Női példaképekre szükség van, a szakértelemnek pedig nincs neme

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A Glamour Women of The Year gálát 2008-ban azért indítottuk el, hogy a nők elismerésében, a nők jogainak ügyében társadalmi változást sürgessünk. A GLAMOUR-díj egy olyan közönségdíj, amelyet az olvasók ítélnek oda azoknak a nőknek, akik a kategóriájukban jelölt többi példaképpel együtt rengeteget tettek azokért az alapértékekért, amelyekkel mi is egyet értünk, Az év hősnője díjat pedig a magazin szerkesztői ítélték oda Mérő Vera író, aktivistának, a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook-csoport és alapítvány alapítójának, aki nap mint nap tesz azért, hogy a nőkkel kapcsolatos közbeszéd megváltozzon.

equal-voice-ringier
A szekértelemnek nincs neme, ezért szeretnénk még több kiváló nőt bemutatni nektek a jövőben.
Fotó: Ringier Archívum/Glamour

Büszkék vagyunk rá, hogy az idei Glamour Women of The Year Gálán jelentette be a Ringier Hungary médiavállalat, hogy portfóliójával csatlakozik a nemzetközi EqualVoice kezdeményezéshez, melynek célja, hogy növelje a nők láthatóságát, szakértői jelenlétét a médiatermékekben. Az EqualVoice mozgalom célja, hogy csökkentse azt a minőségi és mennyiségi aszimmetriát, amely globális szinten megfigyelhető a férfiak és nők szakértői megszólalása terén a médiában.

A szakértelemnek nincs neme

A Global Media Monitoring Project 2021-es elemzése szerint világszintű összesítésben a médiamegjelenések 82 százaléka férfiakról szól. A nők, mint egy-egy tudományág, szakma, szakterület képviselőinek alulreprezentáltsága tehetségektől, véleményektől és végső soron több női példaképtől fosztja meg a köztudatot, a sokszínűséget, a jelenlegi és következő generációk fejlődését.

Mérhető eredményekben gondolkozunk

Ennek az egyensúlytalanságnak a megváltoztatásán dolgozunk, és ezért indította el a svájci központú Ringier Csoport már 2019-ben az EqualVoice kezdeményezést azzal a céllal, hogy növelje a nők hangját, láthatóságát a médiában. Hogy a jelenséget mérhetővé, így elemezhetővé tegyék, és a fejlődést is nyomon követhessék, a Ringier házon belül fejlesztett egy szemantikai alogritmuson alapuló szoftveres megoldást, amely képes arra, hogy újabb és újabb nyelveket megtanulva elemezze a nők és férfiak mennyiségi és minőségi említését az online és a nyomtatott médiában, a szöveges, képi és videós tartalmakban egyaránt. Ez a mutatószám az ún. EqualVoice faktor, amelyet 2022-ben a Svájci Szövetségi Technológiai Intézet (ETH Zürich) validált.

Az EqualVoice faktor objektivitása képezi az alapját a tényeken alapuló vitáknak, amelyek mérhető változáshoz vezetnek – ez az EqualVoice mögött meghúzódó eredeti ötlet” – foglalta össze a kezdeményezés magvát Annabella Bassler, a svájci médiacsoport pénzügyi vezérigazgatója, az EqualVoice alapítója.

Mérő Vera író az őt gyalázó kommenteket viselte a ruháján a GLAMOUR Women of the Year gálán

Mérő Vera író az őt gyalázó kommenteket viselte a ruháján a GLAMOUR Women of the Year gálán

Itthon is elindul a program

Az EqualVoice mérések 2020 óta tartanak svájci és lengyel sajtótermékekben, többek között a svájci Blick, a Beobachter, a Bilanz, a Cash, a Handelszeitung, a GaultMillau és Schweizer Illustrierte kiadványokban, valamint a Forbes Women, a Business Insider, a Newsweek lengyel kiadásában. Hozzájuk csatlakozik most a magyarországi Ringier-márkák közül a Blikk.hu, a Kiskegyed.hu, a Glamour.hu, az EgészségKalauz.hu, a Noizz.hu. Tartalmaik szoftveres elemzése idén év elején elkezdődött, az első negyedéves adatokat hamarosan megismeri a kiadó. A szerkesztőségek ezen adatok fényében készítik el a nemek közötti egyensúly növelésére vonatkozó stratégiáikat, figyelembe véve az adott kiadvány sajátosságait, olvasóközönségét, márkacéljait is.

„Tudatában vagyunk a média felelősségének minden olyan társadalmi vagy környezeti jelenség terén, ahol a kívánt változás szemléletformálással kezdődik. Legyen szó akár a társadalmi sokszínűség és befogadás előmozdításáról, akár egyenlő lehetőségek teremtéséről vagy a fenntartható fejlődés sokrétű kihívásairól, médiavállalatként mi az újságírói eszközeinkkel tudjuk tenni a legtöbbet. S mint mindig, most is a saját házunk táján nézünk szét először és kezdünk változtatni, ha szükséges. Büszke vagyok rá, hogy az EqualVoice-nak köszönhetően úttörő szerepet tölthetünk be a hazai médiában azon a téren, hogy a női szerepekkel kapcsolatos sztereotípiákat leépítsük, és idővel már egyáltalán ne is legyen értelme női és férfi szerepeket megkülönböztetnünk” – mondta a bejelentés alkalmával Kovács Tibor, a Ringier Hungary médiavállalat ügyvezető igazgatója.

Olvass még többet az idei GLAMOUR Women of The Year gáláról, ahol a női példaképeket ünnepeltük!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Elkeserítő hírek érkeztek Katalin hercegnéről, erre senki nem volt felkészülve a hétvége után

Elkeserítő hírek érkeztek Katalin hercegnéről, erre senki nem volt felkészülve a hétvége után

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)