A Facebook titkos funkciói mindvégig ott lapultak, és nem is tudtál róluk

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A világ legnépszerűbb közösségi oldala a Facebook, bár vannak más szereplők - mint például a TikTok -, amelyek képesek megszorongatni, összességében mégis még mindig a Meta közösségi oldala vezet. Olyan összetett alkalmazás ez, ami alapjaiban változtatta meg a világ internetezési szokásait, és naponta érkeznek, vagy éppen tűnnek el olyan funkciók, amikről talán még nem is hallottál.

facebook
Ismerd meg jobban a Facebookot
Fotó: Cottonbro/Pexels

Úgy érzed, mindent tudsz a Facebookról, és minden funkcióját kihasználod? A közösségi oldal tele van olyan funkciókkal, amelyek hasznosak, sőt sok esetben a biztonságodat jelentik, de legtöbbször eléggé el vannak rejtve ahhoz, hogy csak úgy megtaláld őket. Pedig az is kiderülhet belőle, hogy nem vagy egyedül a Facebook fiókodban, és rajtad kívül más is használja, vagy hogy fontos üzenetekről maradsz le. Éppen ezért itt az ideje, hogy néhány titokról lerántsuk a leplet.

Ki nem szeretne az ismerősöd lenni?

A Facebook nyilvántartást vezet a barátaidról, de ezt eddig is tudtad. Azt már kevesebben tudják, hogy arról is, hogy kik azok, akiket ismerősnek jelöltél, de nem jelöltek vissza. Ők azok, akik nem fogadták el a jelölést. Azt azonban gyorsan el is mondjuk, hogy ennek több oka is lehet. Például, hogy nagyon ritkán vannak Facebookon, vagy nem vették észre a jelölést, esetleg egyszerűen elfelejtették. Vannak olyanok is, akik szeretik a Facebook-ismeretséget tényleg az ismerőseikre korlátozni, ezért ha bejelölted az ügyintézőt, aki kedves volt a Kormányablakban, vagy a pilótát, aki épségben hazahozott a nyaralásról, és ők nem jelölnek vissza, nem kell megsértődni rájuk. Sőt érdemes neked is csak a valódi ismerősöket gyűjteni, főleg ha bizalmas dolgokat osztasz meg az oldaladon. Hogy kik nem jelöltek vissza, azt a facebook.com/friends/requests oldalon tudod ellenőrizni.

Ki használja még a Facebook-fiókod?

Amennyiben úgy érzed, hogy gyanús dolgok történnek a Facebook-fiókodban, akkor érdemes utánajárni, mi lehet ennek az oka. Ha rajtad kívül senki más nem használja a géped és a telefonod, mégis furcsa értesítések, oldalak jönnek fel, vagy csak egyszerűen érdekel, hogy milyen eszközökön és hol vagy bejelentkezve, le tudod ellenőrizni. Ez a funkció akkor is hasznos, ha valahol bejelentkeztél, de nem vagy benne biztos, hogy onnan ki is léptél. A beállítások menüben (amit a telefonos alkalmazásban a profilképed melletti három kis vízszintes vonalra kattintva hívhatsz elő) menj a saját tevékenységed menüpontban a tevékenységnapló részre, ahol láthatod, mihez szóltál hozzá, illetve milyen reakciókat adtál bejegyzésekre. Az is szerepel benne, hogy hol jelöltek meg téged, a biztonsági és bejelentkezési adatokban pedig a helyeket és eszközöket is láthatod, amelyek elérik a fiókodat. Ha valami gyanúsat észlelsz, itt ki is tudod jelentkeztetni az adott eszközt.

A biztonságod mindennél fontosabb

Azt már mondtuk, mennyire fontos, hogy bekapcsold a kétfaktoros hitelesítést, ugyanis ezzel a hatékony módszerrel elkerülheted, hogy csalók szerezzék meg a fiókodat. Azonban még több biztonsági lépést is beállíthatsz. Például mindenképpen kapcsold be, hogy értesítést kapj, ha gyanús bejelentkezést észlelnek, így láthatod, amikor egy új eszköz vagy másik országban lévő személy próbál hozzád bejelentkezni. Hogy ezt hogyan tudod pontosan beállítani, ahhoz itt találsz egy részletes, és jól követhető tájékoztatót. A Facebook segít abban is, hogy le tudd ellenőrizni a biztonsági beállításaidat, legyen szó számítógépről vagy mobileszközről. Az ellenőrzést itt tudod elindítani, és végigvenni a lépéseket, amikből megtudhatod, milyen lehetőségeid vannak még arra, hogy megvédd a fiókod.

Honnan tudom, ki nézte meg a Facebook profilom?

Honnan tudom, ki nézte meg a Facebook profilom?

Beérkező üzenetek, amikről nem is tudtál

A Facebook szűri a neked szánt üzeneteket. Ez nagy segítség, mert a potenciális csalók kérései már nem is landolnak az üzeneteid közt, de van úgy, hogy egyszerűen olyan ember szeretne neked üzenni, aki nem az ismerősöd. Például megtalálta a bérleted, vagy olyan osztálytársad szervezi az osztálytalálkozót, aki még nem az ismerősöd. Ezek az üzenetek a Messengeren belül egy külön mappába kerülnek. Érdemes időként ellátogatni ide, de legyél óvatos, és ügyesen szűrd ki a csaló vagy megtévesztő üzenetek közül azokat, akik valóban fontos dolgot szeretnének veled közölni.

Ments el posztokat későbbre

Kivel ne fordult volna elő, hogy feljött egy bejegyzés vagy megosztás, ami érdekes volt, de aztán soha többé nem találtuk meg, elfelejtettük, ki osztotta meg, és többé nem dobta fel az algoritmus sem. Erre találták ki a bejegyzések mentése menüpontot. Ha az izgalmas poszt tetején lévő három pöttyre kattintasz, a bejegyzés mentése funkcióval későbbre el tudod magadnak tenni a bejegyzést, hogy aztán mikor időd engedi, nyugodtan áttanulmányozd.

Tegyél rendet!

Bár még nincsen tavasz, néha a Facebookodon is érdemes nagytakarítanod. Például nézd meg az adatvédelmi beállításokban, hogy ki láthatja a különböző tevékenységeidet. Ha vannak olyan barátaid, akik előtt elrejtenéd, miket csinálsz, akkor ezt is megteheted, sőt létrehozhatsz egy bizalmi kört a facebook.com/friends/friendlist oldalon, akik a bejegyzéseid látják. Ha van ilyened, akkor érdemes ezt átnézned, lehet, hogy új tagokat érdemes felvenned, néhány embernek pedig búcsút kell intened. Apropó búcsú, lehetőséged van arra is, hogy embereket anélkül elrejts a faladról, hogy törlöd az ismerőseid közül. Élj a követés leállítása lehetőséggel, továbbá a fent említett módon beállíthatod azt is, hogy ő se lássa a bejegyzéseid.

Talán a legfontosabb funkció

Te magad is meg fogsz lepődni, mennyi időt töltesz a Facebookon. Vizsgáld meg, hogy ezt az időt mire használod, és próbálj sokkal tudatosabb lenni. Beszélgess a barátaiddal, képezd magad, sétálj! Mikor azt hiszed, semmire nincs időd, csekkold le, pontosan hány órát időztél a közösségi médián. Rá fogsz jönni, hogy időd az van, csak jobban kell vele gazdálkodnod.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Bika féltékeny, a Szűz lazítson - május 21.

Napi horoszkóp: A Bika féltékeny, a Szűz lazítson - május 21.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

6 must-have termék, hogy a bőröd is tündököljön az esküvőd napján (x)

6 must-have termék, hogy a bőröd is tündököljön az esküvőd napján (x)

Nincs még programod a hosszú hétvégére? - Mutatunk egyet! (x)

Nincs még programod a hosszú hétvégére? - Mutatunk egyet! (x)

Bomba alak még a strandszezon előtt? - Ezzel a módszerrel lehetséges! (x)

Bomba alak még a strandszezon előtt? - Ezzel a módszerrel lehetséges! (x)

Mutatjuk, mire figyelj a csodás arcbőr érdekében (x)

Mutatjuk, mire figyelj a csodás arcbőr érdekében (x)