Újra hódít a válltömés, a női erő szimbóluma, ami némi csavarral tért vissza

Mint tudjuk, a divat ciklikus, és a valaha népszerű trendek egyszer mindig visszatérnek. Úgy tűnik, hogy a tervezők megszállottsága a kilencvenes évek és a kétezres évek elejének irányából most a nyolcvanas évek felé terelődik, hiszen minden jel arra mutat, hogy a válltömés például 2023 igencsak meghatározó eleme lesz.

Válltömés a párizsi divathéten Aimee Song stílusában
Válltömés a párizsi divathéten Aimee Song stílusában
Fotó: Jeremy Moeller/Getty Images

A válltömés megannyi formát öltött már az elmúlt évtizedek során. A fények városában, a 2023-as tavaszi-nyári kollekciókat bemutató párizsi divathéten a tervezők a klasszikus női fazonokat varázsolták hangsúlyosabbá a vállak kiemelésével. A francia sikket a válltömés most zavarba ejtően határozottá tette, és ez rá is nyomta a bélyegét a tavaszi trendekre. Készen állsz, hogy nagyobb teret kapjon a mindennapi stílusodban egy kis extra magabiztosság?

A válltömés Balmain, Saint Laurent és Givenchy 2023-as tavaszi kollekcióiban
Fotó: IMaxTree

A női erő szimbóluma

Noha most úgy tűnhet, újdonságként uralja a divatot, a válltömésnek hosszú története van. A futballisták által viselt védőfelszerelés mintájára megálmodott hangsúlyos váll az 1930-as években tűnt fel a női divatban. Marcel Rochas és Elsa Schiaparelli úttörő szerepet töltött be a trend felvirágoztatásában, akiket követve Coco Chanel lépett a sorba. Schiaparelli avantgárd alkotásokkal kísérletezett, amelyek újradefiniálták a női sziluettet, szélességet és szerkezetet adva annak, amelyek valójában a nagyobb függetlenségre és önállóságra vágyó nőt formálták meg. A második világháború kezdetén a válltömés már a divatnak a változó nemi szerepekre adott válaszát szimbolizálta. Miközben a férfiak háborút vívtak, a nők elhagyták addigi megszokott életterületeiket, hogy gyárakban dolgozzanak, vagy a hadseregnek segítsenek. És ezzel a feltűnő válltömés a homályba is merült, egészen a nyolcvanas évekig, amikor a hangsúlyos vállak minden tekintetet a kifutókra irányítottak. Az akkori időszak ikonjai, mint például Diana hercegnő is, válltömésben testesítették meg a kor szépségideálját.

A válltömés Diana hercegnő védjegye volt
Fotó: Jayne Fincher/Getty Images

Egy újabb felvirágzás

A 2008-as recesszió után nem sokkal a válltömések ismét felbukkantak a kifutókon, többek között a Givenchy, Balmain és Stella McCartney kollekcióiban. Bizonyos teóriák szerint ez nem volt véletlen egybeesés: minél nagyobb gazdasági teher nehezedik a nők vállára, annál nagyobbak a vállak. 2021-ben pedig, mikor kiszabadultunk a karanténból, és kibújtunk a melegítőből, olyan hírességek bukkantak fel válltömésben, mint Hailey Bieber vagy Megan Fox, a trend pedig azóta ékesíti a kifutókat, mostanra egy finomabb sziluettel megcélozva a hordhatóságot.

Katalin hercegné a legjobban öltözött ezredes, akit valaha láttunk

A mainstream divat meghódítása

A válltömés a street style trendek legújabb hódítója
Fotó: Edward Berthelot/Raimonda Kulikauskiene/Christian Vierig/Getty Images

Ahogy a francia dizájnerek kollekcióinak már a 2000-es évektől védjegye lett a válltömés, úgy lopta be magát a trend az utcai divatba is. A hangsúlyos vállú zakók Balmain kollekcióinak hatására kerültek be a mainstream divatba, a legfrissebb street style trendeket pedig minden bizonnyal Saint Laurent túlzott vállú ballonkabátjai és Givenchy klasszikus blézerei határozzák meg, de a válltömés most például a bomber dzsekit is átformálta. A párna bekerült a legegyszerűbb pólókba is, és az elegánsabb ruhák is tőle kapnak karaktert. Az alakot csak jobban kiemelő hangsúlyos váll most olyan elegánsan bújt meg a hétköznapi darabokban is, hogy épp csak azt látjuk, hogy valamitől karakteresebb és határozottabb az outfit. Ha még több stílustippre vágynál, a trend legfrissebb és leginspirálóbb tervezője most valószínűleg Emma Rowen Rose, aki mesterien hozza összhangba a francia sikket a válltömés határozottságával.

Íme a szezon top válltöméses darabjai kezdőknek és haladóknak is!

Ez is érdekelhet

Így néznének ki Brad Pitt és Jennifer Aniston gyerekei a mesterséges intelligencia szerint

Így néznének ki Brad Pitt és Jennifer Aniston gyerekei a mesterséges intelligencia szerint

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Megdöbbentő: Ilyen következményekkel is járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

Megdöbbentő: Ilyen következményekkel is járhat egy drasztikus fogyókúra (x)

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

PR

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

PR

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)