Magánélet vagy karrier: ki mondja, hogy választani kell?

Hirdetés

2021. augusztus 23.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Habár egyre több munkahelyen vannak hasonló lehetőségeik a nőknek és a férfiaknak, ez még nem jelenti azt, hogy egyforma karrierutat is járnak be. Gondoljunk csak arra, hogy többnyire az édesanyák maradnak otthon a kisgyermekekkel, az apák pedig igyekeznek plusz műszakokat vállalni, hogy előteremtsenek mindent, amire a családnak szüksége van. A Tesco célja, hogy kollégáinak ne kelljen kötéltáncot járnia a munka és a magánélet között, de hogy lehet a jószándékú elképzelést a gyakorlatba átültetni egy több mint tízezer fős nagyvállalatnál?

Milyen lehetőségeid vannak újdonsült szülőként?
Milyen lehetőségeid vannak újdonsült szülőként?
Fotó: Gettyimages.com

A kisgyermekes szülők számára a rugalmasság kritikus fontosságú, hiszen összhangba kell hozni a gyermeknevelést, illetve a családi életet a munkával. Ez azonban nem minden munkahelyen oldható meg könnyen. A Tesco több mint 11 ezer munkatársa összesen közel 7 ezer gyermeket nevel. Egy ilyen nagy „családban” az igények is sokszínűek, a vállalat mégis mindenkire megpróbál odafigyelni.

„Vezetőként és gyakorló édesanyaként pontosan tudom, hogy milyen kihívásokkal jár a munkában és a családi feladatokban is helytállni, ezért is biztosítunk részmunkaidős munkalehetőséget, amit többnyire a szülési szabadságról visszatérő édesanyák vesznek igénybe. A „Fixen fix” elnevezésű foglalkoztatási forma keretén belül a munkavállaló tulajdonképpen – az áruházi működést figyelembe véve – maga választhatja ki a számára megfelelő napszakokat és órákat a munkavégzésre”mondja Szigeti Barbara, a Tesco Magyarország HR-vezetője.

Dupla apasági és 8 hét örökbefogadói szabi

Mindkét szülőt és a kollégák különféle élethelyzeteit is figyelembe véve a vállalat júliusban több új, egyedi családbarát intézkedést is bevezetett. Az újdonsült apukák például 10 nap fizetett szabadságot kapnak, ami a törvény szerint járó szabadnapok számának kétszerese, és a gyermek születését követő 12 hónapon belül bármikor igénybe vehető. A háromévesnél idősebb gyermeket örökbefogadóknak nem jár jogszabályban előírt távollét, ezért számukra a Tesco 8 hét fizetett szabadságot biztosít, hogy megkönnyítse a beilleszkedési folyamatot. A vállalat reméli ugyan, hogy minél ritkábban lesz rá szükség, de ha mégis, a 18. életévét be nem töltött gyermek – beleértve a koraszülötteket is – elvesztése esetén 2 hét, míg vetélés esetén 1 hét fizetett távollét jár a szülőnek. Ha pedig olyan helyzet adódik, hogy több időt kell a gyermekekkel tölteni, a 18 év alattiakat nevelők évente 4 hét nem fizetett szabadságot vehetnek ki.

Tovább is van, mondjam még?

Az apróbb támogatások szintén sokat számítanak a családok életében. Ilyenek többek között a munkatársak gyerekeinek szervezett ingyenes nyári táborok vagy a TescoMoms hivatalos csoport, amelyen keresztül a szülési szabadságon lévő kolléganők kapcsolatban tudnak maradni a tescós közösséggel, és minden fontos információt megkapnak a gördülékeny visszailleszkedéshez. Emellett minden, 6 és 18 év közötti gyereket nevelő szülő pénzügyi támogatást kap a beiskolázáshoz, míg az első osztályosok szülei extra fizetett szabadnapot kérhetnek az iskolakezdés napjára, hogy jelen tudjanak lenni csemetéjük életének egyik legfontosabb eseményén.

Nem feltétlenül kell tehát lemondanunk a család és a gyermeknevelés örömeiről, hiszen egy igazán emberbarát munkáltató nem kéri azt az alkalmazottaitól, hogy válasszanak magánélet és munka között.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Értékes kincsek, amelyek történeteket mesélnek el

Értékes kincsek, amelyek történeteket mesélnek el

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Itt a nyár és vele együtt a GLAMOUR-napok - Szerezd be kedvenc kuponjaidat! (x)

Itt a nyár és vele együtt a GLAMOUR-napok - Szerezd be kedvenc kuponjaidat! (x)

4 tipp, melyeket betartva bőröd nyáron is ragyogó és egészséges lesz (x)

4 tipp, melyeket betartva bőröd nyáron is ragyogó és egészséges lesz (x)