Akár évtizedekkel tovább élhetsz, ha napi szinten fogyasztod ezeket az ételeket
A világ tele van gyönyörű és inspiráló helyekkel, sokat közülük pedig nemcsak megcsodálni érdemes, hanem tanulni az ott élőktől is, elsajátítani bizonyos szokásaikat. Tipikusan igaz ez a kék zónákra is, amelyek arról híresültek el, hogy lakói várható élettartama kiemelkedően magas. De vajon mit tesznek napi szinten azért, hogy ez így alakult? Milyenek például az étkezési szokásaik?
Ezeket láttad már?
A 64 éves amerikai író és felfedező, Dan Buettner már mintegy két évtizede tanulmányozza a világ hat csodálatos kék zónáját, beleértve Görögország, Costa Rica és Japán egy-egy olyan területét, ahol az emberek a vizsgálatok szerint tízszer nagyobb valószínűséggel érik meg a 100 éves kort, mint például egy átlagos polgár az Egyesült Államokban. Ebben pedig a hosszú élettartam kutatója úgy véli, bizonyos ételek is nagy szerepet játszanak
.
Amikből nap mint nap érdemes enned
A mai világban, amikor rengeteg információval találkozhatunk az interneten is, olykor különösen nagy kihívásnak tűnhet eldöntenünk, mi az, ami egészséges, és mi nem, mely ételeket és italokat fogyasszuk rendszeresen, és mik azok az opciók, amikre jobb, ha maximum ritkán és mértékkel mondunk igent. Dan Buettner egy TikTok posztjában elárulta, hogy a leghosszabb életű emberek bizony a teljes értékű étrendre szavaznak.
Ez pedig nem jelent mást, mint hogy az étkezéseiknél nem adnak teret az erősen feldogozott termékeknek és az olyan ételeknek, italoknak, amelyek különféle adalékanyagokat tartalmaznak. Így étkezni otthon némi utánajárást és egy körültekintő bevásárlást követően valójában szerencsére sokkal könnyebb lehet, mint hinnénk, például úgy, hogy elhatározzuk, ezentúl sok, lehetőleg friss gyümölcsöt és zöldséget eszünk, illetve minden más élelmiszerből is próbálunk nap mint nap minél természetesebb opciókat választani.
Az éttermekben is sok tudatos finomság lehet
Kezdetben otthon is nagyobb odafigyelést igényelhet, hogy nap mint nap tápláló, teljes értékű ételeket varázsoljunk a tányérunkra, de jó eséllyel hamar belerázódhatunk. Persze, ha korábban sok ultrafeldolgozott élelmiszert, mondjuk klasszikus hamburgert, hot dogot vagy mirelit rántott ételeket ettél, akkor nehezebb meglehetősen más irányt venni, idővel azonban szinte biztosan közel tudnak kerülni a szívedhez az igazán tápláló ételek.
Váratlan dolgot derült ki egy hétköznapi italról: akár a fogyást is elősegítheti, ha rendszeresen iszod
De mi a helyzet akkor, ha étterembe mennénk? Hiszen mindaddig, amíg mi készítjük el az ételeinket, pontosan tudjuk, miből állnak, egy étteremben viszont gyakran nehezebb lehet tartani magunkat az elhatározásainkhoz, ott is olyan ételeket választani, amik passzolnak az étrendünkbe. Dan Buettner szerint vannak bizonyos ételek, amelyeket határozottan érdemes lehet étteremben is választanunk.
„20 éven át tanulmányoztam a világ leghosszabb életű embereinek étrendjét, és az általuk fogyasztott ételek 90%-a teljes értékű, növényi alapú. De hogyan érheted el ezt, amikor elmész vacsorázni?” - tette fel a kérdést a szakértő, majd elárulta, hogy van néhány dolog, amit mindig keres, amikor egy új városba érkezik, egész pontosan három konyha ételei.
Az első a mexikói konyha, amelynek kínálatában rizst és babot mindig talál, a második a thai éttermek kínálata, amelyből különösen szereti a tofu stir fry-t, a vörös és a zöld curryt, a harmadik pedig az indiai éttermek, amelyek szerinte a vörös lencse mesterei, majd a nézőit a népszerű indiai lencsés egytálétel, a lencsedahl kipróbálására biztatta.
Ezért olyan nagyszerűek
Na de hogy pontosan miért is lehetnek olyan előnyösek a Dan Buettner által ajánlott ételek? A lencse főleg a potenciális egészségügyi előnyei miatt kapott kiemelt figyelmet számos tudományos tanulmányban - hívja fel rá a figyelmet a Mirror. Egy áttekintésben a tudósok például azt állapították meg, hogy a káliumtartalma különösen jótékony hatással van a szívre.
„A hüvelyesekkel összehasonlítva a lencsének van a legmagasabb keményítő- és oldhatatlan élelmirost-tartalma, valamint nagy mennyiségű prebiotikus szénhidrátja, amelyek fenntartják a bél mikrobiótáját, ami megelőzi a vastagbéllel összefüggő betegségeket” - árulták el a tudósok, hozzátéve, hogy a lencse egy olyan költséghatékony hüvelyes, amelynek alacsonyabb a zsír-, a nátrium- és a K-vitamin-tartalma, viszont magas a káliumtartalma.
Más szakértők különféle babfajták előnyeire is felhívták a figyelmet. A vesebabbal kapcsolatban például kiemelték, hogy nemcsak fehérjében gazdag, hanem jelentős mennyiségű rostot is tartalmaz, így elősegítheti a fogyást és a vércukorszint szabályozását. E nézetek fényében pedig Dan Buettner úgy határozott, hogy minden nap babos minestrone levest eszik reggelire.
A francia nők ezt a csodaitalt fogyasztják vacsora után: a gyulladás és a stressz ellen is tökéletes
Bár nem szokványos reggeli választás, a hosszú élettartam kutatója 2021-ben így nyilatkozott: „vegyünk példát a világ leghosszabb életű embereiről, a legtöbb kék zónás faluban életük minden napján szardíniai minestrone-t esznek, amit én is minden egyes nap eszem”. A különleges reggeli után pedig szerinte egy jó fekete kávé elfogyasztása is remek ötlet, tekintve, hogy kitűnő antioxidáns forrás.
Végeredményben tehát, ha napi szinten teret adsz a különféle hüvelyeseknek, babos, lencsés ételeknek minél természetesebb formában, akkor jó eséllyel máris sokat tehetsz az egészségedért és azért, hogy sokáig élj! Persze mindig nagyon fontos az is, hogy figyelembe vedd a saját tested igényeit, és ne csak bizonyos alapanyagokra koncentrálj, hanem arra is, hogy összességében minden szükséges tápanyagot biztosítani tudj a szervezetednek!
