Mi értelme a pozitív gondolkodásnak, ha egyszer minden pocsék körülötted? Nagyon is sok!

Azért indítottuk útjára új sorozatunkat, a Karrier Keddet, mert szeretnénk támogatni a nőket, hogy magabiztosabbak és bátrabbak legyenek a munkájuk során. Szakértőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológus és business coach a következő hetekben megtanítja neked, mi az az én-vezetés, hogyan válhatsz magabiztosabbá és kreatívabbá a munkádban. Ezúttal az arról ír, milyen hatással lesz az életedre, ha elmélyíted magadban a pozitív gondolkodás képességét.

A pozitív gondolkodás, ha okosan használod, olyan eszköz a kezedben, ami segít átkeretezni a legnehezebb helyzeteket is
A pozitív gondolkodás, ha okosan használod, olyan eszköz a kezedben, ami segít átkeretezni a legnehezebb helyzeteket is
Fotó: Getty images/Glamour

A pozitív gondolkodás egy gyakran emlegetett eszköz a személyiség-fejlesztés területén: számtalan sikerkönyv született már világszerte, ami ezt a témát taglalja. Nem véletlen, hogy a pozitív pszichológia tudományága is megragadta és tanulmányozni kezdte ezt a koncepciót, kihangsúlyozva a pozitív gondolkodás szerepét abban, hogy egy jelentőségteljesebb életet élhessünk. Ahogy már egy korábbi cikkben is írtam, a pozitív pszichológia fő témái közé tartozik a reziliencia, valamint az erősségeink és erőforrásaink kibontakoztatása, ahelyett, hogy csak a mentális problémákra összpontosítanánk. Ebben a cikkben a pozitív gondolkodás szerepét nézzük meg a pozitív pszichológia tükrében, és hozok néhány olyan tippet is, amivel beépítheted a pozitív gondolkodás gyakorlatát a mindennapjaidba, hogy megerősítsd a mentális egészségedet és az általános jól-létedet.

Mi is az a pozitív gondolkodás?

A pozitív gondolkodás annak a gyakorlata, melynek során a pozitív gondolatokra és érzésekre fókuszálsz, ahelyett, hogy elmerülnél a negatív gondolataidban és érzelmeidben. A pozitív gondolkodás magában foglalja a gondolkodásmódod megváltoztatását egy optimistább irányba, még a kihívásokkal és nehézségekkel való szembenézés idején is. Fontos kiemelni, hogy a pozitív gondolkodás nem azonos azzal, hogy megtagadod a nehéz helyzetek fennállást az életedben, és nem azonos a negatív érzelmeid elnyomásával sem. Sokkal inkább arról szól, hogy átkeretezed ezeket a helyzeteket, és ezáltal jobban elviselhető és menedzselhető fényben tünteted fel azokat. Ez a fajta hozzáállás és megközelítés elősegíti a lelki ellenálló-képességed építését, a stresszel való megküzdést és általánosan egy jobb közérzet kialakítását.

Mi a pozitív gondolkodás haszna?

A pozitív gondolkodásnak számos előnye van a mentális egészség és a jól-lét szempontjából:

  • Azok, akik elköteleződnek a pozitív gondolkodás mellett, hajlamosabbak több pozitív érzelmet megtapasztalni, például az örömöt, a hálát, az elégedettséget.
  • A pozitív gondolkodást gyakorló személyeknek nő az élettel való elégedettségük, jobb fizikai egészségnek is örvendnek, és harmonikusabbak az emberi kapcsolataik is.
  • Az egyik meghatározó előnye a pozitív gondolkodásnak, hogy a gyakorlásával csökkenthető a stressz. Amikor nehéz helyzetekkel nézel szembe, és egy pozitív, előre mutató, megoldás-fókuszú szemléletet alkalmazol, akkor sokkal nagyobb valószínűséggel fogod észrevenni a lehetőségeket a tanulásra és a fejlődésre, ahelyett, hogy fenyegetésként és akadályként tekintenél ezekre a helyzetekre. A megközelítésedben és a szemléletedben való változás megerősíti benned azt, hogy jobban a kezedben tudod tartani az életed irányítását, ezáltal a saját életed vezetőjévé, vagyis én-vezetővé válsz. A pozitív mentális beállítottság gyakorlása ugyanis én-vezetési stratégia is. Azok a személyek, akik alkalmazzák a pozitív gondolkodás eszközét, kevésbé tapasztalnak szorongásos tüneteket, illetve kevésbé tapasztalnak distresszt, vagyis negatív típusú, káros stresszt.
  • A pozitív gondolkodás erősíti a rezilienciát, vagyis ha egy negatív időszakon mentél keresztül, vagy megtapasztaltál egy traumát, akkor gyorsabban fogsz tudni visszatérni a nehézség vagy a trauma előtti állapotodba.
  • Azáltal, hogy nem a gyengeségeid okozta korlátozásokra helyezed a hangsúlyt, hanem az erősségeidre és az erőforrásaidra, képes vagy kialakítani egy egészségesebb énképet, önbecsülést és a személyes én-hatékonyság érzését is.

Mi a személyiségedhez leginkább passzoló munka? Ez a teszt elárulja!

Hogyan építsd be a pozitív gondolkodást a mindennapjaidba?

Jó hír, hogy a pozitív gondolkodás tanulható és gyakorlással fejleszthető. Itt van néhány javaslat, hogyan alkalmazd a pozitív gondolkodás szemléletét:

  1. Keretezd át a negatív gondolataidat: A pszichológiai tréningek és terápiák egyik gyakran alkalmazott kognitív eszköze az átkeretezés. Ez azt jelenti, hogy ha észreveszed, hogy a negatív, aggódással teli gondolataid bekúsznak az életedbe, akkor próbáld meg átkeretezni és átfogalmazni azokat, hogy kevésbé legyenek ennyire leterhelőek. A tehetetlenség érzését tehát csökkentheted azzal, hogy átkeretezed a gondolataidat. Például ahelyett, hogy azt gondolnád:  “Ezt nem tudom megcsinálni, nem vagyok rá képes.” Próbálj inkább erre gondolni: “Még nem találtam ki, hogyan fogom ezt megoldani, de rajta vagyok az ügyön, már dolgozom rajta.”
  2. Vedd körül magad pozitivitással: Az én-vezetés egyik legfontosabb stratégiája közé tartozik, hogy úgy formálod a környezetedet, hogy az támogasson téged a céljaid elérésére érdekében. Ha szeretnéd kialakítani a pozitív gondolkodás szokását, vedd körül magad pozitív, jókedvű, optimista emberekkel, akik feltöltenek és inspirálnak téged. Alakíts ki egy napi rutint, vagy rituálét, amiben beépíted az életedbe a pozitív érzelmeket és tapasztalatokat. Például legyen a reggeli kávéd elfogyasztása egy olyan 15 perc, amikor olvasol pár inspiráló cikket, vagy megnézel egy motiváló videót, esetleg belehallgatsz a kedvenc podcast-odba. Írd össze, milyen pozitív élményekben volt részed, és ismételd meg azokat. Készíts egy pozitivitás tablót, helyezd el a legkedvesebb inspiráló gondolataidat, idézeteidet, képeidet a lakásodban. Tedd olyan helyre, ahol észrevehető és minden nap szem előtt van. Állítsd át a telefonod képernyőjét valami olyanra, ami jó érzéssel tölt el, inspirál, feltölt. Írj össze egy ötletlistát arról, hogyan tudsz egy pozitívabb légkört teremteni a munkahelyeden és az otthonodban is. Vedd a kezedbe az irányítást és nézd meg, hogy te mit tudsz tenni ennek érdekében. 
  3. A harmadik tipp, amivel kialakíthatod a pozitív gondolkodást, az, ha egy 30 napos pozitív gondolkodás kihívásban veszel részt. Az interneten számos ilyen 30 napos pozitivitás kihívás lista érhető el, amelyben minden napra jut egy feladat, amivel erősítheted a pozitív mentális beállítottságodat: például reggel felkeléskor gondolj azonnal valami pozitívra, ugyanígy lefekvéskor is, vagy merülj egy tevékenységben teljesen, feledkezz meg az időről, játssz valamit, legyen az társasjáték, játszótéri móka, szabaduló szoba, kirakós vagy lego, hallgass pozitív zenéket, amik feltöltenek, vagy vidíts fel valakit a környezetedben, például a kollégádat, a csapatodat vagy a partneredet.
  4. Légy kedves önmagadhoz. Ha te vagy önmagad legnagyobb kritikusa, és ezzel szabotálod önmagadat, akkor kezdd el elárasztani önmagadat azzal a kedvességgel, szeretettel és gondoskodással, amelyet a hozzád legközelebb álló személyeknek bármikor megadnál. Dicsérd meg és ismerd el önmagadat egy fárasztó nap után, készíts magadnak egy frissítő teát, vegyél egy kézi masszírozó gépet és kényeztesd magad, vegyél egy forró, relaxáló fürdőt, szerezz be hozzá fürdősót vagy fürdőbombát, és köss egyességet a belső kritikusoddal, hogy vonuljon vissza egy időre és adjon teret a belső támogatódnak is!

Számtalan pszichológiai módszer létezik, amelyekkel nagy erőfeszítések nélkül is azonnal nekivághatsz annak, hogy egy olyan életet építs magadnak, amelyben nagyobb elégedettséget és örömet tudsz megtapasztalni. Bár szükség van egy kis kitartásra és következetességre, azonban ezeknek a praktikáknak az alkalmazásával sokat tehetsz a pozitív életszemléleted erősítéséért.

Ha kedd, akkor önfejlesztés, ha önfejlesztés, akkor Karrier Kedd:

Ez is érdekelhet

Ő lett a Sztárban sztár hatodik adásának kiesője, elképesztően szoros volt a szavazás

Ő lett a Sztárban sztár hatodik adásának kiesője, elképesztően szoros volt a szavazás

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói