„Nem gondoltam, hogy megérem a 17 éves kort” - Billie Eilish egy világnak segített megérteni, rendben van, ha nem vagyunk jól

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Bár a hetekben friss lemeze, a Hit Me Hard and Soft kapcsán beszélnek róla a legtöbbet, a jellegzetes hangú Billie Eilishnak nagy szerepe van abban is, hogy a fiatalok egyre nyíltabban kezelik a mentális betegségek témakörét.

Billie Eilish őszintén mesél mentális betegségeiről, és erre nagy szükség volt már
Billie Eilish őszintén mesél mentális betegségeiről, és erre nagy szükség volt már
Fotó: Getty Images/Samir Hussein

Billie Eilish csupán 14 éves volt, amikor Ocean Eyes című dalát 2015-ben tömegek kezdték el hallgatni, majd 2020-ban ő lett a minden idők legfiatalabb énekese, aki hazavihette a legjobb albumnak járó Grammy-díjat. Azóta sikert sikerre halmoz, de téved, aki azt hiszi, ő lenne a világ egyik legboldogabb huszonévese.

Ugyanis Billie Eilish már tinédzserkora óta küzd mentális nehézségekkel, és a téma rendre visszaköszön dalszövegeiben is. Ilyenformán milliókhoz juttatja el üzeneteit, interjúiban pedig szokatlanul őszintén válaszol az ezzel kapcsolatos kérdésekre.

Billie Eilish generációjában egyébként is sokkal nagyobb hangsúlyt kap a mentális egészségről, nehézségekről és betegségekről való diskurzus, az üggyel kapcsolatos figyelemfelhívás, mint korábban valaha. Ezért lehet az, hogy a korosztályhoz tartozó fiatal énekesek, színészek és más közéleti szereplők is egyre gyakrabban szólalnak meg a témában. Szerencsére őket nem csak korosztályuk hallgatja, hanem idősebbek is, akiknél hasonlóan fontos beszélni ezekről.

Még csak 17 éves volt, de már fesztiválokon lépett fel Billie Eilish
Fotó: Northfoto

Nem szégyen, ha nem vagy jól

Mind küzdünk valamivel, mégis továbbra is rengeteg tabu övezi a mentális betegségeket és a lelki nehézségeket, pedig nem kellene titkolnunk, ha nem vagyunk jól. Billie Eilish sosem rejtette véka alá, hogy depresszióval él, ami mellett az öngyilkosság témája is rendszeresen megjelenik dalaiban, szavaival élve a gyerekek ölelésnek használják alkotásait.

„Egész életemben szerelmes voltam a lányokba” - Billie Eilish a szexualitásáról vallott

„Egész életemben szerelmes voltam a lányokba” - Billie Eilish a szexualitásáról vallott

Vannak felnőttek, akik szerint ez rossz, de úgy érzem, vigaszt jelent, ha az ember látja, hogy valaki más is ugyanolyan szörnyen érzi magát, mint ő - mondta a Rolling Stone-nak adott interjújában.

Eilish David Letterman My Next Guest Needs No Introduction című műsorának volt a vendége 2022 tavaszán, melynek felvétele során elkezdett tikelni, így szóbakerült Tourette-szindrómája is. Ez egy neurológiai betegség, amelyet ismétlődő, önkéntelen mozdulatok és hanghatások (tikek) jellemeznek. Az énekesnő azt mesélte Lettermannek, hogy sokan nevetnek a tikjein, mert azt hiszik, viccelődik, és neki ez rosszul esik.

Bár nem szeretne a depresszió szóvivője lenni, Billie Eilish ettől függetlenül gyakran beszél a témáról interjúi során
Fotó: CBS Photo Archive / Contributor / Getty Images

Elmondta azt is, hogy a szindróma fárasztó, ugyanakkor megköszönte a műsorvezetőnek, hogy ilyen pozitívan, támogatóan állt hozzá, és hozzátette, hogy szeret a témával kapcsolatos kérdésekre reagálni, mert nagyon érdekesnek tartja az állapotát.

Érzékeny lány a fiús ruha alatt

Billie Eilish sokáig bő ruháiról is volt ismert, amelyek amellett, hogy hozzájárultak stílusának egyediségéhez és könnyen megjegyezhetővé válásához, mást is szolgáltak. Ugyanis az énekesnő fiatalkorában testképzavarral küzdött, és amikor kamaszodni kezdett, jobbára inkább elrejtette alakját. Az amerikai Vogue első digitális videócímlapján ő szerepelt, ekkor azt nyilatkozta:

„Egyszerűen gyűlöltem a testemet. Bármit megtettem volna azért, hogy egy másikban lehessek. Nagyon szerettem volna modell lenni, de pufi és alacsony voltam. Nagyon korán kezdtem nőiesedni, kilencévesen már melleim voltak. Tizenegy évesen jött meg a menstruációm. Szóval a testem gyorsabban fejlődött, mint az agyam. Vicces, mert amikor kisgyerek vagy, egyáltalán nem gondolsz a testedre. Aztán hirtelen lenézel, és azt mondod, hűha! Mit tehetek, hogy ez elmúljon?”

Hallottál már a pszichológia sötét triászáról? Az első kettőt mindenki ismeri, de a harmadikat csak kevesek

Hallottál már a pszichológia sötét triászáról? Az első kettőt mindenki ismeri, de a harmadikat csak kevesek
Nem véletlen, hogy Billie Eilish bő ruháiról vált ismertté
Fotó: Matt Winkelmeyer / Staff / Getty Images

Ne félj segítséget kérni

Billie Eilish 2019-ben részt vett a Seize the Awkward nevet viselő kampányban, melynek egyik videószpotjában a mentális egészséggel kapcsolatos útjáról mesél, illetve a segítségkérés és segítségnyújtás fontosságát hangsúlyozza. A kampány arra ösztönzi az embereket, hogy figyeljenek oda barátaikra, akik esetleg hasonló gondokkal küzdenek, és nyissanak feléjük.

Nem tesz gyengévé, ha segítséget kérsz

- szól a nézőkhöz a fiatal énekesnő, majd azzal folytatja, hogy nekünk is oda kell figyelnünk másokra, és segítő kezet nyújtani, ha arra kerül a sor. Nem kell, hogy komoly beszélgetést kerekítsünk az egészből, egy szimpla Hogy érzed magad? Jól vagy? is tökéletes.

Billie Eilish olyan szépeket mondott Budapestről, hogy könnybe lábad a szemünk

Billie Eilish olyan szépeket mondott Budapestről, hogy könnybe lábad a szemünk
Finneas és Billie Eilish a 2024-es Oscarról a legjobb filmbetétdalnak járó szobrocskával tért haza - bátyjával nemcsak együtt zenélnek, hanem mindenben támogatja is
Fotó: Jeff Kravitz / Contributor / Getty Images

Máshol pedig kiemelte, hogy családja és gyerekkori legjobb barátja segített neki talpon maradni a nehéz időszakokban, ő pedig igyekezett többet kimozdulni otthonról, és megpróbálni - amennyire popsztárként ez lehetséges - normális életet élni.

2020 januárjában sokakat megdöbbentett a CBS csatorna The Gayle King Grammy Special című műsorában elhangzottakkal, ugyanis öngyilkossági gondolatairól is mesélt a műsorvezetőnek. Nem gondoltam, hogy megérem a 17 éves kort. Majd arra bátorította a rajongókat, akik hasonló gondolatokkal küzdenek, hogy ne tegyék meg azt a plusz lépést a lejtőn lefelé. Kérlek, vigyázzatok magatokra, legyetek jók és kedvesek magatokhoz.

10 kevésbé ismert jel, ami arra utal, hogy depressziós lehetsz

10 kevésbé ismert jel, ami arra utal, hogy depressziós lehetsz

A mentális állapotunk mindig hullámzik

A fiatal énekesnő legutóbb idén áprilisban a Rolling Stone címlapsztorijában mesélt depressziójáról, amiről tudni kell, hogy kordában tartható, és lehet mellette teljes életet élni, de elmúlni sosem fog. Kiderült, hogy az énekesnő tavaly nyáron olyan mélyen találta magát, amilyet még soha nem tapasztalt, depressziója “valóságosabb volt, mint valaha”.

Higgyük el Billie Eilish-nak: nem tesz gyengévé, ha segítséget kérünk
Fotó: Getty Images / Dave J Hogan / Contributor

Ahogy Eilish fogalmaz: „Vidám ember vagyok, de nem boldog ember. Képes vagyok örömre és nevetésre, és meg tudom találni a dolgokban a szórakozást, de depressziós vagyok. Egész életemben sokat szenvedtem tőle. Amikor a lelkemben történtek dolgok, vagy bármi más, mindig abba kapaszkodtam, hogy majd elmúlik, és ez mindig megnyugtatott. Ezúttal viszont szó szerint azt mondtam: Nem érdekel. Nem is akarom, hogy jobb legyen.”

8 egyértelmű jel, ami bipoláris depresszióra utal

8 egyértelmű jel, ami bipoláris depresszióra utal

Légy magaddal türelmes

Mivel a mentális egészséget rengeteg minden befolyásolja, és aki szorongással, depresszióval vagy más nehézséggel él, gyakran tapasztalhat hullámhegyeket és -völgyeket, ezért hosszú út áll előtte, ha szeretne kiegyensúlyozott életet élni. A Seize The Awkward kampányvideóban Billie Eilish arról is beszélt, hogy ő is a mai napig tanulja, hogyan gondoskodjon saját mentális jóllétéről.

Amikor pedig Rob Haskell íróval ült le beszélgetni egy Vogue-interjúhoz, többek között arról is szó esett, hogy mit tanácsolna a hozzá hasonló cipőben járó embereknek. „Amikor megkérdezik tőlem, mit mondanék annak, aki tanácsra vágyik a mentális egészséggel kapcsolatban, csak annyit tudok mondani, hogy türelem. Én türelemmel fordultam magam felé. Nem tettem meg az utolsó lépést. Vártam. A dolgok előbb-utóbb elhalványulnak.”

Ha segítség kell

Ha úgy érzed, segítségre lenne szükséged, hívd a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Szakértőt kérdeztünk arról, jó ötlet-e összejönni egy kollégánkkal?

glamour plusz ikon Szakértőt kérdeztünk arról, jó ötlet-e összejönni egy kollégánkkal?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te is irodai munkát végzel? - Így válassz okosan szemüveget (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)