Vajon a ruhakölcsönzés lehet a divat jövője?

2022.május.8.

Gondoltad volna, hogy nemcsak menyasszonyi vagy más alkalmi ruhákat lehet kölcsönözni, hanem Chanel táskát és Victoria Beckham nadrágot is? Vajon a ruhakölcsönzés lehet a divat jövője?

Vajon a ruhakölcsönzés lehet a divat jövője?
Vajon a ruhakölcsönzés lehet a divat jövője?
Fotó: Gettyimages.com

A GLAMOUR májusi lapszámában beszámoltunk arról, hogy mióta lett divat ruhát kölcsönözni és ez miért jó, ráadásul azt is megállapíthattuk, hogy ez az egyik leginkább környezettudatos módja a divatos öltözködésnek.

Nem maradhat le azonban az sem, hogy miért nem előnyösek a ruhakölcsönzők. Számos kölcsönző dolgozik divattervezőkkel, divatházakkal és visszajelzést adnak arról, hogy mely darabok az igazán népszerűek, így a tervezők, cégek tudják, hogy melyek azok a holmik, amiket az emberek kölcsönöznek és nem ragaszkodnak a saját darabokhoz. Érthető módon a táskák, az alkalmi ruhák dominálják ezt a szegmenst.

Régen a divattervezők elképzelései határozták meg, hogy mit viseljünk, ma már az eladhatóság és a kiadhatóság határozza meg a divatot. Azt a szempontot is érdemes felvetnünk, hogy a luxuscikkek azért luxuscikkek, mert nem mindenki számára elérhetők, ezért nagy értéket és presztízst képviselnek. A kölcsönzéssel viszont szélesebb kör számára válnak elérhetővé ezek a darabok, így szükségszerűen veszítenek az értékükből.

Pont emiatt vannak olyan tervezők, akik nem szeretnék, ha a termékeik kölcsönzőkbe kerülnének. Igaz, hogy úgy tűnik, hogy a kölcsönzéssel végtelen ruhatárunk lehet ,és mindig az aktuális trendeknek megfelelően öltözködhetünk, de tényleg azt akarjuk a világ felé sugározni, hogy ez mind a miénk, miközben igazán soha nem lesz a miénk? Az újdonság érzése izgalmas mindenki számára, de vajon a tudat, hogy olyat viselünk, amit nem engedhetünk meg magunknak hitelessé tesz bennünket?

Érdemes elgondolkodni azon is, hogy a szekrényünkben rejtőző ruha mennyisége vagy a minősége a fontosabb! Vajon mennyire vagyunk már tudatosak az öltözködés terén? Hogyan tudnánk hasznosítani egy ruhakölcsönző kínálta lehetőségeket? Mi már tényleg nagyon várjuk, hogy Magyarországra is megérkezzen az első ilyen üzlet!

Szöveg: Pongrácz Dóra

Ez is érdekelhet

Ezért élveznek el a nők gyakrabban álmukban - tudományos oka van

Ezért élveznek el a nők gyakrabban álmukban - tudományos oka van

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói