Ezért fontos, hogy rendszeresen cseréld a profilképed Facebookon

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Előfordult már olyan veled, hogy valakivel megbeszéltél egy találkozót, majd online megnézted, hogyan néz ki, és a találkozó alkalmával mégsem ismerted fel? Az elmúlt években egyre több helyen vagyunk jelen online. Ott a közösségi média, a Zoom, a LinkedIn, és az online platformok egyre fontosabbá váltak a kapcsolattartás, vagy a távoli munkavégzés szempontjából is. Ezeken a helyeken pedig mindig van lehetőség profilkép használatára. Te mikor cserélted le a sajátodat?

Facebook-profil
Sokan akár évtizedekig nem cserélik le a profilképüket a közösségi oldalaikon, most kiderül, miért rossz ez a taktika
Fotó: Pexels

Az emberek megváltoznak. Fogynak, híznak, szemüvegesek lesznek, szakállat növesztenek, frizurát váltanak vagy hajszínt. Azt mindenki tudja, hogy az első benyomás számít, akkor is ha ez online történik, de mi van akkor, ha a második benyomás az, hogy az illető egyáltalán nem hasonlít arra a fotóra, mint amit profilképnek használ?

A valódi első benyomás

A pszichológia szerint mikor valakiről látunk egy fotót, majd élőben is látjuk, az agy újra kalibrál, ez pedig új benyomásokat ad a személyes találkozóhoz, ami lehet pozitív és negatív is. Elég csak arra gondolni, hogy ha élőben egy randin a partner még jobban tetszik mint a fotón, az máris egy pozitív fordulat. Ha egy orvost megnézünk magunknak az interneten, aztán a rendelőben azt gondoljuk, hogy sokkal fiatalabb, mint ahogyan a kép alapján gondoltuk, rögtön megjelennek a fejben az olyan kérdések, hogy vajon megfelelő gyakorlattal rendelkezik-e, van-e elég tapasztalata.

A fotó nem képes mindent visszaadni

Meglepő szokott lenni, mikor arról olvasunk, hogy egy-egy sztár mennyire alacsony vagy magas, hiszen a fotón ez nem feltétlenül érzékelhető. Különösen igaz ez az online munka világában, ahol az embereket a videós megbeszélések miatt csak vállig látjuk. Se a magasságuk, és sok esetben a termetük sem egyértelmű. Ehhez persze az első találkozás alatt tud alkalmazkodni az agy, ugyanakkor Peggy Loo pszichológus szerint érdemes tudni, hogy bizonyos, termetre vonatkozó tulajdonságok más hatást váltanak ki azokból, akikkel először találkozunk. Másmilyen következtetéseket von le az agy, ha például egy munkainterjúra besétáló ember magasabb mint gondolta, vagy jóval alacsonyabb. De ezen lehet dolgozni, és tudatosítani magunkban, hogy a kognitív rugalmasság, a különböző perspektívák, a gondolkodásmód megváltoztatása mennyire fontos.

Öntudatlan elfogultságok

Az első személyes találkozó előtt a legtöbben már láttak a másikról fotót, legyen szó állásinterjúról, randiról, vagy otthoni munkavégzés után az első céges buliról. Alapvetően bárhol is jelenünk meg, valószínűleg szeretnénk ha megbízhatóságot sugároznánk, márpedig a szakértők szerint a legtöbb ember nem szándékosan ítélkezik, és mindannyiunkban vannak öntudatlan elfogultságok. Ha azt látják, hogy önmagad megjelenésével sem vagy őszinte, akkor feltételezhetik azt, hogy nem igazán vagy megbízható másban sem, és valószínűleg senki sem szeretné azt a benyomást kelteni, hogy nem hiteles.

Mindenki művészi arcképeket posztol, pedig nagyon komoly veszélyt jelenthet

Mindenki művészi arcképeket posztol, pedig nagyon komoly veszélyt jelenthet

Akkor inkább nem is rakok ki magamról képet

Kézenfekvő megoldásnak tűnik, ha úgy gondolod, hogy akkor inkább nem is kell profilkép, ha ennyi nyűg van vele, de a helyzet az, hogy a profilkép hiánya is beszédes. Gyakorlatilag minden platform tele van hamis profilokkal, ha nincs profilképed, az pedig különösen gyanússá tesz nem csak a profilokat ellenőrző algoritmusok, de a profilodra látogató emberek számára is. Olyan hatást kelt, mintha valamit el szeretnél titkolni. Mikor pedig új állásra jelentkezel, egészen biztos, hogy átnézik a közösségi oldalaidat is, ha pedig nem raksz ki magadról képet, nem keltesz túl jó benyomást, és nagyobb a valószínűsége, hogy a következő jelöltre ugranak.

Nyugodtan lehetsz kreatív és kísérletezgető, mikor profilképet készítesz
Fotó: Pexels

Évtizedek alatt változik az ember

Sok esetben pont a magasabb beosztásban lévő személyek nem frissítik a profilképüket, és akár évtizedekig használják ugyanazt a fotót. Pedig az emberek változnak, az, hogy eltelt tíz év és ez nyomot hagyott a megjelenésen, az nem olyan dolog, amit el kellene titkolni. Egyébként a statisztikák szerint az idősebb és a fiatalabb generáció az, aki vonakodik lecserélni a profilképét. A profilképeket legalább háromévente kell frissíteni, ha valamilyen drasztikus változáson ment át az ember, például teljesen más lett a frizurája vagy a haja színe, akkor hamarabb.

Hogyan készíts magadról jó profilképet?

Ma már nem feltétlenül szükséges profi fotóshoz menned, hogy jó fotó készüljön rólad. Persze vannak olyan felhasználások, ahol a fotós elengedhetetlen, de az emberek többsége a közösségi médiában használt profilképéhez otthon vagy nyaraláson készít fotókat. Amivel nem lehet hibázni, az a visszafogott színek és az egyszerű háttér. Nem kell, hogy a ruháid a legújabb divatot kövessék, egy sima blúz mindig tökéletes választás. Amire viszont érdemes odafigyelni, hogy elég fény érje az arcot, ehhez az ablakból érkező természetes fény a legideálisabb. Szelfi készítéskor érdemes állványt használni, és bekapcsolni a telefon időzítőjét, valamint a sorozatfelvétel módot kiválasztani, hogy legyen mi közül válogatni. A pszichológia szerint az emberek a szemet és mosolyt veszik észre először.

Bár új profilkép nem csak munkakeresésnél számít, de ne maradj le a karriertippjeinkről sem!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A Skorpió csillagjegy bosszúja a leggyilkosabb, ezzel a 6 dologgal azonban kivédheted

A Skorpió csillagjegy bosszúja a leggyilkosabb, ezzel a 6 dologgal azonban kivédheted

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

4 dolog, amit muszáj leellenőrizned a fényvédő címkéjén, mielőtt megveszed (x)

4 dolog, amit muszáj leellenőrizned a fényvédő címkéjén, mielőtt megveszed (x)