18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

„Az válik függővé, és az marad függő, akinek problémái vannak"

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Még tart a nyár, sokan még felpörgetik a bulizást az iskola előtt, vagy éppen mielőtt elkezdik az egyetemi és főiskolai tanulmányokat. Vagy a szeptemberi hajtás előtt kiengednék még a munkahelyükön felgyülemlett stresszt. Rothman Gabriella addiktológiai konzultánssal, egészségfejlesztő szakemberrel beszélgettünk arról, mit tehet a szülő, ha szerinte a gyereke túlzásba viszi ezt a nyarat, és mit tartson szem előtt bárki, hogy ne érezze úgy, hogy kényszerszünetet kell tartania.

 A problémák és az érzelmek szőnyeg alá söprése a függőség kialakulásának egyik fő oka.
A problémák és az érzelmek szőnyeg alá söprése a függőség kialakulásának egyik fő oka.
Fotó: Profimedia/GLAMOUR

Rothman Gabriella több mint 22 éve él mindenfajta tudatmódosító szerek nélkül, korábbi heroinfüggőségéről könyvet is írt, Apám szép volt címmel, ma pedig függőséggel élő embereknek segít a teljes felépülésében.

A drogok tiltása nem megoldás

A szülők joggal aggódhatnak a gyerekeik miatt, még akkor is, ha már elmúltak 18 évesek. Hogy a függőségben és a szerhasználatban mennyire játszik szerepet az, amit a gyerek a családjában lát, köztük akár olyan függőségek, amiket a társadalom elfogad, vagy akár istenít is, arról Gabriellával a Glamour következő számában olvashatsz majd egy hosszabb interjút.

Azonban nagyon sok szülő gondolja azt is, hogy egyszerű tiltással próbálja elintézni a dolgot, vagyis ha ő azt mondja, hogy a gyerek ne igyon alkoholt vagy ne drogozzon, akkor azzal pontot is tehet az ügy végére. A szakember szerint azonban nem ez a jó irány, ennél sokkal fontosabb, a családon belül az őszinte érzelmek kommunikálása egymás felé és ezen túlmutatóan az értelmes és irányított beszélgetések a szerekről és azok hatásmechanizmusáról, esetleges veszélyeiről. Sok esetben a gyerek elmenekül otthonról, hogy máshol legyen, és nem elég a zene és a tánc, kell még valamilyen szer is hozzá, hogy elfojtsák magukban a fájdalmat, a frusztrációt, és picit felszabadultabban érezzék magukat.

„Tinédzserként sok a szorongás, az alkohol ezt kicsit feloldja, segít ellazulni. És pont ebben az időszakban kezdődik meg azoknak a gyerekeknek az elcsúszása, akik érzelmi vonalon használják ezeket a szereket, valamilyen érzelem elfojtására, az otthonról érkező fájdalmak elnyomására. Vagyis nem mindenki függő, aki egy buliban iszik, és tudatosan tudja használni ezeket a szereket” - mondja Rothman Gabriella

Mikor kell a fiatalok esetében közbeavatkozni?

Fontos kérdés a szülők vagy ismerősök, családtagok életében az is, hogy mikor kell közbeavatkozni? Baj van, ha egész nyáron, minden hétvégén alkoholos állapotban vagy esetleg más tudatmódosító szert használva érkezik haza egy fiatal? Lehet azt mondani, hogy bizonyos kor felett más gond van? A szakértő szerint ezt nem kor vagy gyakoriság oldaláról érdemes megközelíteni, hanem onnan, hogy működik-e az egyén élete. És fontos kiemelni azt is, hogy nem csak az alkohol vagy a drogok lehetnek olyan függőségek, amik bajt jeleznek.

„Ha a szülő azt látja, hogy egyre depresszívebb a gyerek, zárkózott, nem beszél senkivel, leépülnek a barátok körülötte, és a szerhasználat - legyen az alkohol vagy számítógépes játék- kezd elhatalmasodni, akkor érdemes szakember segítségét kérni, közösen.”

Figyelmeztető jelek lehetnek, ha valakinek romlik a tanulmányi eredménye, vagy akár a munkahelyén jönnek elő problémák, ha egy fiatal lány elkezdi sanyargatni saját magát, kerüli a beszélgetéseket, nem ül le az asztalhoz közös vacsorához például. A szakember arra is emlékeztet, hogy nem az a lényeg, hogy valaki mit és mennyit használ, hanem hogy mire használja. A problémás szerhasználat mindig érzelmek elfojtásáról szól.

Beszélgessünk sokat!

Annak ellenére, hogy ma már minden megtalálható az interneten, fontos, hogy az alkoholról és a drogokról beszélgessünk a gyerekkel. Ha a gyerek már elég érett, akkor ne csak a buli előtt legyen szó például az alkoholról.

„A gyerekek biztos láttak már olyat, hogy az egyik szülő rendel például egy pohár bort, már ilyenkor el lehet kezdeni a gyerekekkel beszélgetni az alkoholfogyasztásról.” - ajánlja Gabriella, és arra is felhívja a figyelmet, hogy ez például alkoholista szülők gyerekeinél nem tud megvalósulni, mert nem beszélget vele erről őszintén senki. Az ilyen gyerekek elmennek egy buliba, és vagy semmit nem isznak, mert nem szeretnének olyanok lenni, mint a szülő, vagy túlzásba esnek, hiszen ezt látja otthon is. Az alkoholista család rendellenes mintázatait egy életen át hurcolják ezek a fiatalok.

A szülőnek érdemes felvilágosítania arról a gyerekkel, hogy alkoholból is van az a mennyiség, amivel toxikológiára lehet kerülni, hogy mi történik akkor ha keveri más alkoholokkal vagy éppen gyógyszerekkel, és hogy van a drogoknak egy viszonylag új válfaja is, amelyeknél már akár egyszeri használat is bajt okozhat.

„Idén például Ibizán bukkant fel egy olyan szer, ami több ember halálát okozta, mert túl sok benne a fentanil. Ezek az emberek egyszer használták ezt a szert, és belehaltak. Az illegális szerek egyik legnagyobb veszélye, nem lehet tudni, hogy mi van bennük” - mondja Rothman Gabriella, miért sem igaz az a vélekedés, hogy abból még nem lehet baj, ha valaki kíváncsi és kipróbálja. Ahogyan azt sem szabad elfelejteni, hogy a több nem biztos, hogy jobb! „Ha három ecstasy-val indítasz, nem érzed háromszor jobban magad, mert már nem is hat. Vagy hogy attól nem lesz jobb, hanem kifejezetten rosszabb lesz, ha a szereket keveri valaki” - sorolja Gabi.

Rothman Gabriella addiktológiai konzultáns
Fotó: Anna Nahabed

Baj esetén a félelem halálhoz vezethet

A szülő és gyerek közti kommunikációban fontos arról is beszélni, hogy baj esetén mi a teendő. Sokszor nem hogy a kamaszok, de a felnőttek sem tudnak ilyenkor jól cselekedni, amin az sem segít, ha ők is használnak valamilyen tudatmódosítót. Minden szer máshogy hat, de az biztos, hogy a folyamatos folyadékpótlásra nagyon oda kell figyelni, ilyenkor sok vizet kell inni. Ha a szerrel valami gond van, vagy rosszul reagál rá a szervezet, akkor jöhet hirtelen rosszullét és eszméletvesztés is, de ha valaki erős szívdobogást érez, arra is oda kell figyelni.

„Ha van mellette valaki, az azonnal hívja a mentőket, és mondja el, milyen szert vett be az illető, hogy minél hamarabb megfelelő segítséget kapjon. Fontos, hogy stabil oldalfekvésbe helyezze a mentő érkezésééig azt, aki rosszul van, és figyeljen az életjeleire” - sorolja Gabriella, mit kell tenni. A tapasztalatai szerint van olyan, aki elrohan a helyszínről, mert mondjuk fél a jogi következményektől, de bárhogy is dönt, mindenképpen kérjen segítséget, mert tényleg egy élet múlhat azon, hogy időben, szakszerű segítséget kap-e az illető.

A dizájnerdrogokkal az a baj, hogy nem lehet megmondani, mit mixelnek benne össze, és minden nap jön egy újabb. Ezeket a szakértő szerint is érdemes kifejezetten kerülni. „Olcsó, olyanok is hozzájutnak, akik egy üveg italt sem tudnak megvenni, viszont teljesen kiszámíthatatlan a hatásmechanizmusa, láthatóak azok az esetek, amikor az emberek zombikká vagy agresszívvá válnak tőle."

Buliban dohányozni és a függőség más

Az addiktológiai konzulenssel arról is beszélgettünk, hogy mi a helyzet, ha kiderül, hogy valaki nyáron a bulik hevében rágyújtott.

„Az válik függővé, és az marad függő, akinek problémái vannak. A dohányzás sok esetben a szociális kapcsolódásról szól. Minden alkalommal, amikor a dohányosok rágyújtanak, elnyomjak az érzéseiket” – vagyis attól, hogy valaki egy buliban cigizik, még nem lesz cigaretta-függő.

A cigaretta-függőség egyébként már csak azért is érdekes, mert a dohányosokat ritkábban kezelik függőként, vagy betegként. Egyszerűen teljesen más elbírálás alá esik, mint egy alkoholista vagy egy drogos. „Holott a függőség szempontjából mindegy, mi a szer. Az alkohol, az ópiátok és a nikotin is ugyanolyan addiktív szer, csak ez lassabban öli meg az embert” - mondja Gabriella, és megemlíti ő is, hányszor hallja, hogy valaki azt mondja, neki semmilyen függősége nincs, csak dohányzik.

A dohányzás abbahagyásához például elengedhetetlen az absztinencia. „Egy függőnek egy is sok, ezer is kevés, ez a dohányzásra is igaz, így nincs olyan függőként, hogy csak néha cigizek. Az absztinencia pedig azért fontos minden egyes függőség kezelésében, hogy ténylegesen kapcsolatba kerüljünk saját magunkkal, és megéljük az érzéseinket, és ezáltal kezdjük megtanulni kezelni őket”.

Lehet, hogy egy buliban jössz rá, hogy valami baj van veled!

És akkor még arról nem is beszéltünk, mi a helyzet akkor, ha pont egy buliban jössz rá, hogy nem tudsz funkcionálni például a telefon állandó nyomogatása nélkül. Lehet, hogy jön egy fesztivál, ami az elmúlt két évben nem volt, és itt jössz rá, hogy már nem tudod jól érezni magad. Azt veszed észre, hogy koncerten vagy, de nem tudod igazán megélni a pillanatot, mert állandóan pörgeted a közösségi oldalakat, miközben a barátaiddal vagy, és jobb esetben elő sem kellene venni a telefonod.” A szakértő szerint akkor beszélünk cyberaddikcióról, amikor az egyén kényszeres vágyat érez, hogy egyfolytában a képernyőt nézze, és abban a világban éljen. Talán meglepő lehet, de ugyanakkora probléma jelenleg, mint a kémiai szerfüggőség.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Már a müzli sem jelent egészséges alternatívát? - Dióhéjban a chipsadóról

glamour plusz ikon Már a müzli sem jelent egészséges alternatívát? - Dióhéjban a chipsadóról

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Problémás bőr volt, nincs: így hat az arcápolási rutin, ha rád van szabva (x)

Problémás bőr volt, nincs: így hat az arcápolási rutin, ha rád van szabva (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

4 tuti tipp, hogyan építsd be a mozgást a mindennapjaidba (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)

Baki a csajos nyaraláson: rossz ötlet volt az intimmosakodó (x)