nyitottan fogadta, így indult a dolog és megszületett a Schiffer No.1, amit azóta finomítottunk és megalkottuk a végleges Tipton x Schiffer keretet.”

Zacktől tudom meg, hogy a cellulóz-acetátot, ami a keret anyaga, fa és pamutrostokból nyerik ki. Ez Olaszországból kerül a szemüveggyártóhoz és az egyik legrégebbi műanyag, ami nem kőolaj származék. Ez az anyag lebomlik, így nem szennyezi a környezetet. A vinyl és a bakelit után a Tipton ezzel az alapanyaggal is egy egyedülálló újítást mutatott be.

Az art deco stílus, ami a szemüvegtok és törlőkendő mintáján is látható Schiffer egyik nagy kedvence: “Nagyon szeretem az art decot, a tisztasáságát, az eleganciáját, a különlegességét. Ezt képviseli a törlőkendő is, ezért alkottuk meg a mintáját. A kendő amúgy díszzsebkendőként is szolgál.”

Ezek után már csak arra voltam kíváncsi, hogy kinek szánták a tervezők a szemüvegkeretet, amikor megalkották. “Jó kérdés, hogy uniszex-e. Maga a forma lehetne uniszex, de a mérete átlag férfi fejre lett tervezve, de személyre tudjuk szabni a rövidítéssel.” - mondja Zack.

Schiffer Miklós válasza a kérdésemre pedig ez volt: “Ez egy markáns szemüveg, de nem mondanám, hogy férfias. Egy nő is bevállalhatja ezt a vonalat. Azt gondolom, hogy ma a világ sokkal tágabbra van nyitva, de elsősorban a személyiséghez kell, hogy illő legyen a keret.”

És hogy mit üzen Schiffer Miklós az olvasóknak? Azt gondolnánk, hogy szeretné, ha mindenki az ő Tipton szemüvegkeretét hordaná, de ennél sokkal jobb tanáccsal látott el. Idézem: “Olvassatok sokat!”

Szerző: Pongrácz Dóra

Ez is érdekelhet

Millie Bobby Brown megmutatta pattanásos arcát

Millie Bobby Brown megmutatta pattanásos arcát

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói