Így biztosan megúszhatod hőguta nélkül a szakember szerint

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Már javában tombol a nyár, és a legforróbb hónapok még előttünk állnak. Nem kell azonban, hogy rémálommá váljon ez az időszak, ugyanis bizonyos óvintézkedésekkel nagyon sokat tehetünk a hőguta elkerülése érdekében.

Ebben a nagy melegben minden tanács jól jön
Ebben a nagy melegben minden tanács jól jön
Fotó: nensuria/Getty Images

A nyári hónapok sokak kedvencei, de az is tény, hogy vannak napok, amikor különösen meg tud viselni minket a nagy hőség. Előfordulhat ilyenkor, hogy kiszáradunk vagy egy óvatlan strandolás során napszúrást kapunk, de sajnos arra is akad példa, hogy a hőguta veszélye fenyeget minket. Szakértők szerint viszont a baj elkerülhető, mindössze néhány apró dologra fontos odafigyelni.

Vannak, akik veszélyeztetettebbek

A nyári időszakban mindennél fontosabb, hogy ésszerű óvintézkedéseket tegyünk, amikor a hőmérséklet emelkedni kezd. Egy, a hőguta fő okait vizsgáló tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy az érintettek több mint fele a túlzott hőhatásnak tulajdoníthatja a rosszullétet. Ez azonban nemcsak a meleg időjárásnak volt köszönhető, hanem a meleg környezetben végzett munkának is.

A hőguta akkor következik be, amikor a test hűtési mechanizmusa leáll. A test hőmérséklete 10-15 percen belül gyorsan emelkedik, gyakran akár a 40 fokot is elérheti. A hőguta bárkit érinthet, bár az idősek, a csecsemők, a szabadban dolgozók, a túlsúlyos emberek, a keringési, valamint a mentális egészségügyi problémákkal küzdők különösen ki vannak téve a veszélynek.

Megelőzhető

A jó hír az, hogy a hőguta néhány ésszerű óvintézkedéssel megelőzhető. Az első és legfontosabb, hogy igyunk sok folyadékot és kerüljük a kiszáradást. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a test izzadjon és fenntartsa a normál hőmérsékletét.

8 zseniális trükk, hogy legkondi nélkül is kibírd a kánikulát

8 zseniális trükk, hogy legkondi nélkül is kibírd a kánikulát

Az is sokat segíthet, ha bő ruházatot választunk, így lesz elég hely ahhoz, hogy áramoljon a levegő és lehűljön a testünk.

A leégés súlyosan befolyásolhatja a szervezet hűtési képességét, ezért ügyeljünk arra, hogy megfelelően magas faktorszámú fényvédőt használjunk. Ezt bőségesen és gyakran kell alkalmazni, különösen úszás vagy izzadás esetén. Ennek ellenére törekedjünk arra, hogy ne töltsünk túl sok időt a melegben, különösen a nap legmelegebb óráiban.

Ha valamilyen gyógyszert szedünk, fontos gondosan utána járni, hogy az befolyásolja-e a szervezet hőháztartását, esetleg okozhat-e kiszáradást. Ebből kiindulva a koffeint, az alkoholt és a dohányzást is érdemes kerülni, ugyanis ezek mind dehidratálják a szervezetet. A bő folyadékbevitelt pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni.

Mik a hőguta tünetei?

A nyilvánvalóan magas testhőmérséklet mellett a hőgutának számos más árulkodó jele is van. Hatással lehet a mentális állapotunkra, így zavartságot, ingerlékenységet érezhetünk, de felléphetnek beszédzavarok is. Ha nem vigyázunk, a hőguta görcsrohamot és akár kómát is okozhat, ezért fontos nagyon-nagyon komolyan venni. Kezdeti szakaszban fejfájás, gyors szívverés, szapora légzés, hányinger és hányás utalhat arra, hogy a hőgutát kaptunk. A bőrön is megjelenhetnek tünetek, mint például forróság, szárazság, kipirultság.

Hőguta gyanúja esetén a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulni. Addig is azonnali lépéseket kell tenni a hőmérséklet csökkentésére, beleértve az árnyékba vonulást, a felesleges ruházat eltávolítását és a test fizikai lehűtését hideg vízzel.

Forrás: euroweeklynews.com

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Az irodalomterápia és a pszichológia szerelemgyereke: ismerd meg az alkotáslélektant

glamour plusz ikon Az irodalomterápia és a pszichológia szerelemgyereke: ismerd meg az alkotáslélektant

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)