A boldog párok 7 rutinja, amitől bármelyik kapcsolat működni fog

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Egy szerelem kezdetén még minden olyan izgalmas, és az újdonság varázsával hat. Ez az időszak akár évekig is eltarthat, de egy idő után elkerülhetetlen, hogy a mindennapok során szépen-lassan rutinná váljanak a dolgok. Vannak azonban olyan rutinok, amelyek nem az elkényelmesedést támogatják, hanem épp ellenkezőleg: felfrissítik a kapcsolatot.

Néhány apró lépéssel is rengeteget tehettek a kapcsolatotokért
Néhány apró lépéssel is rengeteget tehettek a kapcsolatotokért
Fotó: Profimedia

Bármilyen unalmasnak és merevnek is tűnik, egyes rutinszerű cselekvések pozitív irányba terelhetik az életünket: legyen szó reggeli vagy esti rutinról, rendszeres testmozgásról, heti egy táncóráról, vagy bármiről, élvezetes, és amire jó várni! Nincs ez másként az emberi kapcsolatoknál sem, a szerelmi életeddel pedig igazi csodát tehet. Nézzük is, mi az a 7 rutin, amitől bármelyik kapcsolat működhet!

Lépjetek a tettek mezejére!

A szakértők úgy vélik, hogy az ütemezett tevékenységek sokat segíthetnek abban, hogy ne vesszetek el a mindennapok mókuskerekében. Léteznek kényelmes rutinok - amiket a megszokás vezérel -, azonban vannak olyanok is, amik közelebb hozhatják egymáshoz a párokat; ilyen például a rendszeres randevúzás. Sabrina Romanoff klinikai szakpszichológus szerint a rutinok alapot, szerkezetet, következetességet és stabilitást biztosítanak a kapcsolatokban. „Az élet kötelezettségei arra késztethetik a párokat, hogy a spontaneitásra várjanak, ami szinte soha nem történik meg, vagy ha igen, az nem elégséges a kapcsolat ápolásához” – veszi át a szót Claudia de Llano házasság- és családterapeuta.

Mire is jó pontosan egy ilyen rutin?

Stabilitást eredményez: Míg a spontaneitás izgalmas lehet, magában rejti a kiszámíthatatlanság okozta stresszt is. A rutin megnyugtató és biztonságérzetet ad, amely kulcsfontosságú egy hosszútávú kapcsolat fenntartásához.

Megerősíti a köteléket: Amikor kidolgozzátok a közös rutint, együtt “dolgoztok” azon, hogy mindketten elégedettek legyetek a meghozott döntéseitekkel. Ez a tanulási folyamat erősítheti és javíthatja a köztetek lévő kapcsolatot.

Ha ebben jók vagytok, örökre együtt maradhattok a szakértő szerint

Ha ebben jók vagytok, örökre együtt maradhattok a szakértő szerint

Több minőségi idő: A rutinok segíthetnek nektek abban, hogy olyan közös tevékenységeket végezzetek együtt, amelyeket mindketten élveztek.

Nagyobb elköteleződés: Az ütemezés egyfajta elkötelezettséget hoz létre, hiszen azáltal, hogy kialakítjátok ezeket a rutinokat, fontos, hogy elkötelezettek legyetek annyira, hogy következetesen be is tartsátok őket.

Nagyobb érzelmi intimitás: A tapasztalatok megosztása és a pároddal folytatott tevékenységek az összetartozás érzését keltik, és megnövekedett intimitáshoz vezetnek.

Megnövekedett bizalom: A rutinok elősegítik a következetesség és a megbízhatóság érzését egy kapcsolatban, ami mélyítheti a bizalmat köztetek.

Kevesebb stressz és konfliktus: A kiszámíthatatlanság feszültséget szülhet, és néha konfliktusokhoz vezethet; legtöbbször akkor, ha valamelyikőtök elvárásai nem teljesülnek. Az állandó rutin azonban segíthet kiküszöbölni a stresszt és a konfliktusokat.

Milyen rutinokat érdemes elsajátítani?

Tegyetek egy reggeli sétát együtt: Remek testmozgás, természetközelben lehettek és közös, minőségi időt tölthettek el egymás társaságában. Ha hétköznap nem tudtok erre alkalmat találni, akkor a hétvégébe mindenképpen iktassátok be.

Mit jelent, ha valaki saját magával jár együtt?

Mit jelent, ha valaki saját magával jár együtt?

Vacsorázzatok közösen: Nem muszáj feltétlenül randinak lennie (bár az lenne a legjobb), de kellemes napi rituálé lehet az, ha mindig közösen étkeztek. Érthető, ha ezt hétköznaponként nehezen tudjátok kivitelezni, de esténként talán már könnyebb összeülni egy közös étkezésre - hétvégén pedig akár már többre is.

Filmezzetek: Keressetek olyan filmeket és sorozatokat, amik mindkettőtöket érdekelnek, de akár olyat is csinálhattok, hogy egyik nap az egyikőtök, míg másik nap a másikótok kedvencét nézitek meg. Itt a hangsúly nem is azon van, hogy üljetek le a tv elé (hiszen azt a legtöbb pár megteszi), hanem azon, hogy jelöljetek ki mondjuk heti egy napot, amikor “moziestet” tartotok.

Randizzatok minimum havi egyszer: Ez egy hangsúlyos pont olyan értelemben, hogy a párok igen nagy része évek múltán szinte teljesen kiiktatja ezt a programot az életéből. Szervezést, időt igényel, és ha sok a munka, az elvégezendő feladat, esetleg már vannak gyerekek is, akkor valóban nehéz kivitelezni. Pedig nagyon fontos, úgyhogy próbáljátok összehozni legalább havonta egyszer!

6 dolog, ami nem számít egy férfinak, ha szerelmes

6 dolog, ami nem számít egy férfinak, ha szerelmes

Próbáljatok ki új dolgokat: Kezdjetek el közösen sportolni, válasszatok egy új hobbit, vagy vállaljatok - egészséges mértékig - kockázatot. Ezáltal olyan élményeket élhettek át együtt, amelyek lehetőséget kínálnak arra, hogy egy teljesen új oldalatokat mutathassátok meg a másiknak - ami nagyon izgalmas.

Utazzatok együtt: Törekedjetek arra, hogy évente minimum egy vagy két közös utazást mindenképpen össze tudjatok hozni (nem kell, hogy egy drága, külföldi út legyen). Ennek megfelelően tervezzétek meg a nyaralásotokat és keressetek olyan új helyeket, amiket együtt fedezhettek fel.

A hangsúly mindegyik tevékenység esetén a rendszerességen van; alakítsátok úgy az életeteket, hogy a közös pillanatokra, órákra, napokra mindig jusson elegendő idő és energia, hiszen azért választottátok egymást párként, mert imádtok a másik közelében lenni - ne hagyjátok, hogy ezt a távolság elhomályosítsa.

Forrás: verywellmind.com

További tippjeink, hogy jól működjön a párkapcsolatotok:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Benes Anita, a Daalarna tervezője: „Nem tudok másképpen reagálni a világ nehézségeire, minthogy megpróbálok valami szépet és különlegeset létrehozni”

Benes Anita, a Daalarna tervezője: „Nem tudok másképpen reagálni a világ nehézségeire, minthogy megpróbálok valami szépet és különlegeset létrehozni”

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője