Pajzsmirigy kérdés: miért lett népbetegség, és miért érinti a fiatalokat is?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Állandóan pörög az agyad? Nem tudsz aludni? Izgágának és ijedtnek érzed magad? Esetleg pont az ellenkezője igaz rád, folyamatosan fáradt vagy és bárhol el tudnál szundítani? Keveset eszel, mégis hízol? Lehetséges, hogy valamilyen pajzsmirigyprobléma áll a háttérben.

Minden, amit tudni kell pajzsmirigybetegség kapcsán
Minden, amit tudni kell pajzsmirigybetegség kapcsán
Fotó: bojanstory/Getty Images

A pajzsmirigybetegség a lakosság hét-nyolc százalékát érinti. A pajzsmirigy egy belső elválasztású mirigy, amely az emberek nyakában, a gége előtt helyezkedik el. Kiemelkedő szerepet játszik az anyagcsere-folyamatok lebonyolításában és a test minden sejtjének szükséges hormonokat termel. Ez a kis pillangó alakú szerv nagy figyelmet érdemel, így prof. dr. Lakatos Péter endokrinológus és Kollerits Eliza pszichológus és a Pajzsmirigy Pszichológia oldal szerkesztője segítségével mélyebb betekintést nyerhetünk a témába.

Nagyon leegyszerűsítve túlműködésről, alulműködésről, gyulladásról és daganatról beszélhetünk. Alapvetően különböző tünetekkel jelennek meg a szervezetben. Túlműködés esetén állandóan idegességet, ijedtséget érezhetünk. Gyors szívverést, tág pupillákat, állandó izzadást és akár remegést is tapasztalhatunk. Nagy mennyiségű táplálék bevitele mellett is fogyás mutatkozik, és hasmenés is előfordulhat. Ez az állandó állapot nagyon igénybe veszi a szervezetet.

Alulműködésnél épp ellentétes tünetek jelentkeznek; állandó álmosság és csökkent pulzusszám. Nem jellemző az izzadás, és kevés étkezés mellett is hízunk, emellett székrekedés és ödémás panasz is jelentkezhet. Dr. Lakatos Péter szerint súlyos pajzsmirigyhormon-hiánynál effektíve leül az illető, akár egy-két percen belül elszunnyad. „Nagyon sokat és jól alszik, szemben a túlműködésessel, aki nagyon rosszul, vagy nagyon keveset. Például számos esetben a művészek imádják, ha túlműködésük lesz, mert akkor úgy érzik, hogy nagy az alkotókészségük, és akár egész éjjel tudnak dolgozni.”

Gyulladásból nagyon sokféle van, a leggyakoribb a De Quervain szubakut pajzsmirigygyulladás. Ekkor torokfájást tapasztalhatunk. Sokszor a fülekbe is kisugárzik ez a nyaki fájdalom, ezért sokan gégészetre mennek. Ha ott nem találnak semmit, akkor valószínűleg szubakut pajzsmirigygyulladás áll fent. Ez általában egy három-négy héttel korábban lezajlott felsőlégúti hurut után alakul ki. Ennek további tünettana, hogy az elején túlműködéses fázis jelentkezik, amit egy alulműködéses időszak követ. Végül a harmadik fázisban helyreáll minden. Ez a teljes folyamat hat-nyolc hetet vesz igénybe.

A folyamatos fáradtság komolyabb problémákat jelezhet, mint gondolnád

A folyamatos fáradtság komolyabb problémákat jelezhet, mint gondolnád

A másik gyakori gyulladás a krónikus limfocitás, másnéven Hashimoto pajzsmirigygyulladás, aminek igazából nincsen tünete, mivel ez egy autoimmun betegség. A szervezet a saját pajzsmirigye ellen termel ellenanyagot, és elroncsolja a pajzsmirigysejteket, tehát alulműködés tünetei lesznek tapasztalhatóak, de mire ez jelentkezik, a gyulladás már évek óta fennáll. További gyulladások is léteznek, melyek az előbbiekben említett kettő keverékei.

Daganatok esetén három csoportot különböztetünk meg, amelyek egyike a differenciált daganat, mely esetén egy vagy több göb jelenik meg a pajzsmirigyben, amely, ha egy centinél nagyobb, akkor magunk is kitapinthatjuk, de rutin ultrahangvizsgálatnál a kisebbeket is ki lehet szűrni. Második csoport az úgynevezett meduláris pajzsmirigydaganat, mely esetén tünetként megint csak göbök, illetve arckipirulás és hasmenés jelentkezhet. Harmadik pedig az anaplasztikus pajzsmirigy carcinoma, ez a lehető legrosszabb indulatú daganat. Rettenetesen gyorsan nő, napról napra látványos göbök jelennek meg a nyakon, és a nyirokcsomók is megduzzadnak. Ez általában az idősebbeket érinti.

A megfelelő kezelés érdekében szükségünk lesz diagnózisra. Az alul- vagy túlműködést a TSH-szint mérésével lehet megállapítani, amihez egy egyszerű vérvétel szükséges. Gyulladás esetén egyéb laborvizsgálatot végeznek, és ultrahangvizsgálatra is van lehetőség. Dr. Lakatos Péter elmondta, hogy a daganatok esetén a gyulladáshoz hasonlóan járnak el, illetve a göbből mintát vesznek. Kiemelte, hogy „az utóbbi három-négy évben már hazánkban is van lehetőség genetikai vizsgálatra, amelyet a Vascular Diagnostics Laboratórium végez el, ahol segítenek megállapítani, hogy szükséges-e operáció a daganat esetén.”

Számos kiváltó oka van

A pajzsmirigyproblémák kialakulása mögött részben genetikai mutációk állnak, de immunológiai jellegű tényezőket is említhetünk. A jódhiány is szerepet játszhat, mivel a legfőbb jódfelhasználó a pajzsmirigyünk, hiszen ez az elem a pajzsmirigyhormon alkotórészét képezi. Magyarországon is több jódhiányos rész található, Németország majdnem egésze az.

„Ebben az esetben sokaknál jelentkezett strúma, ami a pajzsmirigy megnagyobbodását jelenti. Nem tud a pajzsmirigy elég hormont gyártani, mivel nincsen jód, ezért a szervezet megnöveli a pajzsmirigyet, hátha akkor több hormont termel, de nincsen továbbra sem jód, így még tovább növekszik a mirigy. A világ fejlett országaiban ezt a problémát úgy szüntették meg, hogy jóddal dúsítják a vizet vagy egyes élelmiszereket, illetve tabletta formájában alkalmazzák” – mondta dr. Lakatos Péter, majd hozzátette, hogy míg harminc-negyven évvel ezelőtt nagyon sok embert lehetett látni nagy pajzsmiriggyel, ez ma már igen ritka, köszönhetően annak, hogy a problémát felismerték.

A gyógyulás útja

A pajzsmirigy-túlműködést gyógyszerrel, izotóppal és ma már ritkán műtéttel gyógyítják, míg az alulműködést a pajzsmirigyhormon szedésével. Dr. Lakatos Péter szerint az alulműködő pajzsmirigyes beteg teljes életet élhet, csak minden reggel be kell vennie a hormongyógyszert. Kiemeli, hogy a megfelelő felszívódás érdekében fontos, hogy a készítményt kizárólag vízzel, éhgyomorra vegyük be, majd várjuk ki a fél órát, mielőtt reggelizünk. A szubakut mindig meggyógyul, a Hashimotónál pedig szinte mindig alulműködés lesz a vége, de azt kiválóan tudják kezelni. Daganatok esetén az időben való felfedezésük lényeges. Elmondása alapján a differenciált és a meduláris daganatokat tudják gyógyítani. Az anaplasztikus daganatok pedig igen ritkán fordulnak elő, a pajzsmirigydaganatok csak egy-két százalékát teszik ki.

Mik a rák korai jelei? Ha ezeket tapasztalod, fordulj orvoshoz

Mik a rák korai jelei? Ha ezeket tapasztalod, fordulj orvoshoz

Aki babát vár

Annak fontos külön odafigyelnie, akinek alulműködése van, és emiatt hormont kell szednie. „Ha az ilyen hölgyek teherbe esnek, célszerű azonnal felkeresniük orvosukat, mert ilyenkor mindig meg kell emelni a pajzsmirigyhormon dózisát. Erre azért van szükség, mert felszaporodnak a női hormonok, és ezek a pajzsmirigyhormon kötő fehérjéjét a vérben megnövelik, így több kötött pajzsmirigyhormon lesz, mint szabadon lévő, amit a szervezet felhasználhat” – tájékoztat dr. Lakatos Péter. Ezenkívül fontos a jód, hiszen a magzatnak is szüksége van rá, nem véletlen, hogy a terhességi vitaminok javarésze tartalmazza.

Mindenki érintett

A nemi eloszlást tekintve tény, hogy hétszer-tízszer több nőt érintenek pajzsmirigyproblémák, mint férfit, de ennek pontos okát a szakemberek sem tudják. „Nem gondolnám, hogy több embert érint napjainkban, ez egy nagyon gyakori betegség. Inkább a problémák előfordulása változik, lesz, amelyik ritkábbá és lesz, ami gyakoribbá válik” – mondja a doktor. Megemlíti még, hogy a pajzsmirigyrákok száma az elmúlt három évtizedben megháromszorozódott, de ennek valószínű oka, hogy sokkal jobbak a diagnosztikai eszközök, így könnyebben felfedezik a problémát.

A pszichológus szemével

Kollerits Eliza szerint kevesen hívják fel a figyelmet arra, hogy lehetséges pajzsmirigyprobléma kialakulása gyerekkori túlzott vagy krónikus stresszhatás esetén. Kiemelte, hogy fontos a stresszkezelés a pajzsmirigyünk szempontjából is, amelyben kitűnő segítségnek bizonyulhat például a mindfulness, a relaxáció, a naplóírás vagy a művészetterápia. „Pajzsmirigybetegség szempontjából azért lenne fontos eljutniuk az embereknek egészségpszichológushoz, mert a diagnózist követően gyakorlati tanácsokkal tudjuk ellátni a hozzánk fordulókat. Támogatjuk a pácienseket abban, hogy motiváltak maradjanak, és helyesen szedjék gyógyszereiket” – emelte ki.

A HPV rövid időn belül rákot is okozhat - de hogyan lehet megelőzni?

A HPV rövid időn belül rákot is okozhat - de hogyan lehet megelőzni?

Érzelmi instabilitás és depresszió is előfordulhat, melyek az adott személy szociális kapcsolataira is kihatnak, így ez kiemelt figyelmet igényel, főleg, hogy bizonyítottan sikeresebb a kezelés, ha nagyfokú társas támogatással rendelkezik a beteg. Egyéni motivációtól függően segítenek megküzdeni a betegség okozta lelki nehézségekkel, illetve a tünetekből fakadó változásokkal (például testsúlyváltozás, műtéti hegek) kapcsolatos önértékelési problémákkal is.

Az idei Summer Week ajánlatai között megtalálod a Synlab kuponját, ami segít, hogy időben felismerjék és diagnosztizálják, ha valami nincs rendben például a pajzsmirigyeddel. Figyelj oda az egészségedre, és keresd a kuponokat a GLAMOUR július-augusztusi számában!

Fontos vagy, törődj magaddal!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Elkeserítő hírek érkeztek Katalin hercegnéről, erre senki nem volt felkészülve a hétvége után

Elkeserítő hírek érkeztek Katalin hercegnéről, erre senki nem volt felkészülve a hétvége után

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)